4 tipy na kombinování sladkých vín s dezerty

Svět sladkých vín je neuvěřitelně pestrý. Jedno ale mají společné. Samotné se pijí relativně špatně pro jejich výraznou sladkost. Ale když si sladké víno spojíte s vynikajícím dezertem, jde o naprosto famózní souhru, která vás jen tak neomrzí.

Když párujeme jídlo s vínem, tak je důležité víno chápat jako ingredienci. Prostě jídlu přidá něco extra. Víno chutě doladí a vytvoří úplně nový chuťový profil. A dezerty se v tomto nijak neliší. Vlastně ideální spojení dezertu a sladkého vína může být naprosto výjimečným zážitkem. Třeba na konci příjemné večeře.

Jak párovat víno a dezerty

U párování sladkého víno s dezerty platí snad víc než jindy – Experimentujte. Obecně ale platí, že čím sladší dezert, tím sladší víno. Pokud totiž nebude víno dostatečně sladké, tak může chutnat poněkud kysele. Cukry se mezi sebou totiž potlačí a víno bude najednou chutnat příjemně a svěže. Stejnětak dezert.

Abychom vám dali trochu inspirace, máme pro vás několik konkrétních příkladů. Vyzkoušíte je všechny?

Moscato d’Asti

Dalo by se říct, že jste neochutnali muškát dokud neochutnáte Moscato d’Asti. Jde opravdu o zajímavé a originální víno. Z italského Piemonte.

Piemonte je právě hlavně známé pro Nebbiolo. Odrůdu, ze které se vyrábí věhlasné Barolo. Muškát v tomhle regionu ale byl kultivován od dob Římanů. Moscato d’Asti je perlivé (někdy dokonce šumivé) víno. Krásně voní. Ve vůni najdete asijskou hrušku i broskev.

Zajímavost

Moscato d’Asti má zbytkového cukru klidně i víc než 45 gramů. Díky kyselinám ale i přesto působí krásně svěží. Má jen 5.5 % alkoholu a má nejvyšší apelaci DOCG.

Skvěle se hodí k méně sladkým, spíš ovocným dezertům. Skvěle se ale pije i samotné.
Sladkost: 90 - 120 gramů zbytkového cukru

Vyzkoušejte naše Bosio Moscato d’Asti. Jemně perlivé, sladké a přesto příjemně osvěžující.

Tokajský výběr (Tokaj Aszú)

Tokaje znáte především z Maďarska, kde se nachází 90 % celé oblasti. Zbylých 10 % je na Slovensku. V Tokaji se smí pěstovat pouze 3 odrůdy:

Hrozny pro výběr tohoto vína se sbírají ve chvíli, kdy jsou napadeny ušlechtilou plísní (Botrytis cinerea). Díky unikátním klimatickým podmínkám se tento typ vín daří vyrábět právě pouze v Tokaji a jsou vedle příjemné sladkosti unikátní vyšší kyselinou. Ta z nich dělá neobyčejně příjemně pitelná vína. V chuti nabízí tóny šafránu a zázvoru.

Ochutnejte typické tokajské výběry ze slovenské části Tokaje

Zajímavost

Tokaj jako oblast byla první oficiálně prohlášenou vinařskou oblastí na světě. Stalo se tak v roce 1737. Ne, nebylo to Bordeaux ani Champagne.

Skvěle se hodí k čokoládovým dezertům nebo dokonce k čokoládě samotné.
Sladkost: 60 - 450 gramů zbytkového cukru

Ledové víno

Když přijde na výrobu ledového vína, hrozny musí na vinici zůstat až do doby, kdy se objeví mrazy alespoň -7 stupňů. Po 3 dny v řadě. Hrozny se pak musí dostat co nejrychleji do lisu, kde se ještě jako zmrzlé lisují. Takže se vylisuje vlastně hlavně cukr. Tenhle sirupovitý mošt pak prokvasí do vína.

Ochutnejte náš výběr ledových vín

Výborná ledová vína vznikají z Ryzlinku rýnského nebo Veltlínského zeleného. Na Moravě ale často najdete i další, pro nás typické odrůdy. Největším producentem ledového vína na světě je… ano, správně, je to Kanada. Následuje Německo a Rakousko.

Skvěle se hodí k dezertům jako je třeba Pavlova nebo výrazným zrajícím sýrům
Sladkost: 120 - 220 gramů zbytkového cukru

Portské víno

Údolí řeky Douro byl světově druhý oficiální vinařský region (uznán v roce 1757). Tenhle region je domovem toho pravého portského vína. Většina vyrobeného portského je klasické Ruby Port. Ve vyjímečných ročnících vznikají takzvaná ročníková portská (Vintage Port). V čem je hlavní rozdíl? Ročníková portská vydrží klidně 50 až 100 let.

Skvěle se hodí ke zrajícím sýrům přelité sladkým čatní a k ořechům. Ze sladkého zkuste jahody přelité čokoládou, čokoládový dort nebo brownies.
Sladkost: 90 - 140 gramů zbytkového cukru

Vinné tipy