Jaké jsou trendy a jak se mění

Víno už dávno není jen víno tak jak ho známe. I do vína totiž ve velkém promlouvá marketing a trendy, které se obecně v naší společnosti objevují. A nejde jen o všude zmiňované bio. Do vína promlouvají influenceři, vegani, tzv. autentisté a mnoho dalších stylů.

Tradiční styl vína

Běžnému vínu, které dneska pijeme nejčastěji se obecně říká konvenční víno. Jde o víno vyrobené dnešní moderní technologií. Tedy lisované moderními pneumatickými lisy, kvašené moderní metodou řízené teploty kvašení. I přesto, že kvalitní konvenční vína využívají jen zlomek dovoleného množství přidané síry, tak síru jako stabilizátor prostě využívají.

I přes všechno to, co jsme napsali výše to neznamená, že by konvenční vína byla špatná, méně poctivá nebo dokonce nekvalitní. Jde ale o nějaký standard. A vlastně cokoliv, co je odchylkou od našeho standardu, se dá považovat za určitý trend. Jaké to jsou?

Víno bez přidané síry

Velkým tématem posledních let se stala síra, nebo-li oxid siřičitý. Ten u vína plní roli tzv. konzervantů nebo stabilizátoru. Zejména důležitý je u levnějších sladších vín, která mají tendenci se díky přítomnosti vyššího obsahu cukru znovu rozkvasit.

Dalším důležitým faktem, který je nutné si uvědomit je, že ve víně se objevují dva typy síry. Síra volná a vázaná. Množství volné síry se ve víně dá ovlivnit. Síra vázaná už ale ovlivnit jinak nejde jelikož je navázaná na různé další molekuly, které se ve víně objevují.

Síra se do vína může přidávat v různých fázích výroby vína. Jednou z nich je například situace, kdy jako vinař potřebujete zastavit alkoholové kvašení (to je zejména týká výroby sladších vín). Siru dokonce produkují i kvasinky během alkoholového kvašení. Sice ve velmi nízkém množství, ale prostě produkují. To znamená, že víno úplně bez síry vyrobit nelze. Jde vyrobit víno bez síry, kterou bychom do vína nějakým způsobem přidávali.

☝️
Ochutnejte náš News Drinker. Víno bez přidané síry. O kterém všichni četli v novinách. Ale nikdy ho neochutnali.

To je samo o sobě velmi náročný úkol. Proto vína bez přidané síry musí být suchá a musí být vyrobena z opravdu velmi pečlivě přebraných hroznů. Které musí být zdravé, bez plísní a dalších případných chorob. Obecně tedy vína bez přidané síry hledejte mezi tzv. autentickými vinaři, kteří si zakládají na velmi řemeslné práci ve vinicích. Díky tomu jsou schopni tvořit i vína bez přidaných siřičitanů.

Veganská vína

Dalším trendem jsou veganská vína. Ta obecně nebývají nijak zvláštně odlišná v chuti nebo třeba i přístupu ve sklepě. Zásadní rozdíl je ve způsobu ochrany vinic, který je zajišťován přípravky a hnojivy založenými na jiné než živočišné bázi.

Dalším aspektem je fáze tzv. čiření vína (stabilizování, ladění). V této fázi víno prochází finální přípravou k lahvování a prodeji vína. Některé částice nejdou zachytit tradičními filtry a tak se například používají přípravky na bázi vaječných bílků, které toto dokáží. Takové víno ovšem pak už není "vegan friendly".

Autentická vína

Autentisty jsme už naťukli výše. Tento trend je dneska velmi silný a tzv. autentistů výrazně přibývá. Být autentistou znamená následovat určitou filosofii. V České republice funguje Spolek naturálních vinařů, který má svou chartu. Každý vinař v tomto spolku ji musí následovat. Obecně tak autentisté dávají větší důraz na práci ve vinici, kde si zakazují využívat jakákoliv syntetická hnojiva. To samé platí dále ve sklepě.

Celá charta je rozdělena na tři části:

  • Jak ve vinohradě
  • Jak ve sklepě
  • Jak ze sklepa

U autentických vín rozhodně čekejte docela výraznou chuť, která je přímo ovlivněna výrobními postupy, které autentičtí vinaři využívají. Ve zkratce se dá říct, že vína chutnají výraznějším, plnějším dojmem a nejsou natolik postavena na primární, svěží aromatice.

☝️
Nahlédněte do světa autentických vín. Vína Petra Marady jsou tou nejlepší ukázkou.

💡 Celou chartu Spolku naturálních vinařů si můžete přečíst tady.

Biodynamická vína

Autentická vína jsou v podstatě vína biodynamická. Jen bez certifikace biodynamického zemědělství. Jinými slovy jde o vína, jejichž výroba se řídí jinými pravidly. Autentická a biodynamická vína mají společné to, že nepoužívají přípravky na syntetické bázi. Ovšem vína s biodynamickou certifikací najdete spíše u větších výrobců. V rámci charty Spolku naturálních vinařů hledejte spíš mikro výrobce.

Demeter

Demeter je další biodynamickou certifikací, která se řídí výrazně přísnějšími pravidly. V České republice máme zatím pouze jedno jediné vinařství s certifikací Demeter. Možná vás to překvapí – jsou to Vinné sklepy Kutná Hora.

Vína Demeter jsou vyráběna podle 4 aspektů. Nebo spíš tvořena...

Diverzita: Vinaři chápou své vinohrady jako jako živý organismus. Ekosystém. Vinaři využívají a zároveň se snaží udržet co největší diverzitu ve svých vinohradech.

Biodynamika: Hlavní myšlenkou tohoto aspektu je, že vinař přírodě vrátí víc, než kolik jí vzal.

Rytmika: Vinohrady následují rytmus slunce a měsíce. Vinaři tak plánují svoje práce ve vinici čistě s tímto rytmem.

Logičnost: Živá vína potřebují půdu, která žije. To znamená, že vrstva humusu roste společně s vinohradem. Jinými slovy je vinohrad schopen zvládnout sucha, ale i přívalové deště.

☝️
Ochutnejte víno Demeter z Vinných sklepů Kutná Hora a udělejte si obrázek sami.

Marketingová vína

Posledním střípkem do naší skládačky trendů jsou marketingová vína. Jinými slovy, vína postavená na jménech známých osobností nebo brandů, které propagují influenceři. Možná vám to zní divně, ale divili byste se kolik takový vín dneska na trhu je. Některé jsou vlastně nic moc, ale díky propagaci influencerem se skvěle prodávají a kolikrát i za poměrně vysoké ceny.

Jiné značky ale jsou super. Jde o zajímavá vína, která mohou pro někoho být klidně i zajímavým dárkem. Například známý zpěvák Sting má svoje vinařství v Toskánsku, kde vyrábí známé víno Chianti, které nazval krásně a po svém When we dance.

Podobných značek na trhu najdete víc. Svoje vinařství má už dlouhé roky například známý oscarový režisér F.F. Copolla.

Zaujal vás některý ze stylů, o kterých jsme se vám rozepsali? A už jste ochutnali?

Vinné tipy