Jak se dostat z kocoviny

Kocovina je odvrácenou stránkou všeho toho potěšení, které nám víno přináší. Ať už je to lahodná chuť, pocit uvolnění nebo prostě příjemný večer s více než jednou skleničkou… Kocovina je přitom poměrně nepředvídatelná. Občas si můžeme dopřát klidně celou láhev a druhý den se probudíme příjemně odpočatí, jindy stačí sklenka, abychom druhý den nepříjemný stav pocítili. Jak se s kocovinou vypořádat co nejefektivněji?

Předem se najezte a pijte dostatek vody

U kocoviny je nejdůležitější prevence. Pít s mírou (nebo třeba nepít vůbec) je úplně nejjednodušší způsob, jak se kocovině vyhnout. Pokud už tušíte, že to si chcete večer dopřát přece jen o sklenku víc než by bylo vhodné, připravte se předem. Dejte si nějaké kvalitní jídlo plné zdravých tuků a během celého dne – i při samotném popíjení – pijte dostatek vody.

Ideálně čisté vody, která alespoň trochu neutralizuje negativní vliv alkoholu.

Kocovina je totiž z velké části převážně dehydratace organismu. Proto právě voda pomůže jak před samotným pitím, během popíjení tak i druhý den, kdy už bojujete s následky.

Co když už kocovina přišla?

Přiznejme si to. Jen málokdo čte článek „Jak se dostat z kocoviny” ve chvílích, kdy kocovinou zrovna netrpí. Pokud však patříte mezi ty, které kocovina trápí pravidelně, dbejte na to, ať spíte po večírku déle než obvykle. Tělo totiž nejprve zpracovává alkohol v krvi a k samotné regeneraci se dostane až později. Základem je tak mít tichou a dobře zatemněnou ložnici, aby vás nevzbudilo světlo ani náhlý hluk

Co tedy dělat v případě, že už je na nějaká preventivní opatření trochu pozdě? Probudili jste se s nepříjemným bolehlavem, žaludkem na vodě a v tom nejhorším scénáři ještě k tomu musíte do práce.

V takové chvíli se každá rada hodí.

Pokud se z kocoviny nemůžete vyspat, což je pravděpodobně to nejefektivnější řešení problému, nezbývá než nasadit staré „babské rady,” že?

No, nebo možná také ne.

Jak už jsme zmínili jednou z hlavních příčin kocoviny je dehydratace. Dát si tak kafe, nebo ještě hůř „panáka na spravení” možná problém o kousek posune, ale rozhodně nevyřeší.

Pijte dostatek tekutin

Voda, voda a zase voda. Hydratace je nejlepším způsobem, jak příznaky kocoviny zmírnit. Pokud už vám čistá voda leze krkem, můžete tekutiny doplnit kokosovou vodou, která díky elekrolytům pomáhá udržovat rovnováhu (nejen) tekutin. Další prospěšná tekutina, která vám pomůže v boji s kocovinou je zelený čaj, který může díky bohatému množství antioxidantů pomoci játrům v boji s alkoholem.

Můžete si také smíchat vodu s citronem a medem. Tento nápoj vám dodá vitamíny i energii, což při boji s kocovinou rozhodně neškodí.

Sáhněte po kvalitním jídle – i když je vám špatně

Při kocovině tělo nejvíc touží po tucích, cukrech a dalších lahůdkách, které možná na chvíli uleví, ale ve výsledku tělu zrovna moc neprospějí. Proto je vhodné sáhnout spíš po lehčí a zdravější stravě, ideálně s dostatkem vitamínů B a C.

Potraviny s obsahem L-cysteinu

Některé studie poukazují na to, že užitečnou látkou při boji s kocovinou může být aminokyselina L-cystein.

Ten se ve větším množství vyskytuje například v:

  • ovesných vločkách,
  • vepřových kotletách,
  • vejcích,
  • tuňákovi.

Studie, které zkoumali vliv L-cysteinu na kocovinu jsou spíše menší a subjektivní, přesto vám potraviny s jeho obsahem přinejmenším neuškodí a je tu jistá pravděpodobnost, že její příznaky sníží.

Chladná sprcha

Jednou z typických rad je sprcha či vana, ideálně vlažná až chladná, která rozproudí krev v těle a tím může vést k dalšímu zmírnění následků.

Krátká procházka vám pročistí hlavu i tělo

Poslední, co by člověk s kocovinou chtěl dělat je oblékat se a jít se projít nebo si dokonce zaběhat. Právě čerstvý vzduch a pohyb však může být v boji s kocovinou naprosto zásadním pomocníkem.

Zkuste se překonat a po sprše a zdravé snídani obejděte alespoň blok.

Kocovina je individuální a žádná rada není 100%

I při aplikaci všech zmíněných rad je docela dobře možné, že se vás kocovina bude (v závislosti na věku) držet klidně i několik dní. V boji s kocovinou kromě nepití totiž neexistuje žádná 100% rada, která by člověka následků propitého večera kompletně zbavila. K tomu je navíc kocovina vysoce individuální záležitost, která záleží na věku, množství zkonzumovaného alkoholu i momentálním naložení. Proto je nejjistější spoléhat na zmíněnou prevenci.