Víno a filmy – jak na dokonalé párování?

Naučit se správně párovat víno s jídlem je důležitá dovednost, která dovede vyčarovat naprosto jedinečné chuťové zážitky. Ale co takhle párování vína s filmy? Možná jste se sami dostali do situace, kdy jste si večer otevřeli láhev svého oblíbeného vína, těšili jste se na film, ale ejhle. Místo koukání jste hodinu vybírali a pak jste šli raději spát. Tak s naším průvodcem se vám nic podobného už nestane!

S čím si vychutnat Pinot Noir?

Velmi oblíbené Rulandské modré v sobě spojuje chuť ovoce s trochou houbového „umami”, najdete v něm hřebíček a jistou hloubku i jakousi záhadu. Stejně jako v dobrém hororu. Pokud máte chuť se večer trochu bát, nalijte si sklenku Rulandského modrého a sáhněte po hororové klasice, jako je například japonský Kruh, Kingovo Osvícení nebo o něco modernější Tiché místo.

K růžovému patří romantika

Že preferujete raději nějaké lehčí pokoukání, po kterém vám zůstane místo husí kůže milý úsměv?

Sáhněte po růžovém vínu a místo hororu si pusťte nějakou romantiku. Ať už máte příjemný večer s kamarádkami, nebo chcete překvapit svou partnerku večerem plným romantického okouzlení, s růžovým rozhodně nesáhnete vedle, zvlášť pokud si k němu pustíte nějakou tu romantiku (nebo dokonce romantickou komedii). Opět vám doporučíme sáhnout spíše po klasice. Z vážnějších filmů můžete sáhnout například po Zápisníku jedné lásky nebo Titanicu.

Pokud preferujete komedii, zkuste se ponořit ještě hlouběji do vody klasické kinematografie a pusťte si ke svému oblíbenému růžovému Audrey Hepburn a Rexe Harrisona v My Fair Lady. A pokud už se nemůžete dočkat dovolené, určitě vás k růžovému potěší například Prázdniny v Římě.

Portské se skvěle doplňuje se střeštěným humorem

Některé dny si zkrátka říkají o jistou dávku ztřeštěnosti. A pro takové dny je tu slaďoučké portské víno a k němu filmy z dílny Monthy Python, které po stránce šílenosti rozhodně nezklamou.

Že je na vás tato britská partička a její tvorba trochu moc? Pak můžete místo toho sáhnout po Malbecu a pustit si k němu klasickou „Tarrantinovku” jako je Kill Bill nebo Pulp Fiction.

Syrah pro chvilky dramatického napětí

Syrah je specifický svým plným tělem a zpočátku svíravou chutí, kořenitými tóny s nádechem pepře a jistou zemitotostí.

Proto je naprosto dokonalý k pravému dramatickému napětí. K Syrahu si nejlépe vychutnáte klasiku jako je například Schindlerův seznam, Vykoupení z věznice Shawshank, Forrest Gump, Zelená míle nebo Přelet nad kukaččím hnízdem.

Sauvignon Blanc je něco pro ty, kteří si rádi vychutnají intelektuálnější pokoukání

Máte chuť na dokument, nezávislý film nebo jiné pokoukání, které vyžaduje větší zapojení mozkových buněk?

Sáhněte po suchém Sauvignon Blanc a pusťte si například Malou Miss Sunshine, která v sobě kombinuje suchý černý humor s napětím nebo francouzský dokument Home o naší jedinečné planetě.

Milujete klasické záhady? Cabernet Sauvignon vám je příjemně okoření

V každém Cabernetu Sauvignon najdete trochu jinou chuť. Stejně jako v každé správné detektivce najdete trochu jinou zápletku.

Ať už sáhnete po klasických filmech podle Agathy Christie nebo třeba po modernějším pojetí těchto příběhů, jako je například film Na nože, zjistíte, že se k sobě tento styl pití a filmu hodí naprosto dokonale.

K muzikálu jedině bublinky

Chcete si otevřít Prosecco , ale nenapadá vás, co si k němu pustit? Nemůžete sáhnout po ničem jiném než klasickém muzikálu!

Může to být třeba už zmíněná My Fair Lady, Moulin Rouge nebo třeba Pomáda. Hudba, Prosecco a tanec – může být večer ještě lepší?

Svěží, elegantní, ovocné. Příchuť citrusů a radosti. To všechno je Riesling. Pokud si chcete užít večer ve skutečně pohádkové společnosti, pusťte si Harryho Pottera, Zámek v oblacích nebo jinou z vašich oblíbených pohádek, se kterou si ve společnosti Rieslingu dokonale odpočinete po náročném dni.

Primitivo pro milovníky akce

Primitivo (známé také jako Zinfandel) je plné exotických chutí a skvěle se doplňuje s akční klasikou – Smrtonosná past, Smrtonosná zbraň nebo třeba trochu novější série, ve které ztvárňuje hlavní roli Keanu Reeves – ano, hádáte správně – John Wick.

Chcete něco méně známého, za to však mistrně zpracovaného? Rozhodně sáhněte po filmu z roku 2021 Nikdo s Bobem Odenkirkem a Christopherem Lloydem.

Merlot se hodí (nejen) k noirové klasice

Heboučká chuť Merlotu skvěle ladí s klasickými filmy. Naprosto dokonale se hodí k noirovým klasikám jako je Sunset Boulevard. nebo Maltézský sokol.

Milovníci sci-fi neudělají chybu ani s Blade Runnerem – ať už v původní verzi nebo moderním remaku a ve výčtu nesmí chybět samozřejmě ani Sin City.

Merlot se však skvěle hodí i k tradičnější klasice, jako je například Kmotr.

Doufáme, že vás náš seznam inspiroval a už nikdy se vám nestane, že budete film pro dokonalý večer vybírat tak dlouho, až nakonec nevyberete žádný. 🙂

Vinné tipy