Primitivo (Zinfandel)

Tohle je jedna z nejzajímavějších odrůd. A víte proč? Protože se u nás pije ve velkém i v létě. A to moc červených vín o sobě říct nemůže. V USA se ji říká Zinfandel a dokonce si dlouhá desetiletí mysleli, že jde o jejich odrůdu. Až v 70. letech se zjistilo, že je nějak moc podobná italskému Primitivu. Tak podobná, že je identická. Nicméně ani italové nemohou slavit. Odrůda má totiž původ v Chorvatsku. A jestli vás zajímá víc, tak čtěte dál…

CharakteristikaOstružiny, jahody, švestky, skořice a tabák

Chuťový profil

Grafika s vizuálním popisem Primitiva

Jak s Primitivem zacházet

  • Servírujte při 15 až 20 °C
  • Dekantace maximálně 30 minut u nazrálejších variant
  • Správně uskladněné vám vydrží 5 až 10 let

Primitivo a jídlo

Primitivo má takové lehce skořicové stopy a tóny exotického koření. Proto se skvěle páruje s na koření bohatými jídly z Maroka nebo Turecka. Pokud ale na tyhle jídla moc nejste, tak zkuste klasiku z regionu Puglia – Pizza Rustica (pizza typu calzone s cibulí, rajčaty, ančovičkami a olivami).

Maso

Rádi grilujete? A ještě k tomu maso? Pak Primitivo budete milovat. Grilovaná žebra, kuře, trhané vepřové. A samozřejmě burgery!

Sýry

Tady potřebujete něco výrazného. Pořádný čedar! Zauzená gouda nebo grilované halloumi.

Zelenina

I pro vegetariány je Primitivo správná volba. Potřebujete zeleninu s výraznou chutí. Zkaramelizovaná cibule, červené papričky orestované na ohni, grilovaný lilek, houby, olivy, cukety anebo opečené fazole.

Koření a bylinky

Kari je super volba. Cokoliv co je trochu vyuzené nebo ohořelé. Kmín, černý pepř, šalvěj, rozmarýn, kardamon, skořice, fenykl, káva, kakao…

6 zajímavostí o Primitivu (Zinfandelu)

  • Všichni si mysleli, že Zinfalndel je americká odrůda. Americkou hrdost nemilý fakt, že Zinfandel je vlastně Primitivo a je původem z Chorvatska zasáhl v 70. letech. Do Ameriky se odrůda pravděpodobně dostala už někdy v roce 1800.
  • V Itálii se jmenuje Primitivo. Jméno pochází z latiny. Ze slova “primativus” a starého italského slova “primaticcio”. Obě slova znamenají “ranný” nebo “brzy vyzrávající”. To souvisí s tím, že Primitivo skvěle dozrává velmi brzy, nikoli s tím, že by odrůda byla jakkoli primitivní.
  • V Americe taky existuje víno White Zinfaldel. Kdybyste tam třeba byli a chtěli ochutnat, tak se jedná o růžové víno. Je to trochu jako s nepravidelnými slovesy v angličtině. Ale s tím nic nenaděláme.
  • USA taky slaví svůj den Zinfandelu. Jsou na něj opravdu hrdí – podobně bychom se měli naučit oslavovat náš Ryzlink vlašský. Je to 3. středa v listopadu. Tou dobou celé USA slaví Den díkůvzdání. Jinými slovy peče krocana. A ten se k tomuhle jídlu náramně hodí.
  • Primitivo je známé pro svoje nerovnoměrné vyzrávání. Jednoduše řečeno, hrozen obsahuje půlku bobulí vyzrálou a druhou nevyzrálou. Takže se musí čekat až celý hrozen rovnoměrně vyzraje. A tohle přesně vytváří tu nenapodobitelnou chuť odrůdy. Výsledkem je vysoký přírodní cukr v jednotlivých bobulkách. A to vede k vínům s vysokým alkoholem. A Primitivo pod 13 % abyste pohledali…
  • Primitivo má tenkou slupku. Ale taky malé bobulky. Teda relativně dost slupek vůči moštu. A protože třísloviny jsou i ve slupkách, tak tohle celé dává dobrý předpoklad k výraznějším tříslovinám ve víně.

Ochutnáváme Primitivo (Zinfandel)

U vína hodně záleží na tom, jak moc jsou hrozny vyzrálé. Primitivo není výjimkou.

Dál záleží na mikroklima. Chladnější polohy se vyznačují jahodami nebo malinami. Teplejší polohy přechází do černého ovoce – borůvky, černý rybíz, ostružiny…A nakonec Primitivo má vždy výrazný tón koření – skořice, sladký tabák, vanilka.

V chuti očekávejte opravdu plnou chuť s vyšším alkoholem. Pokud se vám alkohol zdá moc výrazný a trochu páli, počkejte 30 minut a uvidíte, že se to srovná. Ve vyšších řadách vždy očekávejte alkohol i přes 14 % a výrazné třísloviny.

Kde se Primitivo pěstuje?

Pochází z Chorvatska, ale tam už skoro není. Nejvíc ho je v Californii. Vždy pod lokálním jménem Zinfandel.

  • Kalifornie: 17 500 ha (Lodi, Paso Robles, North Coast, Sierra Foothills)
  • Itálie: 11 000 ha (Puglia)
  • Chorvatsko: 70 ha
  • Další: Austrálie, Chile, Kanada, JAR

V Kalifornii jde o 4 nejrozšířenější odrůdu. Hned po Chardonnay, Cabernetu Sauvignon a Pinotu Noir. Daří se ji v teplých a slunných oblastech. Nicméně je hodně citlivá. Právě kvůli svojí tenké slupce.