Kam letos vyrazit na vinobraní?

Podzim bez vinobraní si nedovede představit snad ani ten, kdo o víno během roku sotva zavadí. Chutě burčáku a vína k tomuto období prostě neodmyslitelně patří. Proč zrovna na podzim? Protože právě v tomto období dochází ke sklizni révy a jedná se tak o jedno z nejdůležitějších období pro každého vinaře. Kam na vinobraní letos vyrazit?

Nejzajímavější vinobraní v Praze

Přestože Praha spadá do mělnické vinařské podoblasti, nabízí tolik akcí, že se na vinobraní v hlavním městě podíváme zvlášť. Co všechno se dá v Praze zažít za vinné zážitky a která pražská vinobraní byste rozhodně neměli minout?

Vinobraní v Grébovce

Vinobraní v Grébovce neboli Havlíčkových sadech, patří k nejznámějším a nejnavštěvovanějším vinařským akcím v Praze. Za tím stojí nejen krása samotných Havlíčkových sadů, ale také velmi bohatý program pro dospělé i děti.

Letos je tématem propojení vína s filmem a programem návštěvníky provede moderátor Jan Musil. Kromě tradičního vinařského programu a cimbálové muziky se můžete těšit také na skupiny The Valentines nebo Děda Mládek Illegal Band.

Vinobraní v Grébovce letos proběhne v termínu 23.-24. září.

Svatováclavské vinobraní na Pražském hradě

Další z tradičních vinobraní se odehraje 25. až 26. září v restauraci Villa Richter, poblíž tramvajové zastávky Malostranská. Kromě ochutnávek nejlepších českých a moravských vín se můžete těšit také na úchvatný výhled, který tato lokalita nabízí, stejně jako na návštěvu Svatováclavské vinice, která patří k těm nejkrásnějším na území Čech a možná dokonce celé republiky.

Vinobraní svaté Kláry v Botanické zahradě

Vinice svaté Kláry se nachází hned u pražské Botanické zahrady a rozhodně stojí za návštěvu nejen během vinobraní, které zde proběhne 17. až 18. září.

Za vstupné 250 korun (pro děti 150 korun) se kromě samotného vinobraní můžete těšit také na kompletní prohlídku Botanické zahrady, na prohlídku expozice výroby vína i samotné vinici. V ceně je samozřejmě také sklenička na víno či kelímek pro děti.

Ani v Botanické zahradě se při vinobraní nezapomíná na bohatý (nejen) hudební program pro děti i jejich rodiče.

To však není zdaleka vše. V Praze se můžete těšit také na:

  • Trojské vinobraní 10. září v Trojské zámecké zahradě,
  • Vinohradské vinobraní 9. až 10. září na Náměstí Jiřího z Poděbrad,
  • Vinobraní na Pražském hradě 10. až 11. září.

Vinobraní podle moravských vinařských podoblastí

Plánujete si letošní sezónu vinobraní užít skutečně ve velkém stylu? Pak rozhodně musíte vyrazit alespoň na jedno z moravských vinobraní. Těch je tolik, že jsme je rozdělili do jednotlivých vinařských podoblastí a z každé vybrali to nejlepší.

Vinobraní na Slovácku

Jednou z nejdůležitějších akcí na Slovácku jsou Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, které se odehrají v termínu 9. až 11. září v Uherském Hradišti.Kromě ochutnávek vína a hudebního doprovodu se můžete také těšit na návštěvu památek Uherského Hradiště. Bohatý program si můžete prohlédnout přímo na stránkách věnovaných této akci .

Vinobraní na Mikulovsku

Vyrazit na Moravu za vínem a minout vinobraní na Mikulovsku? To je zkrátka nemožné.

Pálavské vinobraní začíná už ve čtvrtek 8. září,a kromě vína od nejlepších moravských vinařů se můžete těšit také na středověké kejklíře a královské veselí v zámecké zahradě.

O hudební doprovod se postará například Aneta Langerová, Tata Bojs, Mirai, Iné Kafe, Dan Bárta a mnoho dalších.

Prohlédněte si program na oficiálních stránkách Pálavského vinobraní.

Vinobraní na Velkopavlovicku

Na Velkopavlovické vinobraní se můžete těšit v termínu 16. až 17. září,a to přímo ve Velkých Pavlovicích.

Kromě rozmanitých chutí vína a burčáku se seznámíte s místním folklorem, například prostřednictvím slavnostního průvodu krojovaných městem.

Celý program si můžete prohlédnout na stránkách Velkých Pavlovic.

Vinobraní na Znojemsku

Znojemské historické vinobraní rozhodně stojí za návštěvu. Letos se na něj můžete těšit v termínu 9. až 11. zářía probíhá napříč celým městem. Těšit se můžete na středověkou hudbu, mimo jiné vám zahraje Lucrezia Borgia nebo Holba. Pokud spíše, než tradiční dobové hudbě upřednostňujete trochu toho rocku, můžete se těšit na skupinu Tempus nebo Gnomus.

Celý program je ke shlédnutí na oficiálním webu Znojemského vinobraní.

Vinobraní v Čechách

Přestože v Česku jsou nejznámější právě moravská vína, za pozornost rozhodně stojí i ta z českých podoblastí. Kam na vinobraní, pokud si chcete užít vína z Čech nebo zkrátka nemáte čas a možnost cestovat za vínem přímo na Moravu?

Vinobraní v litoměřické podoblasti

Kam jinam vyrazit za vínem litoměřické podoblasti než přímo do Litoměřic? Litoměřické vinobraní proběhne v sobotu 17. září na Mírovém náměstí.

Stejně jako na moravských vinobraních i zde se můžete těšit na bohatý program, ve kterém nechybí středověcí šermíři a kejklíři, průvod městem i ukázka středověkého života v táboře.

Po hudební stránce se můžete těšit na cimbálovou muziku Vltava, ale také na Pepu Vojtka či Děda Mládek Illegal Band.

Ve večerních hodinách se můžete nechat unášet dechberoucí ohnivou show.

Vinobraní v mělnické podoblasti

Z mělnické podoblasti už jsme zmínili pražská vinobraní. Přehlédnout byste však neměli ani to mělnické. To proběhne v termínu 16. – 18. září přímo v historickém středu Mělníka. Těšit se můžete na reggae a ska rytmy skupiny Fast Food Orchestra, ale také na MIG 21, Wohnout nebo Lety Mimo.

Podívejte se na kompletní program mělnického vinobraní a nechte se nalákat lahodným vínem i skvělou hudbou.

Ať už vyrazíte na vinobraní kamkoliv, určitě půjde o jedinečný zážitek plný chutí i kulturních zážitků. A pokud vám letos žádné nevyjde, nezoufejte. S vínem z naší nabídky si můžete takové malé vinobraní udělat klidně i u sebe doma.

Vinobraní na Slovensku

Ze slovenských vinobraní jsou populární ty v západní části Slovenska nedaleko Bratislavy. Obecně se konají během září a mezi nejoblíbenější patří Vinobraní Pezinok nebo Vinobraní Modra.
Vinné tipy