Tramín červený – Záhadná odrůda a vše o ní

Tramín červený už zmátl nejednoho začínajícího milovníka vína. Přes její název a červené zabarvení hroznů se z této odrůdy totiž vyrábí bílé víno, což může čas od času vést k jistému nedorozumění. Co všechno byste měli o této odrůdě vědět, než se pustíte do ochutnávání?

Základní fakta a zajímavosti o Tramínu

Tramín je víno tak staré, že je jeho historie zahalena tajemstvím a o jeho vzniku panují pouze dohady. Nejpravděpodobnější je, že vznikl křížením odrůd, s nimiž už se dnes nesetkáme. Podle posledního zkoumánítestování je nejbližším příbuzným Tramínu réva lesní.

Odkud Tramín pochází?

Dokonce ani krajina jeho původu není známá a dochází zde pouze k odhadům, ve kterých padají země jako je severní Itálie, severovýchodní Francie nebo jihovýchodní Německo.

Některé zdroje dokonce původ Tramínu zasazují do Maďarska. Čemu věřit a kam si jeho původ zařadit? To záleží asi jen na vašem rozhodnutí.

Dnes se Tramín pije a pěstuje napříč celou Evropou. Největší popularitě se přitom těší ve zmíněné Francii, kde je jeho výsadba největší na světě..

Tramín a ostatní vinné odrůdy

Vzhledem ke svému stáří a rozšíření není divu, že právě Tramín se často používal při šlechtění dalších odrůd. Mezi jeho „potomky“ patří například Cabernet Sauvignon, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené nebo Ryzlink rýnský.

Kde Tramín roste?

Dnes se Tramín pěstuje skutečně všude, přestože nikde nepatří k dominantním odrůdám. U nás se s touto odrůdou můžete setkat nejčastěji na Mikulovsku, Bzenecku a Velkopavlovicku, ale najít ji můžete skutečně v každé vinařské podoblasti.

Dodnes přesně nevíme, kde Tramín vznikl. Nicméně je velmi pravděpodobné, že jeho původ je někde v Alpách.

Ve světě se s ním pak setkáme po celé Evropě, primárně se však pěstuje:

Jak vidíte, jedná se o odrůdu, která je doma skutečně všude. A všude velmi dobře chutná.

Co můžete od Tramínu očekávat?

Pojďme se přesunout k tomu nejdůležitějšímu. Jak Tramín chutná?

V jeho chutích naleznete pravou exotiku. Tramín patří k velmi aromatickým odrůdám, v nichž se odráží chuť čajové růže, tropického ovoce, skořice, ale také třeba meruněk. Jediné, s čím byste si ho mohli splést, je možná Muškát .

Tramín si můžete splést snad jedině s Muškátem

Intenzivní chutě tohoto vína si nejlépe vychutnáte v jeho suché variantě.

Ani svou barvou se Tramín nedá snadno splést s jinou odrůdou. Jeho zlatavě žlutá barva doplněná nepřehlédnutelnými odlesky je zkrátka jedinečná.

Párování Tramínu s jídlem

K čemu se Tramín hodí?

V podstatě by se dalo říct, že ke všemu. Jedná se o skvělý aperitiv před jídlem, ale i o suchou tečkuna závěr.

Pokud si ho přece jen chcete vychutnat přímo s jídlem, sáhněte ideálně po kuřecím, kachně, vepřovém nebo slanině.

Svou chutí skvěle doplní také mořské plody – například krevety či krabí maso.

Samozřejmě je velmi lahodný také se sýry – zvláště s aromatičtějšími z kravího mléka.

S Tramínem si velmi dobře vychutnáte také exotické a veganské pokrmy, a to díky tomu, že se velmi hodí k mnoha druhům zajímavého koření. Namátkou můžeme zmínit nové koření, skořici, zázvor, hřebíček, kari nebo kurkumu.

Ze zeleniny je ideální volbou cuketa, mrkev či dýně.

Chcete si udělat příjemný večer s vínem a nějakým tím zobáním? Sáhněte po mandlích či kouscích kokosu. Kombinace těchto chutí vám zaručeně učaruje.

Odrůdy