Modrý portugal

Modrý Portugal svou největší slávu v Čechách a na Moravě prožíval před sto lety. I dnes se však jedná o velmi oblíbenou odrůdu, a to především pro příjemnou lehkou chuť s nádechem jarní rozkvetlé louky, která sama svádí k dalšímu doušku. Co všechno byste měli o Modrém Portugalu vědět?

Původ a historie Modrého Portugalu

Původ a historie Modrého Portugalu je trochu zahalená tajemstvím. Jen jedna věc se o této odrůdě ví naprosto jistě a to ta, že rozhodně nepochází z Portugalska. Podle všeho dokonce s Portugalskem není spřízněná ani přes své předky, kterými jsou Sylvánské zelené a dnes už téměř zaniklá odrůda Blaue Zimmettraube.

Odkud tedy Modrý Portugal pochází? Své kořeny má pravděpodobně v Podunají, možná přímo v Rakousku, to však soudíme pouze podle toho, že právě v této oblasti je Modrý Portugal v dnešní době nejrozšířenější.

Ještě v polovině třicátých let minulého století patřil Modrý Portugal k nejrozšířenějším odrůdám pěstovaných v Čechách a na Moravě. V dnešní době však nepokrývá ani 5 % ploch vinic.

Ale teď už k tomu nejdůležitějšímu. Jak Modrý Portugal chutná a s čím si na něm pochutnáte nejvíce?

Chutě Modrého Portugalu

Červená barva Modrého Portugalu je o něco světlejší než například u Svatovavřineckého. A i chuť této odrůdy je příjemně odlehčená. Kombinuje v sobě nižší podíl kyselinek a na červené víno poměrně lehké tělo.

Pokud sáhnete po podařeném a kvalitním Modrém Portugalu, ucítíte v něm příjemnou vůni květů, třešní a sena, která vás sama bude svádět k dalšímu doušku.

*Mrkněte na náš výběr Modrých Portugalů a ochutnejte*

Rčení „zraje jako víno“ se Modrého Portugalu rozhodně netýká. Tato odrůda se k archivaci příliš nehodí a nejlahodnější je pěkně mladé. Ale samozřejmě můžete narazit na vyjímky.

S čím si Modrého Portugala vychutnáte na maximum?

O párování jídla s vínem už jsme psali, trocha opakování však nikdy není na škodu.

Lehká chuť Modrého Portugalu se skvěle doplňuje s aromatickým měkkým sýrem – naprosto perfektní je s kozím či ovčím. Vychutnáte si ho také s hermelínem, brie nebo v podstatě s jakýmkoliv uzeným sýrem.

Modrý Portugal je vhodný také pro milovníky italské kuchyně, se kterou se chuťově naprosto skvěle doplňuje. A co párování Modrého Portugalu s masem? Skvělé je k němu drůbeží, ale nemusíte se bát ani párování s kachnou či husou – takže se skvěle hodí i na blížící se svátek sv. Martina.

Pokud hledáte lehké a příjemné víno nejen pro romantický večer, s Modrým Portugalem vedle rozhodně nesáhnete.

Odrůdy