Odstíny barev vína

Milujete víno, ale ještě přesně nevíte, jak poznat dobré a kvalitní? Dnes vám přinášíme pár tipů a triků, jak kvalitní víno od toho (pod)průměrného odlišit pomocí základních charakteristik. Zjistíte také, jak víno ochutnávat a naučit se rozeznávat jednotlivé chutě. Tak pojďme na to!

Poznejte své chutě

Chuť je subjektivní a co jeden považuje za naprostou chuťovou špičku, pro druhého může být sotva pitelné. Proto je v první řadě důležité zjistit, co chutná právě vám.

U vína se chutě rozdělují do několika základních charakteristik:

  • Sladkost (suchost či sladkost vína),
  • tělo,
  • třísloviny,
  • kyseliny.

Diagram toho jak funguje charakteristika vín

Další důležitou položkou je obsah alkoholu. Každé víno má jiné poměry zmíněných chutí, což je dobře, protože si tak každý lépe najde právě tu svou kombinaci, která ho uspokojí nejvíce.

K tomu, abyste vždy sáhli po lahvi vína, jež vám dodá největší prožitek, musíte zjistit, jaké chutě jsou právě ty vaše.

Množství zbytkového cukruoznačuje, jak moc suché či sladké víno bude. Sladké víno má minimální obsah cukru 45 gramů na litr. U suchého vína naopak množství zbytkového cukru nesmí překročit 4 gramy na litr (nebo nesmí být rozdíl mezi zbytkovým cukrem a kyselinami vyšší než 2 gramy)

Plné či lehké tělo vínaoznačuje plnost jeho chutí a jeho chuťovou intenzitu. Tělo je kombinací mnoha faktorů, do kterých spadá například i obsah alkoholu a postup výroby vína. Obecně se dá říct, že červená vína mají často plnější tělo, kdežto bílá jsou většinou lehčí. Bílá totiž, až na výjimky, nemají tříslovinu.

Velmi důležitá je již zmíněná tříslovina, s tou se můžete setkat také pod názvem tannin. Poměr tříslovin určuje, jak moc je víno trpké či nahořklé. Chuť tříslovin se často zaměňuje se suchostí vína, protože právě třísloviny na jazyku zanechávají pocit sucha.

Poměr tříslovin přidává vínu strukturu a čím více tříslovin má, tím déle si jeho chuť na patře užijete. Některá vína mají tak výrazné třísloviny, třeba Bordeaux, že je potřeba, aby v lahvi zrála několik let. V čase se totiž tříslovina zjemňuje.

Kyselinkavínu dodává, jak už její název napovídá, kyselou a lehce pikantní chuť. Čím více kyseliny víno má, tím je jeho tělo obvykle lehčí, neboli více osvěžující.

Pokud tedy víte, že máte raději chuťově plnější vína, sáhněte po takovém, které má kyseliny spíše méně a naopak.

A jak se to má s alkoholem?Ten vínu dodává nejen jeho účinky, ale také specifickou chuť. Sklenka vína v sobě má obvykle 12 až 15 procent alkoholu. Láhev (alkoholického) vína může mít od 5 % až po 20 % obsahu alkoholu.

A jaké chutě alkohol vínu dodává?

Především hřejivý pocit vzadu na zadní části jazyka a plnou chuť, vnímání chuti alkoholu se však může odlišuje mimo jiné individuálně, a to na základě naší genetiky. Někomu tak může alkohol připadat hořký, druhému pak spíše slaďoučký.

Jak poznat kvalitní víno od (pod)průměrného?

Teď už víte, podle čeho rozeznat, jestli je víno chuťově to pravé pro vás. Jak však poznat, jestli je víno kvalitní?

Cena jako rozhodující faktor? Ano, ale…

Pokud se člověk ve vínu nevyzná, často se rozhoduje podle cenovky. Od určité hranice usoudí „ano, tohle víno musí být kvalitní.“

Často je to pravda, ovšem ne vždy to platí 100%. Cena může určovat to, zda víno prošlo poctivým procesem výroby i kvalitu surovin. Občas je prostě cena vysoká bez zásadního odůvodnění. Třeba protože vinař investuje dostatek financí do marketingu a může si to dovolit. Cenu určuje také tradice a síla značky. Takto je to zejména v tradičních regionech jako je Bordeaux, Burgundsko, Piemonte nebo Toskánsko.

Proto je důležité víno kromě ceny posuzovat i podle etikety – a především chuti a jeho vlastností.

Ověřte si, co se píše na etiketě

Na etiketě můžete najít jedno z následujících označeních:

  • (Stolní) víno,
  • zemské víno,
  • jakostní víno,
  • jakostní víno s přívlastkem.

Právě podle toho můžete „na první dobrou“ kvalitu vína rozlišit i v supermarketu, kde nemáte možnost víno ochutnat, ani si k němu přivonět.

Stolní vínoči pouze vínooznačuje nápoj z hroznů neznámého původu a jedná se o tu nejnižší možnou kategorii..

U zemského vínauž máte alespoň jistotu, že se jedná o víno z hroznů českého či moravského původu. Menší vinaři mohou i kvalitnější víno označovat přídomkem zemské, protože za lepší zatřídění vína je nutné platit poplatek. Proto zemským vínem z menšího vinařství rozhodně opovrhovat nemusíte. Naopak. Jako příklad vám dáme oblíbené vinařství Sedlák.

Jakostní vínooznačuje víno z českých či moravských hroznů a v dané oblasti se i vyrábí.

Jakostní víno se dále dělí na jakostní víno odrůdové, které se vyrábí maximálně ze 3 odrůd a musí obsahovat minimálně 85 % hroznů z odrůdy uvedené na etiketě.

Jakostní víno známkovése může vyrábět ze směsi hroznů.

Označení VOC pak označuje specifické víno z vinic, které pocházejí ze schválených oblastí konkrétního regionu.

Pokud chcete víno naprosto špičkové kvality, sáhněte po jakostním vínu s přívlastkem. To splňuje ty nejpřísnější podmínky.

Naučte se poznat dobré víno podle jeho vlastností

Posledním krokem je rozeznat kvalitní víno podle jeho chuti, barev, vůně a celkového dojmu. Chuť vína je individuální a co ocení zkušení vinaři nemusí nutně ocenit každý, schopnost ocenit objektivní kvalitu vína se vám však i tak může hodit.

Jak na to?

Barva vína

Každé víno má trochu jinou barvu, která závisí na konkrétní odrůdě, stáří vína a dalších aspektech. Vždy by však měla odpovídat tomu, co kupujeme. Například mladé červené víno bude mít nafialovělý odstín, mladé bílé by zase mělo být světle žluté, pokud je mladé bílé víno tmavší barvy, většinou se jedná o špatný signál.

Vůně vína

Jak víno voní? Pokud v něm cítíte ovoce, květiny a další příjemné vůně, bude víno kvalitní. Pokud voní kysele po octu nebo jinak nepříjemně je jasné, že tudy cesta nevede.

Vyrovnanost jednotlivých prvků

Chuť, vůně, barva a tělo vína musí dohromady dávat perfektně vyrovnaný celek. Pokud jeden z těchto elementů výrazně vyčnívá nad ostatní, je dobré příště sáhnout po jiné láhvi.

Délka dochuti a vůně

Chuť a vůně vína by s vámi měla chvíli vydržet. Pokud chuť i vůni cítíte alespoň několik sekund po ochutnávce, jedná se o dobré znamení.

Čistota

Víno by po nalití mělo být křišťálově čisté. Pokud je víno zamlžené či se vám jeho vzhled jinak nepozdává, příliš kvalitní nebude. Nebo se jedná o naturální víno, kde platí trochu jiná pravidla.

Pokud jste naturální víno ještě nepili, vyzkoušejte třeba lahev od Petra Marady.

Výběr vína je především o individuálních preferencích. Pokud se naučíte rozeznávat své chutě i kvalitu na základě zmíněných tipů, určitě už nesáhnete vedle při výběru vína k romantické večeři ani při výběru dárků.

Vinné tipy