Muškát
Muškát žlutý je jednou z nejstarších vinných odrůd. Patří k velmi oblíbeným hroznům v Itálii i u nás. S čím je nejlepší a kde všude se s ním můžete setkat?

Základní fakta a zajímavosti o Muškátu

Vinná odrůda Muškát má několik variant. U nás je nejoblíbenější původně český Muškát Moravský, který pochází z křížení odrůd Muškátu Ottonel a Prachttraube (což v překladu znamená nádherný hrozen). Někdy se Muškátu Moravskému říká také MOPR – Muškát Ottonel a PRachttraube. Často se pod slovem „Muškát“ myslí také Muškát žlutý, což je jedna z nejstarších vinných odrůd oblíbená především v Itálii.Když jsme u Itálie, musíme zmínit samozřejmě také Piemontské Moscato d’Asti. Tento Muškát je perlivý a vyniká svou lehkostí s příchutí tropického ovoce a také velmi nízkým obsahem alkoholu kolem 5,5 % (klasické bílé víno má kolem 11.5 až 13.5 %). Moscato d'Asti se vyrábí z odrůdy Moscato Bianco, tedy Muškát bílý. 

Kde Muškát roste a jak se rozšířil do světa?

Jak už vyplývá z předchozího textu, Muškát (Moravský) je doma na Moravě. Nejčastěji se s ním můžeme setkat v okolí Mutěnic. Pěstovat se začal už v Československu a své místo ve Státní odrůdové knize ČR získal v roce 1987.Muškát žlutý má o něco delší historii. Jeho původ sahá pravděpodobně do Malé Asie. To, že ho jako první do světa (konkrétně do Sýrie a Egypta) rozšířili Féničané a starověcí Řekové o stáří této odrůdy leccos vypovídá. V jižní Francii, současně i po celé Evropě, se Muškát žlutý začal pěstovat poté, co jej objevili Římané, kteří Muškát považovali za to nejušlechtilejších z vín.Dnes se s ním nejčastěji setkáme v italském Piemontu, ale i dnes se pěstuje téměř po celém světě.

A jak Muškát chutná?

Konečně se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Už jsme zmínili chuť tropického ovoce, ale v Muškátu, zvlášť v tom Moravském, toho nalezneme mnohem více. Od pomerančových listů, citrusů až po chuť zimolezu.

Už to napovídá, že se jedná o lehké víno, které rozhodně nezklame na letním pikniku, zvlášť pokud sáhnete po perlivém frizzante z Muškátu.

Jaká vína z Muškátu můžete ochutnat?

Muškát je oblíbená odrůda, která má mnoho variant. Stejně tak se můžete setkat s mnoha variantami muškátového vína.

Muškát Moravský je velmi vhodný pro vína typu Cuvée (víno smíchané z několika odrůd)či frizzante.

Perlivé víno je celkově velmi oblíbeným zpracováním Muškátu. Setkat se však můžeme i se suchým neperlivým muškátem, který se většinou vyznačuje nízkým obsahem sacharidů, a je tak skvělou volbou, pokud držíte nízkosacharidovou dietu.

Přestože vína z Muškátu jsou většinou bílá, setkat se můžete i s růžovým. Této barvy dosahuje přidáním kapky Merlotu a jeho chuť je typická pro muškátová vína, navíc v něm však můžete najít i lehkou příchuť čerstvých jahod.

A co červené víno z Muškátu? Také existuje, přestože je poměrně vzácné a vyrábí se z Hamburského muškátu. V jeho chuti je možné nalézt ostružinu, okvětní lístky růží i černý čaj. 

Párování Muškátu s jídlem

Vína z Muškátu se skvěle hodí k asijské kuchyni, ale skvěle chutná také s téměř jakýmkoliv masem, ovčím sýrem i se zeleninou a ovocem. Skvěle ladí například s ananasem, mangem, ale také třeba s mrkví.

Při párování vína hraje důležitou roli také koření. Takže čím si ideálně pokrm, který si plánujete vychutnat společně s Muškátem, dochutit?

Skvěle si pochutnáte na pokrmech se špetkou skořice a zázvoru. Skvělé jsou také (již zmíněné) asijské pokrmy s kardamomem a omáčkou Teiyaki.

Chcete k vínu jen nějaké to „zobání?“ Rozhodně vás nezklamou kešu ani arašídy.



Odrůdy