Jak si vybrat polosuché víno?

Polosuchá vína jsou takovým mezičlánkem. Někdy jsou trochu neidentifikovatelná, protože za určitých podmínek je vinař může zatřídit jako suchá. Přečtěte si náš krátký praktický průvodce polosuchými víny. Máte naše slovo, že si na lahvi polosuchého vína skvěle pochutnáte.

Co je to polosuché víno?

Polosuché víno je relativně široký pojem. Proč? Protože může mít od 4 do 18 gramů zbytkového cukru (počítáno na litr vína). Ne všichni vinaři uvádějí na etiketách přesné množství zbytkového cukru. A 4 nebo 18 gramů je v chuti vína docela dost výrazně znát. Nicméně v České republice existuje výjimka, která dovoluje vína se zbytkovým cukrem do 12 gramů uznat jako suchá. Avšak pouze v případě, kdy je rozdíl mezi zbytkovým cukrem a kyselinami 2 gramy anebo méně.

Zní vám to složitě? Nám někdy taky. Ale to nevadí. Zásadní je, že v Česku rádi pijeme suchá vína. Tedy vína, která mají na etiketě napsáno SUCHÉ. Proto vinaři tuhle vyjímku rádi využívají, aby víno bylo prodejnější. Polosuché víno díky tomu v praxi ve většině případů má od 12 do 18 gramů zbytkového cukru.

Polosuchá vína jsou tak trochu střední cestou. Pokud na vás tedy jsou suchá vína moc “kyselá” a polosladká zase moc sladká, je pro vás polosuché víno ideální volbou.

Jaké odrůdy mám hledat?

Pro výrobu polosuchých vín se dobře hodí trochu výraznější odrůdy typu Tramín červený a Pálava. Skvělý je také Ryzlink rýnský, kterému často trochu zbytkového cukru velmi sluší. Ryzlink má totiž přirozeně velmi výraznou kyselinu.

Další skvělou volbou je Ryzlink vlašský. Zejména ze známého vinařství Mikrosvín Mikulov. Jejich specialitou jsou vlašáky z velmi vyzrálých hroznů. Mikros tyhle svoje ikonické vlašáky někdy nechává prokvasit do polosuchá. Pro vás to jsou ideální vína, která byste v kategorii polosuchých rozhodně měli ochutnat.

Muškáty jsou taky super. Nemusíte nutně hledat jen Muškát moravský. Jsou různé další skvělé Muškáty – třeba Moscato d’Asti nebo Muškát žlutý.

Jako další dvě odrůdy doporučujeme Furmint a Lipovinu. Proč doporučujeme dvě odrůdy typické pro oblast Tokaj? Tokaj je velmi specifickou oblastí, kde mají hrozny velmi výrazné kyseliny. Zároveň skvěle dozrávají. Mají tak přirozeně hodně cukru. Kyselina jako taková by ve vínech z Tokaje byla tak “kousavá”, že místní vinaři svá vína rádi dělají jako polosuchá. Výsledkem je skvěle vyvážené polosuché víno.

Podcast: Rozhovor s Jaro Ostrožovičem o tokajských vínech. Poslouchejte na Spotify nebo své oblíbené podcastové aplikaci.

Jak najít polosuchá vína v zahraničí?

Tohle je docela složitý úkol. V zahraničí polosuchá vína moc nefrčí. Jednou z mála výjimek je německý Riesling. Opět to souvisí s přirozeně vysokou kyselinou Rieslingu. Stylem některých oblastí nebo vinařů je štiplavou kyselinku vyvažovat jemným zbytkovým cukrem. Taková vína na etiketě mají napsáno halbtrocken.

Jinde na světě polosuchá budete hledat marně. Kategorizace vín na suchá a polosuchá je v podstatě výsadou naší, slovenskou a německou.

A co červená?

Sladší červená vína se vyrábějí hlavně proto, protože je někteří lidé vyhledávají. Snad nikdo je ale nevyrábí, protože by vyloženě chtěl. Obecně spíše jde o levnější vína, která bývají doslazená řepným cukrem.

Doslazená musí být. Přirozeně (minimálně u nás v ČR) se v hroznech nevytvoří dostatek přírodního cukru, aby se z nich dalo vyrobit víno se zbytkovým cukrem. Proto vám sladší červená spíš nedoporučujeme. Vyberte si některé z fajnových bílých polosuchých vín. Klidně si trochu připlaťte. Garantujeme vám, že i na polosuchém víně si skvěle pochutnáte.

Vinné tipy