Jednoznačně původ Sauvignonu dosud neznáme. Velmi pravděpodobně ale pochází z oblasti údolí Loiry ve Francii. Odrůda je prastará. Předpokládá se, že vznikla samovolným křížením mezi Gouais Blanc a neznámým divokým hroznem. Sauvignon Blanc se na Loiře pěstuje po staletí. Dodnes je nejvýznamnější odrůdou v oblasti.
Rozšířila se také po Evropě a později se dostala i do dalších částí světa, jako je Nový Zéland, Jižní Afrika, Kalifornie, Chile a mnoho dalších, kde se přizpůsobila místnímu klimatu a terroir. Díky tomu dneska můžete ochutnat nekonečné množství různých stylů.
Sauvignon z Loiry je známý svou jedinečnou mineralitou a bylinnými tóny. Víno je typicky suché a s vysokým obsahem kyselin, s chutí a vůní angreštu, trávy a černého bezu. Sauvignon je také pěstován na Novém Zélandu, kde je víno známé pro své tropické ovoce a citrusové příchutě, jako je maracuja a grapefruit. Víno z Nového Zélandu je typicky tělnatější než víno z údolí Loiry a má intenzivnější ovocný charakter a výraznější vůni. Sauvignon a Sauvignon Blanc je synonymem.