Oslavte Merlot Day 2021

Jedním z našich nejoblíbenějších dnů je rozhodně 7. listopad. Právě tento den totiž slaví svůj den lahodný Merlot. Tak si nalijte sklenku a pojďte si o této odrůdě přečíst pár zajímavostí. 😊

Co je Merlot – jeho vznik a historie

Merlot je odrůda vinné révy, která vznikla spontánním křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Cabernet Franc.

 První zmínky o Merlotu pocházejí ze 14. století, přesto se o tom, že vznikl právě tímto křížením, ví teprve od roku 2009.

Dnes sice Merlot patří k nejoblíbenějším odrůdám na světě (jen u nás ho příliš není), ale v dávné minulosti tomu tak nebylo. Jednalo se spíše o doplňkovou odrůdu a takovou tu znouzecnost, která se pila, když nic lepšího nebylo.

Dnes takovou „trochu lepší“ lahev Merlota koupíte třeba za 5 000 dolarů. No dobře, možná se jedná o tu nejlepší lahev Merlota z Chateau Pétrus, i tak to cosi o kvalitách této odrůdy vypovídá.

No a když už jsme u takových snobáren, nelze se nezmínit o regionu Bordeaux, odkud Merlot vlastně pochází. Bordeaux je vinařský gigant s rozlohou 120 000 hektarů. Pravý břeh (řeky Gironde) Bordeaux je proslulý právě odrůdou Merlot, na tom levém se zase setkáváme především s odrůdou Cabernet Sauvignon. Povídání o Bordeaux by však bylo na dlouho, proto o něm máme samostatný článek i s podcastem.

Ještě jednou zajímavostí na téma Merlotu je jeho samotné jméno. Merle totiž ve francouzštině znamená kos, který si právě na Merlotu velmi rád a pravidelně pochutnává.

Jak Merlot chutná a s čím si ho nejlépe vychutnat?

Merlot je sladší víno s příchutí tmavého ovoce. Vyznačuje se sametovou chutí a obvykle dozrává v dubových sudech. 

Merlot si na Merlot Day 2021 nejvíce vychutnáte například s hovězí pečení či steakem.

Poslechněte si o Merlotu náš podcast, ve kterém se o této odrůdě dozvíte skutečně vše.

Vinocast o Merlotu

OdrůdyPodcast