Šroubovací uzávěr nebo korek aneb co je lepší?

Přemýšlíte nad tím, jestli je víno s korkem kvalitnější než to s uzávěrem? Zajímá vás, proč vlastně existuje víc variant a jak se od sebe liší? V dnešním článku vás seznámíme se vším, co se k tématu váže.

Korek – to je klasika

Nebudeme si nic nalhávat, korek je prostě korek. Působí luxusně a zvuku při vyndání se nic nevyrovná. Jsme na něj prostě zvyklí, hlavně v restauraci. Jenže v poslední době se od něj trochu upouští. Proč?
Je to díky riziku tzv. pachuti po korku, která víno bohužel znehodnotí.

Vlastnosti a použití korkového uzávěru

Korek dovoluje tekutině dýchat. To znamená, že se hodí pro vína, které minimálně dalších 10 let zrají a mění chuť. Obsah v lahvích určených k archivaci se během let vyvíjí. Je to díky tomu, že korek propouští vzduch.

Bohužel se může stát, že víno “chytne” korkovou pachuť, korkovou vadu či korkovitost. Jedná se o proces, kdy se při tradičním vodorovném skladování víno dotýká korku a přejímá jeho pachuť. Specifickou pachuť může způsobit plíseň nebo špatné zpracování (přítomné TCA látky). Lehké narušení nemusí být poznat, silné už ano. Jak ho poznat? Čichněte si ke korku, měli byste cítit pouze víno. Známkou taky může být to, že víno prosáklo skrz korek. Pak přichází na řadu samotná chuť. Víno se vám zdá mdlé a nevýrazné? Stali jste se obětí TCA látek. 

Bohužel korkovitost víno nenávratně znehodnocuje.

Přečtěte si článek: Jak se hodnotí víno? 100 bodový systém

Typy korkových uzávěrů

Samozřejmě existuje několik druhů. Každý je jinak kvalitní a drahý.

Drť je kombinace plast/korek

Levnější variantou je kombinace plast/korek. Obvykle je to cca 30 % korek a 70 % plast. Nejlepší alternativu k přírodnímu korku vyrábí značka DIAM. Jeho speciální složení nemění chuť a vypadá luxusně. Výrobci na jejich korky ve velkém přechází a zavírají s ním i svá prémiová vína.

Dlabaný z jednoho kusu

Přírodní korek možná vypadá dobře, je luxusní, ale také problematický. Nejenom, že je drahý sám o sobě, on se navíc kvůli nákladným testům na TCA látky ještě víc prodraží. 

Plastový korek

Možná jste někdy narazili i na plastový korek. Ten má výhodu v tom, že nevypouští žádnou pachuť. Na druhou stranu působí levně. Lepší je šroub nebo DIAM. Vinaři, kteří to s vínem myslí vážně, je téměř nepoužívají a sahají spíš po DIAMu nebo šroubu.

Šroubovací uzávěr

Pryč jsou doby, kdy bylo víno se šroubem považováno za levné a nedobré. Dnes se šroubovací uzávěr dostává i do tradičních oblastí jako je Itálie a Francie, což znamená, že jeho nesporné výhody převyšují jeho nevýhody (obvykle vzhled či zvuk). 

Za posledních několik let se tento typ uzávěru značně vyvinul, což z něj dělá naprosto skvělého společníka a sami vinaři si ho silně pochvalují. Navíc díky němu mohou víno skladovat ve svislé poloze.

A nebudeme si nic nalhávat, jeho praktičnost je pro mnohé opravdu velké plus. Sice se nedočkáme korkového *plop*, ale otevření kdekoliv a kdykoliv během pár vteřin to nejspíše vyváží.

Vlastnosti a použití šroubu

Pokud chce výrobce prodávat víno takové chuti, jaké si v danou chvíli přeje, určitě si vybere šroubovací uzávěr, díky čemuž se obsah nebude díky proudícímu kyslíku měnit. Hodí se to hlavně u mladých vín, která si mají udržet svou svěží aromatiku alespoň jeden rok.

Šroubový uzávěr se nehodí pro tradiční vína, která mají potenciál ke dlouhému zrání. U vín, která se mají vypít do 2 až 3 let jde ale o perfektní volbu. Násobně lepší než klasický přírodní korek. Skvěle se hodí i pro svatomartinská vína.

Skleněný skvost od firmy Preciosa

Zátky VINOLOK od firmy Preciosa pocházející z Jablonce nad Nisou udělaly doslova díru do světa. A není se čemu divit. Jejich unikátní skleněný uzávěr vypadá naprosto božsky.

Zátka se skládá z kvalitního a odolného skla a těsnícího kroužku bez obsahu ftalátů a alergenů. Díky tomu krásně těsní a nemění chuť tekutiny naplněné do lahve.

Nyní se vyrábí několik barev, provedení a šířek. Dělí se na classic, edge a premium. V případě zájmu se vyrábí design i podle přání zákazníka. Hodí se na víno, lihoviny, vodu a oleje.

Vinné tipy