Pinot Noir (Rulandské modré)

Chardonnay je takový malý bratranec Pinotu Noir. Jde o světově nejpopulárnější lehkou červenou odrůdu. Je milovaná pro svou ovocnost, lehkou květnatost a decentní kořenitost, které doplňuje velmi dlouhá a sametová dochuť. Prostě paráda. A my vám o Pinotu Noir řekneme všechno, co je potřeba vědět.

Charakteristika

Charakteristika Pinot Noir

Chuťový profil

Chuťový profil Pinot Noir

Jak se Chardonnay zacházet?

  • Servírujte při 12 až 15 °C
  • Dekantace 30 minut
  • Správně uskladněné vám vydrží klidně 10 a více let

Chardonnay a jídlo

Pinot Noir (Rulandské modré) je z pohledu jídla docela univerzální. A to díky vyšší kyselince a méně výrazným tříslovinám. Skvěle se hodí ke kachně, kuřecímu, věpřovému nebo houbám.

Jak výrazná je chuť Pinot Noir?

Zajímavosti o Pinot Noir

  1. Pinot Noir pravděpodobně pochází z oblasti Burgundsko ve Francii
  2. Hádáte správně. Pinot Noir má svůj den. 18. srpna!
  3. Pinot Noir má rád stejné mikroklima jako Chardonnay. Takže je velmi často najdete vysazené kousek od sebe.
  4. Šampaňské Blanc de Noir je vyrobeno právě z Pinotu Noir (a Pinotu Meunier). Ano, jsou to modré odrůdy. A z nich se vyrobí bílé šampaňské.
  5. Pinot Noir je unikátní tím, že se z něho vyrábí špičková vína na všech frontách. Tedy červená, růžová, bílá a taky šumivá vína.
  6. Podle DNA analýzy vědci zjistili, že Pinot Noir, Pinot Gris a Pinot Blanc jsou jednoduše mutací jedné odrůdy.

Kde se pěstuje

I přesto, že je Pinot Noir modrá odrůda, tak má rád spíš mírné klima se svěžím větrem. Žádné velké vedro nemá moc rád. Ve světě ho díky tomu často najdete v údolích. Nebo blízko vodních nádrží. U nás se mu skvěle daří na Moravě. A taky v Čechách!

Moravský Pinot Noir 🇨🇿

Chuť: ostružiny, maliny, jahody, švestky, povidla

K nám se odrůda pravděpodobně dostala díky Karlu IV., který ji z Francie sem údajně dovezl. Neví se to ale na 100 %. Nicméně u nás se pěstuje ve všech podoblastech na Moravě, ale i v Čechách. Pinot Noir je skvělý na mělnicku, ale taky litoměřicku. U nás mu říkáme Rulandské modré.

Oproti francouzkým jsou naše pinoty méně bylinné, více ovocné připomínající tóny lesního ovoce a švestek. Někdy i povidel. Stejně jako ve Francii jsou někdy zemité, ale spíš připomínají tóny kůže.

Ty z Kalifornie jsou výrazně ovocnější. Takže naše moravské a české jsou stylově tak trochu někde mezi Francií a Kalifornií.

Francouzský Pinot Noir 🇫🇷

Chuť: třešeň, ibišek, květy růže, houby, hlína

Ve Francii se Pinot Noir pěstuje na mnoha místech. Nejslavnější je ale bezesporu Pinot Noir z Burgundska.

Zajímavé je, že se burgundský Pinot Noir pěstuje na úzkých východně nakloněných svazích. Jižně od města Dijon. Burgundsko je velmi starý region, kde se objevili Cisterciáčtí mniši už ve středověku.

V porovnání s jinými Pinoty Noir je ten burgundský víc zemitý a bylinný. Přesně tohle je znak burgundského terroir. Zajímavé je, že aby vinaři docílili výraznějších tříslovin ve víně, tak nechávají kvasit celý hroznen (neplést hrozny s bobulemi). Mladá vína jsou sice trochu drsnější, ale v lahvi mohou zrát 10, klidně i 20 let.

Pinot Noir z Kalifornie 🇺🇸

Chuť: třešeň, maliny, koření, čaj Darjeeling, vanilka

Spojené státy jsou velmi rozmanité. Kalifornie se může zdát moc horká, ale díky Tichému oceánu tam jsou místa, která jsou chladnější a často v mlze. Přesně taková jsou místa jako je Sonoma, Jižní Napa Valley a Central Coast.

Pinot Noir z Kalifornie je typicky víc ovocný a stylem takový svěží. Dostatek slunce a moderní technologie řízené fermentace dělá z Pinotu docela jednoduchou odrůdu, protože dokáží hrozny sesbírat v optimální čas. Vedle ovocných tónů mají vína taky příjemný kořenitý nádech. A to zejména díky francouzským dubovým sudům.

Odrůdy