Různé typy vína a jejich charakteristika: od Cabernetu po Zweigeltrebe, díl 1.

„Víno je sluneční zář, kterou pohromadě udržuje voda,” řekl kdysi Galileo Galilei. Sluneční zář, která je tak rozmanitá a občas i rozmarná, přesně jako vinná réva i její chutě. Dneska vám chceme trochu té rozmanitosti přiblížit, a když už vás všechny nemůžeme pozvat do sklípku na ochutnávku, alespoň slovy se pokusíme popsat chutě našich nejoblíbenějších odrůd. A protože je jich tolik, vezmeme to hezky abecedně. 

Cabernet Moravia

Spojení Zweigeltrebe a Cabernet Franc dalo na Moravě vzniknout jedinečné odrůdě s tmavě rubínovou barvou. Cabernet Moravia v sobě spojuje plné tělo s výraznou ovocnou chutí. Jeho aroma je bohaté a intenzivní, s tóny černého rybízu, ostružin a švestek. Strukturu a délku doznívání této lahůdce dodávají jemné třísloviny, které se v ústech rozvíjí do bohaté a komplexní chuti s dlouhým a elegantním dozvukem.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon snad ani není nutné nijak dlouze představovat. Patří totiž do TOP 4 nejoblíbenějších vín po celém světě. Jeho chuť se dá popsat podobnými slovy, kterými jsme pospali už Cabernet Moravia. I Sauvignon nabízí plné tělo, výraznou chuť tmavého ovoce a intenzivní aroma. Cabernet Sauvignon patří k vínům, která „zrají do chuti” a může tak být vhodný k archivaci.

Zjistěte o chutích i historii Cabernet Sauvignonu více v článku, který jsme této odrůdě věnovali.

Frankovka

Frankovka je víno, které si získá vaše chuťové buňky dokonalou kombinací plné chuti a ovocného aroma. Sytá rubínová barva a vůně lesních plodů a koření vám připomene první lásku i letní dobrodružství, toulání se po lesích a horách, ale pocítíte v ní také náznak dovolené v exotických krajích.

Charakteristickou chuť dodává Frankovce kombinace vysokého obsahu kyselin, jejichž chuť se zjemňuje pomocí malolaktické fermentace, i tříslovin, které ztrácí na své intenzitě zráním. Pro mladou Frankovku jsou charakteristické travnaté tóny, které se zráním mění na ostružinové aroma. 

Zjistěte o chutích i historii Frankovky více v článku, který jsme této odrůdě věnovali.

Glera

Glera je známá svou slámově žlutou barvou a příjemnou, výrazně ovocnou vůní, s tóny zralých žlutých jablek, broskví a meruněk. Vaše chutě osloví kombinace ovocných tónů se slanou minerální dochutí a na jazyku vás příjemně zašimrají bublinky – protože právě Glera je odrůda, ze které se vyrábí to nejlepší perlivé i šumivé víno a to včetně milovaného Prosecca.

Přečtěte si, jak si vybrat víno tak, aby už jste nikdy nemuseli pít špatné Prosecco.

Hibernal

Ve zlatavé barvě Hibernalu se odráží sluneční paprsky a rozkvetlá vůně jara. Tu doplňují také hravé ovocně-kořeněné tóny. I jeho kyselinka vám připomene radostné měsíce a příjemné chvíle u vody.
Hibernal je skvělý také pokud držíte dietu! Skvěle se totiž doplňuje s lehkým jídlem, jako je například zeleninový salát nebo losos s grilovanou zeleninou. Zjistěte o této lahůdce více. 

Chardonnay

Už při prvním doušku Chardonnay se vám na jazyku rozvine plná a sametová chuť s tóny vanilky a másla, s lehkou kyselinkou ananasu, doplněná o jemné kořeněné nuance. Toto víno je jako procházka rozkvetlým sadem, kde se snoubí vůně tropického ovoce s jemným dotekem dřeva. Jeho dlouhý a elegantní dozvuk přímo svádí k další skleničce. Zjistěte o tomto klenotu mezi bílými víny více.

Merlot

Po Chardonnay další z TOP 4 nejoblíbenějších vín je právě Merlot, jehož dokonalá chuť pochází z Bordeaux, kde se tato odrůda objevila díky spontánnímu křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Cabernet Franc. 

Výsledek všichni dobře známe. Tmavě rudé víno s tóny čerstvých třešní a ostružin, které si vás získá už s první vypitou sklenkou.

Máte chuť dát si decku a k tomu něco do uší? Poslechněte si o Merlotu náš vinný podcast!

Modrý Portugal

Modrý Portugal je tak trochu zahalen tajemstvím neznámého původu, po kterém se dodnes pátrá. V chutích kombinuje středně výraznou kyselinku se střední tříslovinou. Po prvním doušku se vám na jazyku rozvine jeho unikátní sametová chuť s tónem koření, lahodné čokolády a jarních květů. Modrý Portugal k dietě úplně vhodný není, za to s takovým měkkým sýrem váš večer promění ve skutečnou pohádku.

Zjistěte o tomto tajemném vínu ještě trochu více.

Müller Thurgau 

Nemůžete se dočkat léta? Pak je pro vás osvěžující Müller Thurgau to pravé! Ochutnáte v něm osvěžující limetku i broskev a poznáte v něm i veselé tóny jarních květů. V České republice se jedná o 5. nejpěstovanější bílou odrůdu, která je tou pravou pro každého milovníka svěžesti i hravých chutí.

Muškát žlutý

Muškát žlutý je oblíbený v Itálii i u nás. Spojuje v sobě exotickou chuť tropického ovoce, citrusových listů i zimolezu. Při jarním posezení s přáteli si můžete vychutnat jeho perlivou nebo růžovou variantu a skvěle si ho vychutnáte snad s každým pokrmem – zvlášť k těm piknikovým, jako jsou ovoce a sýry, se hodí naprosto dokonale!

Odhalte tajemství i chutě Muškátu v našem článku, ve kterém se dozvíte i o jeho dalších variantách. 

Pokračování příště…

V příštím díle se podíváme na odrůdy, které se do dnešního článku nevešly. Těšit se můžete na: Pálavu, Rulandské bílé, Rulandské modré, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké, Tramín červený, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe. A na konci seriálu se podíváme i na ty ostatní odrůdy, jako je například červená klasika z Itálie Sangiovese, francouzské Carménère nebo exkluzivní Nebbiolo, které roste převážně na severozápadě Itálie, konkrétně v Piemontu. A pokud bude chuť, možná se vydáme i za chutěmi, které dalece přesahují evropské hranice.