Rulandské bílé (Pinot Blanc)

V minulosti se Rulandské bílé (nebo také Pinot Blanc) pilo pod názvem Burgundské bíle, s čímž ovšem Francouzi (stejně jako u ostatních vín odrůdy Pinot) nesouhlasili a tak se jeho název změnil. Dnes je u nás tato starodávná odrůda poměrně rozšířená a můžeme se s ní setkat ve všech našich vinařských podoblastech. Co všechno byste měli o Rulandském bílém vědět a s čím si ho nejvíce vychutnáte?

Původ a historie Rulandského bílého

Pinoc Blanc se řadí ke starobylým odrůdám, s hledáním jeho původu to tak není úplně snadné. Přece jen o něm však víme trošku více než u jiných podobně starých odrůd. Třeba to, že pochází z Francie , pravděpodobně z oblasti Burgundska (odtud jeho původní název). Předkem Rulandského bílého je Rulandské šedé (Pinot Gris) a vzniklo spontánním křížením.

Historie této odrůdy sahá přinejmenším do 14. století, větší péči ji však začal věnovat Alsaský šlechtitel Christian Oberlin v 19. století.

Ve Státní odrůdové knize České republiky se Pinot Blanc objevil už v roce 1941 a do roku 1993 zde byl zapsán pod názvem Burgundské bílé. K přejmenování odrůdy na Rulandské bílé došlo právě v roce 1993 na základě rozhodnutí soudu v Haagu.

Rulandské bílé se pěstuje po celém světě, nejvíce samozřejmě ve Francii. Oblíbené je také v Rakousku a Itálii, ale i u nás se s ním můžeme často setkat a to ve všech vinařských podoblastech. Nejvíce ho roste ve slovácké a litoměřické vinařské podoblasti.

Jaké chutě ve sklence Rulandského bílého hledat?

Pinot Blanc má výraznou kyselinku a ovocnou chuť, ve které můžete cítit citrusy, ananas i jemnou příchuť lískových ořechů. Jedná se o velmi jemné ovocné víno s květinovými tóny a minimální tříslovinou. Patří k osvěžujícím, příjemným vínům, které si vychutnáte při jakékoliv příležitosti. Pinot Blanc se pro svou dobrou schopnost vyzrávat používá často k výrobě dezertních vín, můžete si ho tak vychutnat i jako sladkou tečku po slavnostní večeři. Obecně se skvěle hodí pro párování s jídlem.

Rulandské bíle s jídlem

S jakým jídlem si užijete plný potenciál, který se ve sklence Pinot Blanc skrývá? Ideální je sáhnout po jemnějších pokrmech jako jsou například těstoviny se smetanovou omáčkou, měkké sýry nebo salát s kuřecím masem a smetanovým dresinkem. Skvěle se doplňuje s jakýmkoliv grilovaným drůbežím masem, ale jak už jsme zmínili, může se jednat i o příjemnou sladkou tečku na závěr ať už o samotě nebo například s kouskem slaďoučkého tiramisu či crème brûlée.

Ochutnejte z rodiny Pinot více

Pinot Blanc je v rodině Pinotů tak trošku otloukánkem. Zvlášť ve srovnání s fantastickým červeným Pinot Noir .

K nepochybně nejoblíbenějším odrůdám (nejen) Pinotů pak patří Rulandské šedé .

Chcete se naučit vína poznávat jako skutečný odborník? Ochutnejte sklenku od každé odrůdy Pinotu a naučte se sami rozlišovat jednotlivé chutě, které se v nich skrývají.

Nezapomeňte si pořídit ani zápisník, do kterého si můžete psát k jednotlivým ochutnaným odrůdám své vlastní poznámky a za pár měsíců se naučíte rozeznávat i ty nejjemnější rozdíly.

Odrůdy