Jak dlouho vydrží otevřené víno a jak poznat to vadné?

Sice se to nestává často, ale přece. Možná jste si otevřeli láhev vína a skutečně si dali jen sklenku k večeři. Nebo možná používáte víno na vaření (protože i do vaření patří kvalitní víno, které dovede chuť výsledného pokrmu výrazně pozvednout) a potřebujete ho tak skladovat o něco častěji. Proto pro vás dnes máme pár tipů, jak víno skladovat, odpověď na otázku „jak dlouho vydrží” i na to, jak poznat, že už byste se s ním měli raději rozloučit.

Jak dlouho vydrží otevřené víno?

Odpověď vás pravděpodobně nepřekvapí. Jak už možná tušíte, zní totiž: „to záleží.”

Na čem?

V první řadě na tom, jestli si chcete schovat červené nebo bílé víno. Obecně je na tom červené víno s trvanlivostí po otevření trochu líp. A to zejména díky tomu, že má ve většině případů víc alkoholu. A alkohol je docela dobrý konzervant.

Pokud byste v tom chtěli hledat nějaké pravidlo, jeden tahák pro vás přece jen máme. Čím výraznější a těžší, tím déle v ledničce vydrží.

Samozřejmě tu jsou ještě šumivá a perlivá vína. Ta raději vypijte hned. Šumivé víno bez bublin totiž není to pravé ořechové.

To všechno samozřejmě platí pouze v případě správného skladování. A ještě než se pustíme do samotného skladování, musíme zmínit:

Speciální případy

Pravidla, výjimky… no znáte to. Nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Otevřené víno přichází o chuť procesem oxidace, jenže tady právě nastává čas pro výjimku. Některým (nejčastěji archivním) vínům oxidace naopak svědčí a je vhodné otevřít je už den před ochutnávkou.

Jak poznat vadné víno?

Máte v ledničce víno už delší dobu, nechce se vám s ním loučit, ale přece jen si nechcete zlomeným vínem přivodit zažívací potíže?

  • Víno by nemělo mít sediment nebo zakalený vzhled (pokud nejde o tzv. autentické víno). Opět tu mohou být výjimky, ovšem pokud je čisté víno po pár dnech v ledničce zakalené, určitě se ho tato výjimka netýká.
  • Dalším náznakem může být octový nebo hnilobný zápach, který vás k popíjení ani příliš nenaláká.
  • Dostali jste se přes test vzhledu a vůně až k ochutnávce? Kyselá, octová nebo jinak podivná chuť či chuťový vjem jasně říká – pryč s ním. Bohužel.

Víno nemusí nutně splňovat žádný ze znaků a přitom být stejně už vadné. Pokud ho však správně skladujete a v ledničce ho nemáte déle než několik dní, pravděpodobně se není čeho bát.

Tipy na skladování otevřeného vína

O správném skladování otevřeného vína už jsme psali, takže to vezmeme jen krátce, protože jak všichni víme, opakování není nikdy dost.

  • Víno nikdy neskladujte na ležato– dostane se tak k němu více kyslíku (opět jsme u oxidace).
  • Pro delší skladování můžete použít vakuovou pumpu na víno, ale pozor, ta z něj společně se vzduchem může vycucnout také lahodná aromata.

Víno se má vychutnávat, proto je čas od času schování lahve do chladničky tou nejrozumnější volbou.

Pokud dodržíte naše tipy, už se nemusíte bát, že byste víno museli zbytečně vylívat, takže v případě, že máte dost nebo vás přešla chuť, nemusíte ho pít „protože by se mělo”.

Tak na zdraví a pěkně s rozumem! ;)