Znáte základní vinařské pojmy?

Pokud se jen trošku zajímáte o víno, určitě už jste si všimli, že je vinařský svět plný různých pojmů a to zdaleka nejen těch, co se týkají přímo vína samotného. Pokud se chcete ve všech těch termínech zorientovat, právě se nacházíte přesně na tom nejlepším místě!

Nejčastější pojmy, které využijí i začínající milovníci vína

Místo toho, abychom to vzali abecedně, podíváme se na vinařské pojmy z trochu jiné perspektivy. V článku se seznámíte s nejčastějšími pojmy. Pokud vás zajímá více, můžete se podívat do našeho pomalu se rozšiřujícího slovníčku vinařských pojmů , kde jednoho krásného dne najdete skutečně vše.

Tak a teď už se konečně pojďme vrhnout na samotné termíny.

Sekt, šumivé víno, perlivé víno

Sekt, šumivé víno , Prosecco , Cava , Šampaňské… Osvěžující chuť bublinek je prostě jedinečná. Věděli jste však, že ne všechno víno s bublinkami se dá nazývat sektem nebo šumivým vínem? Také máme kategorii perlivých vín . V lahvi perlivého vína je nižší tlak a může se uzavírat i šroubovacím uzávěrem. Také se na něj nevztahuje spotřební daň, takže je oproti šumivým o něco levnější. A stále chutné. Přečtěte si více o rozdílech mezi jednotlivými druhy vína v článku Jaké druhy vína existují .

Suché víno

Pod definici suchého vína spadají všechna vína s maximálním obsahem zbytkového cukru do 4 gramů na jeden litr. Přečtěte si o suchých vínech a o tom, jak mohou být svým způsobem i dietní v článku Vína s nízkým obsahem cukru, která vám nenabourají dietu .

Sladké víno

Ano, hádáte správně. Sladké víno je přesným opakem vína suchého. Pokud se chcete držet ve formě a přitom si dopřát víc než sklenku vína týdně, sladké víno není tou nejlepší volbou. A co jeho definice? Sladké víno musí obsahovat více než 45 gramů zbytkového cukr na litr vína.

Sec

Sec je označení šumivého vína, které obsahuje 17 až 32 gramů zbytkového cukru na litr.

Demi-Sec

Demi-Sec je ještě o kus sladší. Obsahuje totiž 32 až 50 gramů zbytkového cukru.

Jakostní víno

Jakostní vína jsou dnes už vcelku okrajovou záležitostí. Označují vína vyzrálé minimálně na 15 °NM, které pocházejí z ČR a patří mezi povolené odrůdy. Jakostní víno se dělí i na další dvě podkategorie – odrůdové a známkové. Jakostní víno odrůdové může být maximálně ze tří různých odrůd. Známkové pak označuje jakostní víno z více než tří odrůd. Zjistěte o jakostním vínu více .

Polosuché

A zase se dostáváme k vinařským definicím na základě zbytkového cukru. Polosuché víno je takové, které obsahuje 4 až 12 gramů zbytkového cukru na litr.

Polosladké

Polosladká vína pak vyplňují mezeru mezi polosuchým a sladkým. To znamená, že obsahují 12 až 45 gramů zbytkového cukru.

Taniny a třísloviny

Máte rádi trpké víno? Pak hledáte víno s vysokým obsahem taninů nebo také tříslovin. Jedná se o chemickou látku, kterou obsahují slupky, pecky a třapiny.

Zbytkový cukr

O zbytkovém cukru už jsme tu párkrát mluvili, ale co to vlastně je? Jedná se o cukr, který se během kvašení neproměnil v alkohol a zůstává ve výsledném víně. Proto mají vína s vysokým zbytkovým cukrem v mnoha případech také o něco nižší množství alkoholu.

Zemské víno

Označuje vína Moravského či českého původu. Zjistěte o označování a kvalitě vína více v článku Jak poznat kvalitní víno .

V tuto chvíli bychom mohli napsat „tak a to je vše, naši milovaní milovníci vína,” ale to bychom lhali. V dnešním článku jsme vám představili skutečně ty nejzákladnější pojmy, které vám snad pomohou při výběru další lahve, ale vinařských termínů jsou další desítky, na které se postupně podíváme v připravovaném slovníku.