Šampaňské: Jak a kde se vyrábí?

Nevíte, co to “šampaňské” vlastně je a jaké procesy se k němu vážou? Odkud použité hrozny pochází a čím je toto šumivé víno tak jedinečné? Vše, a ještě víc se dozvíte v článku.

Co je šampaňské?

Abychom víno mohli nazývat šampaňským, musí pocházet z oblasti Champagne, která je na východ od Paříže. Ve Francii se taková oblast označuje jako Appellation d'Origine Contrôlée neboli AOC.

Hrozny je potřeba v dané oblasti pěstovat. Ty se pak zpracovávají specifickým procesem. Tento proces, známý jako méthode Champenoise, se také označuje jako tradiční metoda.

V rámci Champagne existuje několik hlavních pěstitelských oblastí, které jsou známé svými specifickými hrozny (Rulandské modré, Mlynářka neboli Pinot Meunier a Chardonnay).

Hlavní oblasti od severu k jihu jsou

  • Montagne de Reims,
  • Vallée de la Marne,
  • Côte des Blancs,
  • Côte de Sézanne
  • a Aube.

Jak se šampaňské vyrábí

Méthode Champenoise je náročný proces, díky tomu je cena šampaňského o něco vyšší než u jiného vína. Tekutina z různých hroznů a ročníků se mísí dohromady v procesu zvaném assemblage. Poté se přidá třtinový cukr, kvasinkové kultury a kupáž, tzv. liqueur de tirage, čímž se vyvolá druhé kvašení. Vzniklý oxid uhličitý pomáhá zadržet kovový uzávěr (známý z pivních lahví). Tím vznikají ikonické bublinky šampaňského.

Tip: Víte, co je to cava a čím se od šampaňského liší? Přečtěte si náš článek Šumivé víno Cava: Kompletní průvodce.

Druhé kvašení trvá u šampaňského pár dní. Pak ale ještě musí minimálně 15 měsíců zrát na kvasnicích kalech. Potom začne proces remuláže, tedy otáčení lahve buď ručně nebo strojově. Remuláž postupně přesune odumřelé buňky kvasinek (tzv. kaly) ze dna lahve do jejího hrdla.

Po dokončení se hrdlo rychle zmrazí a odstraní uzávěr, čímž se mrtvé kvasinky zlikvidují, což se nazývá dégorgement, tzv. odstřelení. Během odstřelení z lahve unikne část obsahu lahve. Prázdný prostor se naplní směsí vína a cukru (tzv. tirážní likér), která určí, zda bude hotové víno suché, polosuché nebo sladké.

Následně se láhev uzavře typickou korkovou zátkou a odpočívá ve sklepě, dokud se vinař nerozhodne ho prodat.

Kde se jednotlivé hrozny sbírají

Při výrobě šampaňského se používají tři hlavní druhy hroznů: červené víno Pinot Noir a Pinot Meunier a bílé víno Chardonnay.

  1. Horská oblast Montagne de Reims je známá díky odrůdě Pinot Noir, stejně jako nejjižnější pěstitelská oblast Aube.
  1. Oblast Vallée de la Marne, která zaujímá dno údolí a má teplé mikroklima, je známá pro Pinot Meunier.
  1. Východně položené Côte de Blancs je osázeno téměř výhradně Chardonnay, stejně jako Côte de Sézanne. Převažující půda v Champagne je tvořena křídou, vápencem a zkamenělými mušlemi, což je vysoce ceněná směs známá jako kimmeridgianská půda.

Co znamená brut?

Pravděpodobně jste toto záhadné slovo už někdy zaslechli. Brut je jen jedno z mnoha označení, které udává, kolik cukru hotová láhev šampaňského obsahuje.

Nejsušší vína, která neobsahují žádný cukr, se nazývají brut nature, následují extra brut, brut, extra dry/extra-sec, dry/sec, demi-sec a doux - což je nejsladší varianta. 

Šampaňské brut má téměř nepostřehnutelné množství cukru, které musí spadat do stanoveného procentního rozmezí. Díky bublinkám není tento cukr příliš cítit, ale pokud ochutnáte sklenku staršího šampaňského, budete obsahem cukru pravděpodobně překvapení.

Výroba vína