Tradice a oslavy svátku svatého Martina v průběhu věků

Svátek svatého Martina je (nejen) pro vinaře naprosto výjimečným dnem. Kdo byl vlastně svatý Martin, proč máme zrovna svatomartinské a ne „svatováclavské” nebo „svatojánské” víno a proč (a jak) se svátek tohoto římského vojáka a biskupa v Tours slaví? Nejprve si však odpovíme na to nejdůležitější – jak chutná svatomartinské víno a jak si ho nejlépe vychutnat? 

Chuť svatomartinského vína vás i v té největší polízanici vrátí do léta

Svatomartinské víno je přes období, kdy se podává, specifické svou svěží a mladou chutí. Venku mohou klidně řádit všichni čerti, foukat vítr s tou nepříjemnou směsí sněhu a deště… Avšak ve vyhřátém domově se sklenkou svatomartinského a teplou husou na talíři se budete cítit, jako by léto neskončilo

Přes svou svěžest jsou svatomartinská vína suchá s maximálním zbytkovým cukrem do 9 9 g/l. To zaručuje nejen lahodnou chuť, ale také to, že po probuzení nebudete litovat, ani když si dáte o decku navíc. 

Specifická chuť svatomartinského je způsobená krátkým zráním. To znamená ale také to, že se rozhodně nehodí na archivaci – vypít byste ho měli nejpozději do Velikonoc. Čím dříve si ho vychutnáte, tím více chutí vám nabídne

Svatomartinské novinky a bestsellery u Bodláků – vybere si opravdu každý!

Svatomartinské je víno, na kterém si pochutná opravdu každý milovník dobrého pití. Pochutnáte si na něm ať už máte rádi bíle, červené, nebo dokonce romantické růžové. 

Vždy jde samozřejmě o suché, ale u kvalitních vinařů poznáte i cukernatost, můžete tak sáhnout po více nebo méně sladké variantě – přesně podle vašich chutí. 

Patříte mezi nedočkavé milovníky svatomartinského? Dnes spouštíme předprodej svatomartinských vín od Sedláků a Mádlů. Celou nabídku si můžete prohlédnout na této stránce, která je věnována právě tomuto jedinečnému vínu. 

Expedovat začneme hned 4.11., abyste si své svatomartinské mohli podle tradice otevřít 11.11. v 11:00. Těšit se však můžete začít klidně dnes. 😉

Teď už se jdeme ponořit do trochu delšího okénka pro milovníky historie a tradic. Proč se tento den vlastně slaví a proč zrovna husa..? ⬇️

Kdo byl svatý Martin a proč je zrovna jeho svátek tak významným dnem?

Celý den s oblíbeným vínem, na které celý rok nedočkavě vyčkáváme, se točí kolem jednoho muže. Svatý Martin Tourský se podle historických zdrojů narodil pravděpodobně kolem roku 316 našeho letopočtu v Maďarském Szombathely. 

Hned poté, co oslavil 15. narozeniny se na naléhání svého otce připojil k římské armádě. Konkrétně k císařskému jezdectvu Jeho cesta za ke svatořečení začala právě tam. 

První krůček svatého Martina k životu plnému dobrých skutků a zázraků

Byl to pochmurný den. Zrovna takový ten den, který na svatého Martina čas od času přichází. Bláto, sníh, zima…  Nevíme, kde se sv. Martin zrovna pohyboval, jen to, že tou dobou byl jako voják v  Amiens v severní Galii. Při svých toulkách, možná na hlídce, narazil na promrzlého žebráka a podělil se s ním o svůj plášť. Den na to se mu podle legend zjevil sám Ježíš Kristus s jeho částí pláště. 

Martin Tourský se nedlouho po tomto zážitku nechal v roce 339 pokřtít a o 15 let později vystoupil z armády. Stal se poutníkem a cestoval po světě, ale cesty ho nakonec zavedly zpět do Francie. 

Právě svatý Martin je zakladatelem prvních francouzských klášterů, obracel lidi na křesťanství, konal údajné zázraky a nakonec byl proti své vůli zvolen biskupem. 

Ale proč „svatý Martin na bílém koni” a co má společného biskup z Tours se svatomartinskou husou a vínem?

Svatý Martin je patronem nejen vojáků, chudáků, cestovatelů a vězňů, různých řemeslníků, ale také vinařů a abstinentů. 

Svatý Martin přijíždí na bílém koni ze dvou důvodů. Tím prvním je, že jako císařský voják právě na takovém oři jezdil. A právě 11. listopadu zemi často zahaluje sněhová pokrývka. 

Ale co ta husa? K té se váže příhoda / legenda právě z doby, kdy byl svatý Martin zvolen biskupem. 

Martin Tourský o tuto funkci příliš nestál. Více mu vyhovoval život v ústraní a na cestách, kde mohl pomáhat potřebným. A tak se v den volby schoval mezi husy, které ho svým kejháním prozradily. Podle některých měly za trest skončit na pekáči a od té doby se na svatého Martina peče husa jako tradiční podzimní pokrm. 

Svatomartinské slavnosti v historii i dnes

V dnešní době má tento svátek význam především pro vinaře a milovníky vína, kteří nedočkavě čekají, až se 11.11. hodinové ručičky dostanou na 11:11. Právě v tuto chvíli konečně můžeme otevřít lahev, na kterou se tak dlouho těšíme a vychutnat si první decku letošní várky. Letos připadá 11. listopadu na pondělí, což není zrovna šťastná chvíle, ale věříme, že se na decku po práci budete těšit o to víc. 😉

Abyste víno měli na svatomartinském stole v pravý čas, nezapomeňte si udělat předobojednávku už dnes. Víno vám odešleme v souladu s nařízením 4. listopadu.

Mnoho z nás i dnes ctí tradici svatomartinské husy (pochutnat si na ní v týdnu je o něco náročnější, ale stojí to za to) s červeným zelím a knedlíkem. Jako dezert samozřejmě nesmí chybět svatomartinské rohlíčky. Kdo tuto tradici ctí, užívá si skutečně den plný chutí, které svatomartinské příjemně doplňuje.

Ale jak to bylo se svatomartinskými tradicemi v minulosti? To byla přece jen trochu jiná sláva.

Tradiční oslavy příjezdu svatého Martina

Pro naše předky byl svátek svatého Martina opravdu významný den. Jedlo se, hodovalo a slavilo z plných sil. Byla to totiž poslední příležitost k radovánkám před adventním půstem.

Stejně jako na Velikonoce a na den svatého Štěpána se i na Martina chodilo koledovat. Koledníci si z koledy odnášeli rohlíky a koláče. Celkově se jednalo o den, kdy si lidé užívali radostí života plnými doušky.

Dnes si můžeme alespoň díky osvěžujícímu svatomartinskému alespoň na chvíli vychutnat návrat do letních měsíců, než zemi přikryje sněhová (v posledních letech spíše blátivá) pokrývka. Přestože dnes už den svatého Martina nemá takový význam jako v minulosti, ani dnes na tento den nezapomínáme a alespoň prostřednictvím dobrých chutí na svou historii vzpomínáme. ☺️🍷