Primitivo, nebo Zinfandel? Obě varianty jsou správné, jedna se víc používá u nás a v Evropě. Zinfandel je to zase za oceánem. Nalijte si decku svého oblíbeného a pojďte se ponořit nejen do příběhu Primitiva, ale také do světa chutí a návrhů na to nejlepší párování.
Dlouhé hledání původu Primitiva / Zinfandelu a odpověď, která šokovala všechny strany
Vína Primitivo a Zinfandel dlouho žili vedle sebe jako dvě odlišné odrůdy. Primitivo měla být italskou specialistou, Zinfandel zase americkým pokladem.
A že američané byli (a stále jsou) na svůj národní poklad 🍇 stále hrdí. V Americe se dokonce slaví den Zinfandelu a to konkrétně každou třetí středu v listopadu – v den Díkůvzdání, takže si ho vychutnávají s krocanem, rodinou a velkou hostinou. (A my bychom se mohli inspirovat – třeba dnem Ryzlinku Vlašského?).
Stejně tak Italové nedají dopustit na „své” Primitivo. Jenže v roce 1967 zjistil jeden americký profesor, že je to vlastně všechno jinak.
Výlet amerického profesora do Itálie všechno otočil vzhůru nohama. A pak ještě jednou
Profesor z University of California, Austin Goheen si jednou vyrazil na příjemný výlet. A co by to bylo za cestu do Itálie, aby si tam nedopřál sklenku 🍷Primitiva. Už po prvním doušku se mu zdálo povědomé. Připomínalo mu Zinfandel.
A podobnosti si postupně začínalo všímat více lidí, až nakonec prof. Goheen o rok později přivezl Primitivo do Kalifornie.
Primitivo pod drobnohledem
Odrůda se v Americe následující čtyři roky pečlivě zkoumala a po čtyřech letech došlo ke shodě všech zúčastněných ampelografů. Primitivo a Zinfandel jsou identické odrůdy. Aby to potvrdili na 100 %, udělali z hroznů v roce 1975 víno – a opravdu, chutnalo jako Zinfandel.
A to ještě nebyl překvapením konec. Nejenže Zinfandel není americký, on není ani italský. Nebo si to ampelografové alespoň chvíli mysleli – Primitivo mělo být klonem chorvatské odrůdy Plavac Mali, ale to se nakonec nepotvrdilo. Naopak Plavac Mali je „potomkem” Primitiva „Červeňáku Kaštelánského” (nejedná se o oficiální název, ten jsme si vymysleli sami, v originále se odrůda jmenuje Crljenak Kaštelanski).
Zamotaný příběh
Příběh Primitiva je ještě o něco delší a zamotanější, plný objevů, návratů a asociací. Pokud vás zajímají detaily, mrkněte na náš starší článek Jak se ze Zinfandelu stalo Primitivo.
Je Primitivo primitivní?
Tak to se o téhle odrůdě rozhodně říct nedá. Její bohaté chutě z ní v Česku dělají trochu unikát – jedná se totiž o jedno z mála „červených”, které se u nás pijí i v létě. Proč teda tento název? K tomu se musíme opět kouknout trochu do historie. Primitivo je totiž smíchání latinského výrazu primativus a italského primaticcio.
Obě slova mají stejný význam: ranný, nebo brzy vyzrávající. A to je velmi vhodná charakteristika tohoto oblíbeného nápoje.
Se zráním Primitiva se kromě jeho názvu váže ještě jedna zajímavost. Typickou chuť vínu dodává nerovnoměrné vyzrávání bobulí. Půlka jich je vyzrálá, druhá ještě ne – a vinař musí čekat, až hrozen dozraje kompletně.
Díky tomu má víno v bobulkách vysoké množství cukru, což vede k tomu, že má víno vysoký obsah alkoholu. Primitivo pod 13 % abyste pohledali…
Ale teď už se pojďme vrátit do dneška. K pěkné čerstvé sklence plné chutí.
Virtuální ochutnávka Primitiva
V chutích Primitiva se odráží vyzrálost hroznů i mikroklima, ve kterém zrály. Pokud víno pochází z chladnějších poloh, můžete se těšit na vůně čerstvých jahod a malin. Svěží, příjemná chuť, která vás i v té nejtužší zimě přenese do letních měsíců.
Naopak Primitivo z teplejších krajin si vás podmaní chutí tmavých bobulí, především borůvek, rybízu a ostružin. Zapomenout nesmíme ani na výrazný tón koření, konkrétně skořice, sladkého tabáku a vanilky.
Primitivo má také obvykle poměrně výraznou tříslovinku, kterou mu dodává kombinace tenké slupky a maličkých bobulek.
Ochutnejte ta nejlepší Primitiva od Bodláků v naší akci, když si koupíte DE FALCO Primitivo Salento IGP, DE FALCO Bocca della Verità Primitivo a Primitivo di Manduria DOC Ottante máte jednu lahev na nás.
S čím si tuhle unikátní pochoutku vychutnat a jak ji servírovat?
Jdete do toho? Pak pro vás máme ještě inspiraci, jak víno podávat a s čím si ho vychutnat.
- První, co je třeba u (zvlášť vyzrálejšího) Primitiva udělat, je dekantace. Nechte víno dýchat 15-30 minut.
- Ideální teplota k servírování je 15-20 °C.
Podávejte ve sklenkách na červené víno a užijte si ho ideálně jako si američané užívají Zinfandel na Den díkůvzdání – s pořádnou hostinou.
S čím chutná Primitivo nejvíce?
Primitivo skvěle doplňuje výrazné pokrmy napříč světovou kuchyní. Na své si přijdou milovníci masa, sýrů, ale také vegetariáni.
Kromě krůty jako američané si Primitivo můžete vychutnat s trhaným masem, grilovanými žebírky, nebo třeba s hamburgerem.
U sýrů sáhněte po něčem pořádně výrazném. Za nás je parádní s chedarem! Pokud dáváte přednost bezmasé stravě, volte výraznou zeleninu, jak je karamelizovaná cibulka, červené papriky na grilu, nebo třeba pečené fazole.
Exotická kuchyně + Primitivo = 💘
Jak už jsme zmínili, Primitivo si prostě sedne s výraznějšími chutěmi. Pokud máte rádi marockou, tureckou nebo třeba indickou kuchyni plnou výrazného koření. Kardamom, skořice, kmín, ale také fenykl nebo kakao vyčarují naprostou harmonii chutí. 🤤
S čím si dáte Primitivo vy? Ponořte se do naší Prima Primitivo akce a užijte si den, týden nebo víkend plný chutí. 😍