Bolest hlavy po víně není ničím speciálním ani výjimečným. Většina lidí bolehlav připisuje obsahu alkoholu, ale to nemusí být jediný důvod, proč vás z vína bolí hlava. Jaké jsou nejčastější důvody této nepříjemnosti a jak jim předcházet?
Kocovina a dehydratace
Nejčastější příčinou bolehlavu je jednoduše to, že jsme to předchozí večer s pitím trošku přehnali. Možná místo decky padla lahev nebo možná dokonce dvě. Nebojte. To se čas od času stane každému. A pokud u popíjení vína nepopíjíte také vodu, a k tomu pijete ještě alkohol pochybné kvality, o neštěstí je postaráno.
Co s tím?
Téma jak se dostat z kocoviny je poměrně oblíbené, ale pokud od nás čekáte tu jedinou, skvělou a ultimátní radu, díky které už se s tímhle nepříjemným vedlejším účinkem nesetkáte, asi vás zklameme. Máme pro vás jen tu starou dobrou klasiku:
- dostatek vody,
- kvalitní jídlo s dostatkem zeleniny a bílkovin,
- alespoň krátká procházka, pohyb, a čas na čerstvém vzduchu.
A pokud už vás to opravdu nebaví, možná zkusit přesedlat na naše oblíbené nealkoholické víno. Alespoň čas od času. 🙂
Citlivost na siřičitany
Víno obsahuje oxid siřičitý (SO2). Bez toho to prostě nejde. Některá vína ho mají méně, některá více, ale vždy v něm alespoň minimální množství tohoto siřičitanu bude. Proč?
SO2 je látka s antibakteriálními účinky, chrání vůni vína, má antioxidační účinky a především ji produkují během fermentace kvasinky. Přestože právě tento oxid siřičitý, který „vyrobí” kvasinky je obvykle pouze ve stopovém množství, vyhnout se mu v podstatě nedá.
Další věc je, že se siřičitany do vína jakožto konzervanty přidávají už od antických dob. Na druhou stranu se jedná o poměrně zásadní problém, zvlášť pro citlivější osoby. SO2 je ve své podstatě jedovatý a velmi dráždivý plyn a v příliš vysokém množství má i negativní vliv na výslednou chuť vína.
Co dělat, pokud vás bolí hlava ze siřičitanů? Přestože se jedná o výjimky vína bez oxidu siřičitého existují. Třeba VLADIMÍR TETUR Tomala Rulandské modré, výběr z hroznů, suché, který se hodí pro opravdu speciální večer nebo jako dárek pro někoho skutečně speciálního.
Histaminy a další látky, které mohou působit citlivým lidem problémy
Další příčinou mohou být histaminy ve víně v kombinaci s histaminovou intolerancí (HIT), která je poslední dobou čím dál tím rozšířenější. Problémový může být také tanin, které dodává červenému vínu jeho výjimečnou chuť nebo flavanol.
Pokud máte po příjemné decce vína problémy, můžete experimentovat s víny s minimálním obsahem siřičitanů. Chybu však určitě neuděláte, pokud si od lékaře necháte udělat test potravinových intolerancí, díky kterému budete přesně vědět, čemu se (nejen) při popíjení velký obloukem vyhýbat.