Vinařský rok 2025: Kdy a jak oslavit svátky vína?

Diáře a kalendáře připravit, nažhavit propisky a pečlivě zapisujte. Víno není jen nápoj, ale i symbol kultury, tradice a radosti ze života. Každý rok se po celém světě slaví řada mezinárodních dnů věnovaných různým odrůdám vína, stylům nebo dokonce způsobům jeho vychutnávání. Rok 2025 nebude výjimkou, a proto jsme pro vás připravili přehled těch nejdůležitějších vinařských svátků. Připravte si sklenku svého oblíbeného vína a pojďte se inspirovat!

Únor: Objevte nové chutě a oslavte víno

Suchej únor

Suchej únor je výzva, která každoročně motivuje lidi, aby se na jeden měsíc zdrželi konzumace alkoholu a dali si tak pauzu nejen pro své zdraví, ale i pro dobrou věc.Ale nebojte, na suchu vás nenecháme! U Bodláků totiž myslíme i na všechny, kdo z nějakého důvodu nemohou holdovat alkoholu, proto u nás najdete i nealkoholická vína. Rozhodně nechutnají jako nějaký přeslazený mošt nebo špatná atrapa – rozdíl v chuti nepoznáte (máme vyzkoušeno). Oslavy v únoru určitě nerušte, jen si je vychutnejte s čistou hlavou. A pokud Suchej únor není nic pro vás, dejte si na počest všem, kdo ho slaví, sklenku suchého vína.

18. února – Mezinárodní den pití vína

Sklenka vína s přáteli? V tento den si na to prostě musíte najít čas. Je to příležitost oslavit víno, které nám dává nejen radost, ale i historii a tradice. Ať už si dáte své oblíbené víno, nebo se odvážíte ochutnat něco nového, jde o to se spojit a vychutnat si každý doušek.

27. února – Noc otevřených lahví

Večer plný objevování nových chutí. Otevřete láhev, kterou jste si škudlili na nějakou speciální příležitost, nebo vyzkoušejte něco zcela nového. Noc otevřených lahví je ideální příležitostí pro ochutnávky – objevujte a užívejte si.

Březen: Svařák zahřeje, Ryzlink osvěží

3. března – Den svařeného vína

Svařené víno je náš zimní hrdina. Nezapomeňte si dát sklenku, která vás zahřeje víc než deka na gauči. Kdo by odolal takovému hřejivému pokušení, než se venku oteplí? Nezapomeňte do něj přidat lahodné koření a nechte se unášet vůněmi dálek.

13. března – Mezinárodní den Ryzlinku

Ryzlink, král bílých vín, je perfektní kombinací svěžesti a elegance. Získal si srdce milovníků vína po celém světě, je to totiž víno, které by nemělo chybět v žádné skleničce. Ať už večeříte venku, nebo si dopřáváte klidný večer doma, Ryzlink vám zaručeně zvedne náladu.

Duben: V rytmu vášnivých chutí

17. dubna – Malbec World Day

Oslavte den, kdy každý doušek vypráví tajemný příběh. Malbec je víno jako vášnivé tango – intenzivní, elegantní, nezapomenutelné a máte chuť objevovat ho znovu a znovu. Původem z Francie, ale pravý domov si našlo v Argentině, kde se z něj stal národní poklad. Tento den je jako stvořený pro degustaci výrazných červených vín.

Květen: Bílá vína v hlavní roli

3. května – Mezinárodní den Sauvignon Blanc

Pokud ještě důvěrně neznáte Sauvignon Blanc, připravte se na zážitek. Je to víno, které osvěží jako první letní kapky deště a na jazyku zanechá chuť čerstvých bylinek a tropického ovoce. Perfektní pro každou příležitost – vezměte ho s sebou na piknik nebo si zpříjemněte večer s přáteli.

9. května – Mezinárodní den Muškátu

Tento den je pro všechny, kdo mají rádi víno, které je tak voňavé, že si připadáte jako na procházce po květinovém poli. Muškát není jen víno, to je opravdová chuťová pohádka – sladká, ovocná, s nádechem exotiky. A kdo by odolal takové oslavě? Muškát má za sebou tisíciletou historii a dnes je čas se jí pořádně podívat do sklenky. 

22. května – Mezinárodní den Chardonnay

Chardonnay je jako přítel, který nezkazí žádnou party – nikdy neudělá ostudu, vždycky zapadne. Jeho den oslavte s velkou parádou. Kdy jste ho pili naposledy? Bylo to s grilovaným kuřetem, k sýrům, nebo jste ho prostě vypili po náročném dni, protože „co jiného?“ Ať už to bylo jakkoliv, je čas pozvednout sklenku a říct: „Díky, že jsi tu vždycky pro mě.“

25. května – Národní den vína a zdraví

Den, kdy vědci a milovníci vína spojí své síly. Víno není jen o chuti – má i spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Ať už je to červené pro srdce, bílé pro imunitu, nebo rosé pro šťastnou duši – tento den je ideální příležitostí, jak oslavit kvalitní víno i naše zdraví. Pijte ho samozřejmě s mírou (nebo s Mírou?). 

Červen: Růžové léto

14. června – Den Rosé

Abyste viděli svět růžově, nemusíte nasazovat růžové brýle. Rosé není jen o barvě vína, nese letní pohodu, přátelství a nezaměnitelnou chuť, která říká: „Uklidni se a nalij si další sklenku.“ Vyrazte s přáteli na piknik, užijte si blížící se léto a ponořte se do chuti malin, citrusů, květin, ale i jogurtového tónu (mňam!). Nalijte si sklenku, zvedněte ji na počest všech růžových radostí a užijte si svůj Den Rosé. 

Srpen: Léto plné svěžesti a tajemných příběhů

4. srpna – Den bílého vína

Ať už grilujete na zahradě, užíváte si západ slunce, nebo jen hledáte důvod dát si sklenku, Den bílého vína je skvělou příležitostí. Chladivé, svěží a tak akorát na to, aby z vás odfouklo horko – vyberte si svého favorita a připijte na to, že léto chutná nejlépe s kapkou bílého. 

13. srpna – Mezinárodní den Prosecca

Prosecco dokáže každé obyčejné odpoledne proměnit ve slavnostní moment. Tento den je věnován oslavě všeho, co zbožňujete na těchto roztančených bublinkách – svěžesti, lehkosti a schopnosti okamžitě zlepšit náladu (i reputaci vašeho domácího baru). Ať už ho milujete samotné, s kapkou ovocného pyré v Bellini, nebo jako základ pro Aperol Spritz, Mezinárodní den Prosecca je ideální příležitost, jak si připomenout, že život je krásný, když se do něj přidají bublinky. A nezapomeňte, nejlépe se pije ve společnosti – třeba i jen vaší vlastní.

18. srpna – Mezinárodní den Pinot Noir

Pinot Noir (Rulandské modré) – víno, které má tak silnou osobnost, že by mohlo mít vlastní talk show. Oslavte noblesu a sofistikovanost odrůdy, která je králem červených vín – jemná, přitom plná chuti, s nádechem romantiky a trochou tajemství. Je jedno, jestli si ho vychutnáte u zapadajícího slunce, s dobrým jídlem, nebo jen tak, protože... no, proč ne? Pinot Noir je tu, aby vám připomněl, že život je příliš krátký na obyčejná vína.

31. srpna – Mezinárodní den Cabernet Sauvignon

Není to jen víno, je to zážitek! Cabernet Sauvignon je pro ty, kdo mají rádi víno s charakterem – silné, bohaté a s pořádným příběhem v každém doušku. Jak oslavit tento den? Otevřete láhev a vychutnejte si k ní pečené nebo grilované maso, lahodný sýr či čokoládový dezert. A nebojte se, Cabernet nikdy nezklame, ať už budete oslavovat s přáteli,  nebo jen vy a vaše oblíbená pohovka.

Podzim: Oslavy v nejlepší společnosti

18. října – Den šampaňského

Kdo říká, že potřebujete důvod k oslavě? Šampaňské je oslavou samo o sobě. Bublinky rozjasní i ten nejdepresivnější den. Tak proč neslavit právě dnes? Přidejte k němu pár jemných krevetek nebo čokoládu, a je to! Na zdraví a na to, aby každá sklenka přinášela jen radost. 

7. listopadu – Mezinárodní den Merlotu

Merlot je jako pohodová večerní atmosféra v lahvi – je jemný, ovocný a skvělý pro každého. Zkrátka takový ten kamarád, který nikdy nezklame. Zkuste si ho vychutnat třeba s kouskem sýra nebo pečeným kuřátkem a nechte se unést jeho hebkostí a ovocnou chutí. S Merlotem je každý večer tak akorát – příjemný, uvolněný a plný chuti.

11. listopadu – Svátek svatého Martina

Svatý Martin s sebou přináší první mladé víno, k tomu tradiční svatomartinskou husu a kouzelnou atmosféru podzimu. Tento den je také o chutích, které symbolizují začátek nového vinařského roku. Pro naše předky byl svátek svatého Martina opravdu významný den. Byla to totiž poslední příležitost k radovánkám před adventním půstem. Svatý Martin přináší nejen nové víno, ale i teplé, podzimní chvíle plné pohody a tradic. Na zdraví a na to, že dobré víno dává dobrý začátek. Tak si ke svatomartinské husičce nezapomeňte připít se svěžím vínkem.

Připojte se (ne)vinně k oslavám

Každý z těchto dnů je příležitostí objevovat, učit se a hlavně si užívat to, co víno nabízí. Ať už plánujete degustaci, tematickou večeři nebo jen chvíli klidu se sklenkou vína u Bodláků si 

vyberete víno pro každou příležitost. Svět vína je rozmanitý a plný chutí, které stojí za to prozkoumat.