Víno a kojení – jde to dohromady?

Dnešní článek zaměříme na milovnice vína a možná se i pustíme do trochu kontroverznějších vod. Jak se to má se sklenkou vína při kojení? Můžete si alespoň občas dopřát, nebo je lepší si ještě pár let počkat? Co na to říká věda a její nejnovější poznatky?

Pít či nepít, to otázka…

…Kterou se možná nezabývají jen kojící maminky, ale právě pro ně máme dnes přichystanou odpověď. 

Ať už se na to podíváme z jakékoliv stránky, alkohol tělu určitě moc neprospívá a zvlášť s malým miminkem může pěkně zamávat. Pryč jsou ty doby, kdy se dětem před spaním dával makový odvar, nebo právě alkohol, aby se jim lépe spinkalo. 

Ale co alkohol v mateřském mléku?

Rizika pití alkoholu během kojení

Čekali jste, že si na vinném blogu přečtete o tom, jak je sklenka vína při kojení neškodná? Svůj názor na to samozřejmě máme, ale odpovědnost nám velí začít výčtem všeho, proč byste se skleničkou přece jen možná počkat měla. Nebo si místo klasického vína dopřála naše lahodné nealkoholické víno Revine ze sklípku Vinselekt Michlovský.

Pokud se na alkohol při kojení zeptáte lékaře, každý vám dá trochu jinou odpověď. Někteří lékaři vás od toho budou zrazovat, jiní řeknou, že jedna sklenka neuškodí. Podle posledních průzkumů kojící se kojící maminky ve vyspělých zemích pití příliš nevyhýbají. Skleničku si jich občas dopřeje 36 až 83 %.

Jaká jsou tedy rizika, když nad nimi tolik zodpovědných maminek bez starostí mávne rukou?

  • Snížená produkce mléka.
  • Při nadměrné konzumaci alkoholu při kojení může docházet ke zpomalenému vývoji děťátka.
  • Narušení dětského spánkového režimu.

Alkoholu by se tak určitě měly vyhnout všechny maminky v šestinedělí, nebo ty, které o sobě vědí, že nezůstanou jen u sklenky nebo dvou. V opačném případě – a při dodržování jistých zásad – nemusí být víno při kojení problém.

Malé pivo zvýší produkci mléka – pravda nebo mýtus?

Ještě než se pustíme do „bezpečnostních zásad” pití alkoholu při kojení, musíme vyvrátit (ale současně trochu i potvrdit) jeden častý mýtus, který říká, že sklenka černého piva zvyšuje produkci mléka.

Jak už jsme zmínili, alkohol obsahuje oxytocin, který produkci mléka naopak snižuje (a to až o 20 %, což je také důvodem, proč miminka maminek, které si daly alkohol, pijí méně mléka – nikoliv to, že by alkohol ovlivňoval jeho chuť). Současně ale platí staré rčení na každém šprochu… Pivo obsahuje ječmen, ve kterém se nachází polysacharidy zvyšující produkci prolaktinu. Jenže jak už jsme si řekli, alkohol produkci mléka snižuje. Po pivu tak více mléka mít pravděpodobně nebudete. 

Jak rizika při kojení eliminovat?

Pokud si chcete dopřát trochu toho vína během zvláštní příležitosti, ale přece jen máte trochu obavy, máme pro vás pár tipů, jak rizika alkoholu eliminovat. 

  • Před pitím miminko nakojte.
  • Mléko před požitím alkoholu můžete odstříkat a zamrazit – miminko tak bude mít co pít, i pokud si dáte o sklenku víc. 
  • Po vypití jedné jednotky alkoholu (1 deci vína nebo malé pivo) se alkohol v mléku drží přibližně dvě hodiny. S každým dalším přijatým alkoholem se doba prodlužuje – u dvou sklenek je to 4 až 5 hodin, po třech sklenkách 6 až 8 hodin atd. Rychlost odbourání alkoholu z mléka tak závisí na vypitém množství i na tom, jak rychle váš metabolismus alkohol zpracuje i na rychlosti pití.
  • Nezapomeňte vypít dostatek nealkoholických tekutin a dostatečně jíst (ideálně tučnější pokrmy).
  • Alkohol se dostává do mateřského mléka z krve a platí to i naopak. To znamená, že mléko po pití nemusíte odstříkat a vyhodit. Stačí počkat a alkohol se z mléka sám odbourá. 

Pokud toto všechno budete mít na mysli, určitě se nemusíte bát užít si příjemný večer s manželem, přáteli a sklenkou dobrého pití. 

Sáhnout můžete také po vínu s nižším množstvím alkoholu, jako je například Ryzlink Rýnský nebo 

Šťastná a spokojená maminka je základem šťastného a spokojeného miminka. Pokud budete pít s rozumem a dáte si mezi pitím a kojením dostatečný odstup, k miminku se žádný alkohol nedostane.