Průvodce nákupem vína pro svatbu nebo velkou oslavu

Svatební sezóna je možná téměř za námi, ale čas vánočních večírků a setkání se naopak poměrně rychle blíží. Jak nakoupit víno na velkou oslavu, aby si všichni návštěvníci oslavu skutečně užili?

Kolik vína na oslavu koupit? 

Nejdůležitější otázku si odpovíme hned na začátek. Kolik vína vlastně na oslavu koupit? Samozřejmě záleží na příležitosti a především na počtu hostů. 


Jedna klasická láhev vína (sedmička) vystačí přibližně na 6 skleniček. Pokud chystáte opravdu nezapomenutelný večírek do ranních hodin, kde bude většina hostů patřit k milovníkům vína, počítejte minimálně s lahví a půl na člověka (lepší je mít vždy rezervu, klidně tak počítejte s tím, že jeden člověk může vypít až 12 skleniček).  


Pokud plánujete jen klidné posezení, například oběd nebo večeři s koncem nejpozději v brzkých (pod)večerních hodinách, jeden host může (s rezervou) vypít 4 sklenky vína. 


V případě, že na oslavě budete mít pivaře nebo tvrdý alkohol, počty mohou být samozřejmě o něco nižší. Vždy je však lepší, když vám pár lahví zbyde (a můžete je vypít v klidu sami nebo je darovat) než mít naopak nedostatek. 


Tím se dostáváme k další důležité otázce. Jaké víno vlastně koupit? 

Jaké víno na velkou oslavu koupit?

Tady opět záleží na tom, jestli se jedná o velkou celovečerní událost nebo poklidné posezení u jídla. V druhém případě volte víno tak, aby se hodilo k podávanému pokrmu. Potřebujete poradit? Přečtěte si článek, který vás párováním vína s jídlem provede.

Tip: Doplňky pro tu nejlepší párty naleznete zde.

Na celodenní / večerní oslavě je pak nejlepší víno vybrat tak, aby si na své přišli všichni. Co by ve výběru rozhodně nemělo chybět? 

Bublinky na přípitek

Ať už slavíte svatbu nebo si připíjíte na šťastné zakončení roku, bublinky na oslavě rozhodně nesmí chybět! Skvělou volbou k přípitku je samozřejmě Prosecco, které vás už prvním douškem naladí na slavnostní atmosféru. Milovníci českých bublinek mohou sáhnout po skvělém českém šumivém vínu Charmat z vinařství Vinselekt Michlovský.


Chcete hosty překvapit něčím speciálním? Sáhněte po pravém šampaňském z oblasti Champagne, které je ideálním pitím pro ty nejslavnostnější okamžiky.

Něco pro milovníky sladké klasiky

V Česku jsme proslulí pro svou spotřebu bílého vína. A bílé sladké? To rozhodně nesmí u žádné slavnostní tabule chybět. Nejen babičky potěší tradiční moravská Pálava, která patří možná k těm nejoblíbenějším odrůdám českých milovníků vína.

Suché víno nejen pro ty, co drží dietu

Přestože červené suché u nás není zrovna favoritem, stále se najde mnoho lidí, kteří na něj nedají dopustit (někteří dokonce tvrdí, že po červeném mají menší kocovinu). Na vaší oslavě by tak rozhodně nemělo chybět.


A po kterém sáhnout? Zkuste CASARENA Malbec Appellation Agrelo 2020. Zajímavou možností je také červené polosuché, které bude chutnat i těm, které suché úplně nemusí.

Tip: Ke skleničce dobrého vína se hodí pražené pistácie, které můžete k vínku zobat.

Nezapomeňte na řidiče ani (nastávající) maminky

No a další skupinou jsou milovníci vína, kteří zrovna nemohou pít. Nastávající maminky nebo lidé, kteří přinesli nejvyšší oběť – nabídli se, že budou řídit. 

To, že v tuto chvíli pít nemohou ale už dávno neznamená, že byste jim na oslavě nemohli také dopřát skleničku vína. 


Pro milovníky perlivého je jistotou Revine z vinařství Vinselekt Michlovský. Pokud si hosté chtějí vychutnat nealkoholické suché víno bez bublinek, skvělou volbou je ryzlink DR. LOOSEN.

Na velké nákupy máme velké slevy!

Nákupy hromady vína na epickou párty mohou pěkně zamávat s vaším rozpočtem. To moc dobře víme a proto jsme na vaše potřeby připravení.


Máme totiž rovnou několik možností jak ušetřit a nákupy si zpříjemnit.


Jednou z možností, kterou můžete na vaší párty využít, jsou naše oblíbené 5litrové balení bag in box. V nabídce pětilitrových párty vín najdete všechny oblíbené odrůdy, zklamání se tak bát nemusíte. Červená, bílá, růžová, suchá, sladká, polosladká. Moravská i francouzská… Stačí si vybrat to, na které bude největší chuť. 


Tím ale nabídka výhodných nabídek vína na velké oslavy nekončí. Jestli jste už někdy na naše vína koukali, určitě jste si všimli, že při nákupu 6 a více kusů nabízíme slevu od 4 % (při koupi šesti kusů jedné lahve) do 12 % (pokud si koupíte lahví rovnou 30). 


To znamená, že u nás i při té největší párty ještě ušetříte – no a to se vyplatí, ne? 🙂