Otevřeli jste si večer lahev svého oblíbeného červeného (bílého či šumivého), ale už po první skleničce cítíte, že dneska není na víc nálada? Skladování otevřené lahve vína je trošku záludné, víno má totiž nepříjemné sklony měnit se po otevření v ocet. Naštěstí však existuje pár triků, díky kterým na vás v ledničce počká klidně týden.
Proč se otevřené víno rychle kazí?
Víte, jak se dělá vinný ocet? Postup je úplně snadný. Stačí vám trochu vína, které necháte pár dní na vzduchu. Oxidace je proces, který začíná už v okamžiku otevření vína. Naštěstí existuje pár metod, které tento proces zpomalí a víno zachovají jako nové klidně i několik dní. Občas se dokonce uvádí, že s použitím správných technik může v ledničce nebo vinotéce vydržet i dva týdny.
Která vína se kazí nejrychleji?
Obecně se dá říct, že čím světlejší víno, tím rychleji po vystavení vzduchu zkysne. Takže to máme bílá vína následovaná víny růžovými a oranžovými.
U červených platí to samé. Nejcitlivější je pravděpodobně Pinot Noir a dále se můžeme řídit tím, že čím světlejší červená, tím rychleji víno ztratí svou typickou chuť.
Mezi další ohrožená vína patří vína archivní. Je to trochu past. Jen si představte, že si otevřete takové desetileté víno, na které se těšíte poslední půl rok a sotva si nalijete skleničku – bum – je kyselé.
No, dobře. To trochu přeháníme. Ale opravdu jen trochu. Osmiletý Pinot Noir se může zkazit už během pár hodin po otevření, a to opravdu nepotěší. Na druhou stranu, archivní víno bychom si sice měli vychutnat, ale nechat ho stát moc dlouho – a natož ho snad nechávat na příště – je tak trošku ostuda. 😊
Další typ vína, které je oxidací zvlášť ohrožené, je víno bez sulfátů.
Jak skladovat otevřenou láhev vína
Jak už jsme si řekli na začátku, víno se kazí při kontaktu se vzduchem. Jak proces oxidace co nejvíce zpomalit?
Před a během pití
Ať už si chcete otevřít bíle nebo červené, archivní nebo supermarketové, před otevřením je vždy vhodné víno vychladit. Tentokrát nejde o chuť, ale o to, že chlad proces oxidace spolehlivě zpomalí. Pokud hned víte, že si lahev chcete užívat po více dnů, do ledničky ji vraťte hned po nalití sklenky.
V případě, že si chcete víno vychutnávat jeden večer, nezapomeňte ho po každém rozlití znovu zavřít.
Skladování otevřené lahve vína
Pravidla skladování otevřené lahve vína se neliší ať už se jedná o bílé nebo o červené.
Otevřené víno rozhodně nikdy neskladujte v teplotách nad 20°C. Naopak. Chovejte se k němu jako k jakékoliv potravině, která má tendence se kazit. Takže zavřít a do ledničky.
Co dělat proto, aby víno v ledničce vydrželo co nejdéle čerstvé?
-
Nikdy víno neskladujte naležato – tím ho vystavíte největšímu množství kyslíku.
-
Zamezte kontaktu se slunečním světlem.
-
Pokud chcete víno udržet čerstvé až 14 dní, uzavřete jej pomocí vakuové pumpy na víno.
-
Pokud nemáte víno jak uzavřít, přelijte ho do menší nádoby, která opět omezí jeho kontakt s kyslíkem.
-
Pozor na prudké střídání teplot. Pokud chcete červené víno před konzumací trochu zahřát, použijte vlažnou vodu, nepřekračující pokojovou teplotu. Mnohem vhodnější je samozřejmě nechat víno 30 až 60 minut před podáváním odstát, čímž se dostane na ideální teplotu, která je u červeného kolem 16 až 18 stupňů.
Skladování šumivého vína
U šumivého vína platí pro skladování trošku jiná pravidla. Spousta lidí dokonce preferuje lehce odstáté šampaňské.
Při uchovávání zbytku šampaňského či prosecca rozhodně vakuovou pumpu nepoužívejte – víno by tak o své bublinky přišlo. Pro co nejdelší čerstvost můžete místo toho šampaňské uzavřít speciálním uzávěrem, tzv. „champagne stopperem.”