Vína s nízkým obsahem cukru, která vám nenabourají dietu

Dali jste si také oblíbené novoroční předsevzetí, že tentokrát už do těch plavek opravdu zhubnete? Jednou z prvních věcí, kterou hubnoucí lidé vyřazují, je právě chudák alkohol. Přitom je alkohol v kilech navíc většinou vcelku nevinně! Nebudeme si tu nalhávat, že by bylo víno dietní nebo snad zdravé (i když ta jedna sklenka červeného…), ale dietu ohrozit skutečně nemusí. Zvlášť, když si k příjemnému večeru zvolíte víno s nízkým obsahem cukru.

Znáte rozdíl mezi nízkokalorickou a nízkosacharidovou dietou? A víte, jakou roli v nich hraje víno?

Směrů zdravého životního stylu, který má za cíl ubrat z postavy trochu toho tuku, je spoustu. Nejoblíbenější je tzv. CiCo (calories in, calories out), která pracuje s vyrovnaným příjmem a výdejem kalorií. Možná ještě trošku populárnější je dieta nízkosacharidová nebo dokonce přímo ketogenní, která, jak už její název napovídá, pracuje s omezením příjmu sacharidů – a to v jakékoliv podobě.

Tak a teď se konečně pomalu dostáváme k tomu, jakou roli v těchto dietách hraje náš oblíbený nápoj.

Víno s nízkým obsahem cukru

Jistě víte, že se vína dělí na sladká, polosladká, polosuchá a suchá. Už z tohoto dělení vcelku jasně vyplývá, že nejnižší obsah cukru (a s ním i kalorií) budou mít vína suchá.

Ale jak se to vlastně s cukrem ve vínu má celkově? Odkud se bere a proč ho některá vína mají tolik a jiná skoro žádný?

Existují vína s přidaným cukrem? A je víno vhodné při ketodietě?

Sladká chuť je o našem vnímání a ovlivňuje ji spousta faktorů. V kolových nápojích sladkost redukuje kofein, ve vínu zase třísloviny a kyselinka.

Pro jakékoliv víno s trošku vyšším obsahem zbytkového cukru je tak klíčová dokonalá rovnováha mezi sladkou a trpkou chutí. Tedy mezi cukry a kyselinami.

Jak se to má s cukrem ve víně?

Hrozny vína samy o sobě obsahují jisté množství cukru – kolik záleží primárně na konkrétní odrůdě. Tento cukr potom v určitém množství zůstává i v hotovém nápoji, ve kterém se označuje pojmem zbytkový cukr.

Některá vína v sobě mají dokonce cukr přidaný. Doslazování je povoleno například v Německu. U levných jakostních a zemských vín je doslazování povoleno i u nás. Pokud však kupujete víno kategorie kabinet a vyšší, nemusíte se přidaného cukru (který kromě kil navíc působí i ten slavný bolehlav) bát.

Ale zpátky ke kvalitním vínům.

Jak to, že některá obsahují zbytkového cukru klidně 50 i více gramů na litr a jiná téměř žádný?

To je dané především procesem výroby, během kterého kvasinky mění cukr v alkohol a CO2 a čím více cukru takto zkvasí, tím sušší víno je. Čím sladší víno chce vinař vyrobit, tím dříve proces kvašení zastaví.

Víno a dieta – jak jdou spolu dohromady?

Jak jde tedy dohromady víno s dietou?

To záleží. 😊

Alkohol a dieta se spolu moc nekamarádí ze dvou důvodů.

Tím prvním je, že alkohol jako takový je poměrně kalorický. Taková sklenka suchého vína Cabernet Sauvignon obsahuje něco kolem 110 kalorií a něco kolem 0,5 gramů zbytkového cukru (konkrétní čísla budou vždy záležet na konkrétním víně).

Při té nejextrémnější nízkosacharidové dietě můžete denně přijmout až 50 gramů sacharidů, takže pokud „jedete keto,“ vína se v přiměřeném množství bát nemusíte.

Při dietě většinou není překážkou samotný alkohol a jeho kalorie, ale uvolněná a bezstarostná nálada, do které nás pití dostává. A s ní záludné chutě, které se pod jeho vlivem hůře ovládají.

Po pár sklenkách si většina lidí totiž řekne, že „ten kousek sýra přece neuškodí, a tak skvěle chuť vína doplní“ a příjem kalorií začne náhle prudce stoupat.

Pokud tedy chcete zhubnout, a přitom si užívat i oblíbeného pití, v zásadě to sám o sobě problém ve většině případů skutečně není.

Jaká vína vhodná k dietě si můžete u Bodláků pořídit? 😊

TIP: podívejte se v tomto článku, proč si obecně nerozumí alkohol a dieta.

Nejlepší keto vína

Pokud hledáte suchá vína s minimem cukru, rozhodně neuděláte chybu, pokud sáhnete po šampaňském. I ostatní perlivá vína se obvykle vyznačují velmi nízkým obsahem cukru. Zvlášť ta s označením „brut.“

Chybu neuděláte pokud sáhnete po kterémkoliv vínu z kategorie suchá vína.

Pro nízkosacharidovou dietu je naprosto perfektní Profondo Frizzante Sur Lie. Má 0 gramů zbytkového cukru a 11 % alkoholu, takže má i minimum kalorií. Frizzante Sur Lie můžeme s klidnou hlavou označit za fitness a dietní víno.

Vedle nesáhnete ani s červeným vínem Cotes de Gascogne Rouge Le Gardien des Cieux, které v sobě spojuje hrozny Merlotu a Cabernet Sauvignonu.

Jak vybrat víno s nízkým obsahem cukru?

U každého vína na našem e-shopu můžete zjistit obsah zbytkového cukru velmi jednoduše a to v tabulce chutí, kterou naleznete nad popisem vína. Z té se dozvíte vše o chutích, které můžete od nápoje očekávat.

Párování nízkosacharidového vína s jídlem

A jak jsou na tom suchá vína a párování s jídlem? Jak už jsme podotkli, nejdůležitější je nenechat se svést ke zbytečnému mlsání.

O dokonalém párování vína s jídlem si můžete přečíst v samostatném článku Párování jídla s vínem – naučte se to sami, který vás naučí vše o tom, jak chutě dokonale propojit a doplnit.

Vinné tipy