„Suchej únor” už v lednu? S nealkoholickým vínem je pauza od alkoholu hračka!

Konec roku se většinou nese ve znamení většího množství alkoholu a to často i u lidí, kteří mu přes rok tolik neholdují. Není se tak čemu divit, že si v lednu dává pauzu každý druhý a ten zbytek jen čeká na „Suchej únor”. V dnešní době, která je bohatá na kvalitní nealko, si na alkohol možná ani nevzpomenete.

Nealkoholické víno není žádná limonáda

Možná je tomu pár let, co jste nealkoholické víno ochutnali, ošklíbli se a radši jste se vrátili ke klasickému nealko pivu nebo prostě limonádě. Takový příběh končící slovy „vždyť je to jen drahá limonáda” už jsme párkrát slyšeli. Ale věřte nám, dobré nealkoholické víno limonádu nepřipomíná o nic víc než dobré (ne)Prosecco.

Nechte se přesvědčit nealkoholickými víny našich oblíbených vinařů. Ať už sáhnete po české klasice, perlivém Revine z Vinselekt Michlovský nebo sáhnete po mírné „exotice”, například v podobě Ryzlinku Rýnského od Dr. Loosen, svého rozhodnutí dát alkoholu alespoň na chvíli stopku litovat rozhodně nebudete.

Čím to, že je kvalitní nealkoholické víno od toho skutečného téměř k nerozeznání? Tajemství je především v postupu jeho výroby.

Výroba nealkoholického vína

Vyrobit dobré nealkoholické víno není jen tak. Samozřejmě se jedná o skutečné víno, vyrobené podobně jako víno s alkoholem. Hlavním rozdílem je, že u nealka dochází před lahvováním ještě k jeho dealkoholizaci

Ta může probíhat dvěma způsoby. Jednomu se říká reverzní osmóza, která je časově i finančně nákladná, ale nealko víno vyrobené touto metodou si zachovává své lahodné aroma.

Druhým způsobem je vakuová destilace nebo dvojitá vakuová destilace. Klasická vakuová destilace je přesně ten postup, který dělá z vína tak trochu limonádu. Při odpařování alkoholu se totiž z vína odpařuje i velká část aromat, která dělají víno vínem.

Tento problém ale naštěstí řeší dvojitá vakuová destilace, při které se nejprve aroma odstraňuje, poté se odpařuje alkohol a v posledním kroku se aroma do dealkoholizovaného vína vrací – a výsledek je prostě skvělý.

Chcete do postupu výroby vína proniknout trošku hlouběji? Máme pro vás dva tipy: Můžete si buď přečíst článek Jak se vyrábí nealkoholické víno? nebo si poslechnout náš podcast, ve kterém proniknete do všech tajů vinařského umění.

Slast pro chuťové buňky a odměna pro játra

Maximální doporučená denní dávka alkoholu jsou 3 deci vína pro ženy a 4 pro muže. Řekněme si narovinu, kdo z nás to o svátcích vydržel a kdo to o nějakou tu decku čas od času přežene i v průběhu roku?

Nejlepší recept na to, jak si vychutnat alkohol ve zdraví je pít ho s (M)írou. Ale i taková měsíční pauza jednou do roka na nás zanechá pozitivní vliv – minimálně ve shození vánočních kil

S naším nealkoholickým vínem už Suchej únor” nemůže být jednodušší! 😍