Ilustrace karaf a skleniček na víno

Patříte k lidem, kteří si své oblíbené víno nalejí do skleničky, která je právě po ruce a pokud je to zrovna sklenička na víno tak super, ale dál už to neřešíte? Možná se tak ochuzujete o část chuti. Protože kromě všech ostatních součástí, právě i sklo, ze kterého víno pijete, hraje ve výsledné chuti vína svou zásadní roli. Pojďme se na to podívat trochu blíž.

Proč existuje tolik typů skleniček na víno?

Všichni dobře víme, že každé víno má svou specifickou vůni a chuť. Rozdíly vyniknou nejen při samotné degustaci, ale i při párování vína s jídlem – správné párování dá vyniknout chutí pokrmu i nápoje, špatné naopak může proměnit romantickou večeři v naprostou katastrofu.

Špatně zvolená sklenička (či karafa) hezký večer v katastrofu sice nepromění, ale rozhodně vás ochudí o plný chuťový potenciál vína, který se ve správném skle rozvíjí do své plné podoby.

A to je také odpovědí na nadnesenou otázku. Skleničky různých tvarů i materiálů jsou přesně z toho důvodu, že co víno, to jiné chutě i potřebné podmínky pro jejich rozvinutí. Jak se ve všech těch skleničkách a karafách orientovat?

Podle čeho skleničku vybírat?

Když už víme proč se na výběr správné skleničky soustředit, pojďme se podívat na to, po jaké sáhnout podle toho, jaké víno plánujete otevřít.

Tvar kalichu

Celkový tvar kalichu má na výslednou chuť vína po stránce skleniček možná největší vliv. Proč? Podle jeho velikosti, šířky a dalších parametrů ovlivňuje, kolik vzduchu se k vínu ve sklence dostane. A vzduch, jak už víte, má vliv na proces oxidace a tím na výslednou chuť a aroma vašeho oblíbeného vína.

Čím větší a širší kalich, tím více vůně může z vína „vyprchat”. Znamená to tedy, že bychom měli pro udržení chuti a aroma vždy vybírat co nejútlejší sklenku?

Rozhodně nikoliv.

  • Menší a tenčí sklenky jsou skvělé v případě, že podáváte bílé víno.
  • Po úplně nejtenší, tzv. „flétnové” saháme při podávání šampaňského, prosecca či jiného perlivého nebo šumivého vína. Brání totiž nejen úniku aromatu, ale také bublinek.
  • Opak platí u červeného vína.Jeho plnější aroma si vyžaduje pro plné rozvinutí trochu větší přístup vzduchu. Pokud patříte k těm, kdo nejvíce oceňují právě plné tělo červeného, bude pro vás tou pravou sklenka s větším a širším kalichem. Zvláště Merlot a Cabernet Sauvignon dokonale vyniknou ve větších a „buclatějších” sklenkách.

Ale aby to nebylo tak jednoduché, typů skleniček je ještě více.

Konkrétně:

  • Standardní,
  • flétnová,
  • tulipánová (dnes pro prosecco i champagne používaná výrazně častěji než flétna),
  • sklenička typu coupé,
  • hock,
  • vintage,
  • nebo ve světě vína velmi netradiční tumbler.

A každá z nich se samozřejmě hodí na jiný typ vína.

V podstatě platí, že čím plnější chuť (tělo) vína, tím širší a větší sklenka. Jak vidíte na obrázku, Burgundské a Bordeaux si vyžadují pro plné rozvinutí chutí sklenice stejně majestátní, jako je chuť těchto „královských” červených.

U bílého vína platí pravidla velmi podobná.Čím plnější chuť víno má, tím více prostoru potřebuje k plnému rozvoji chuti.

Menší sklenky, které vínu nabízí méně prostoru, jsou ideální pro zachování ovocného aroma i nízké teploty.

Lehké bílé víno si vychutnáte mnohem lépe v tenké skleničce. Pokud máte bílé, které se pyšní plným tělem, je naopak vhodné dopřát mu dostatek prostoruk rozvinutí všech chutí.

Tloušťka okraje skla

Při nákupu skleniček na víno je vhodné zvážit i tloušťku skla. Potažmo jeho okraje. Čím tenčí okraj je, tím plynuleji si víno vychutnáte. Na druhou stranu je tu i praktické hledisko. Tenoučká sklenička znamená větší šanci, že ji rozbijete.

Pokud u vás doma nemá nádobí nijak zvlášť velkou životnost, raději sáhněte po sklenkách s širším okrajem. O lahodnou chuť se tím neošidíte, ale budete mít jistotu, že sklenka přežije o něco déle.

Stopka skleničky (proč je u vína důležitá?)

Někdo tvrdí, že stopka skleničky důležitá není. Avšak tím, že sklenku držíte právě za stopku nehrozí, že víno svým dotekem zahřejete. Pokud tak pijete bílé či šumivé víno, které je nejlahodnější pěkně vychlazené, o sklence bez stopky raději ani neuvažujte.

Materiál skleniček na víno

Jaký materiál sklenice na víno vybrat? Klasické sklo, nebo se trochu plácnout přes kapsu a sáhnout po českém kříšťálovém sklu?

Jednou z největších výhod křišťálového skla je jeho jistá odolnost a okraj křišťálových skleniček může být skutečně tenoučký, ale zároveň relativně odolný.

Křišťálové sklo také úchvatně odráží světlo – pokud si své oblíbený víno rádi vychutnáváte nejen čichem a chutí, ale také zrakem, určitě si pohled na víno ve sklence z křišťálového skla vychutnáte ještě o kapku více.

Křišťálové sklenice jsou však drahé a k myčce na nádobí by se neměly ani přiblížit.

Pokud si rádi vychutnáváte dobré víno, ale nesnášíte mytí nádobí, případně vám věci padají z ruky častěji než je běžný průměr, sáhněte po křišťálu spíše ve formě luxusního dárku pro maminku k narozeninám a sobě si pořiďte odolné sklo, které vydrží myčku i jiné, trošku drsnější zacházení a pokud ho náhodou rozbijete, za pár korun sklenici nahradíte novou.

Jak vybrat karafu na víno?

Pokud chcete víno podávat skutečně profesionálně, neobejdete se ani bez karafy. Výběr karafy má ve své podstatě podobná pravidla jako výběr sklenky.

Čím plnější víno, tím více prostoru by mělo dostat k rozvinutí chuti. Na správný výběr karaf a jejich použití se však podrobněji podíváme zase příště.

Vinné tipy