Vliv rozpoznávání vína na náš mozek

To, že matematika, čtení, učení se jazykům a obecně novým věcem pomáhá udržovat náš mozek fit, není žádná novinka. Věděli jste ale, že podobný efekt může mít také ochutnávání vína? Věřte nebo ne, ale je tomu tak. Tak si nalijte sklenku svého oblíbeného a pojďte zjistit, co (a kdo) za touto pozitivní novinkou ze světa vína stojí.

Víno a mozek

Chcete si udržet věčné mládí – alespoň co se mozku týká? Věda v tomto ohledu mluví velmi jasně. Nepijte alkohol a učte se nové věci.

Počkat, nepijte alkohol?

Možná je to trošku jinak. Alespoň podle zajímavé studie doktora Gordona Sheparda († 2022) emeritního profesora neurovědy z Yaleovy univerzity, s názvemNeuroenology: how the brain creates the taste of wine (Neuroenologie: jak mozek vytváří chuť vína).

Z publikace vyplývá, že ochutnávání vína může mozek stimulovat dokonce ještě více než klasická literatura nebo matematika. Shepard ve své publikaci vynáší odvážná tvrzení.

Kritickou degustaci vína, u které probíhá aktivní analýza obsahu sklenice, považuje oproti jiným intelektuálním úkolům za složitější.

Proč zrovna degustace vína?

Ochutnávka vína podle Sheparda totiž zapojuje veškeré smysly.Musíme u ní přemýšlet nejen nad chutí vína, ale také na jeho vůni, texturu, barvu a k tomu mozek musí zpracovávat ještě zvukové vjemy okolí. K tomu se zapojují také oblasti pro emoce, paměť, potěšení atd.

Při ochutnávce tak pracuje opravdu na maximum, což se o jiných činnostech říct nedá.

Z Shepardovi publikace navíc vyplývá, že chuť nepochází ze samotného vína (či pokrmu), ale že ji tvoří právě náš mozek. Což je pro tento orgán vlastně taková další rozcvička.

Přestože byste se na učení neměli vykašlat a vystřídat ho za popíjení vína, při degustaci možná děláte pro své zdraví více, než jste vůbec tušili.

Je tedy víno zdraví prospěšné a měli bychom se degustaci věnovat v jednom kuse?

Odpověď asi sami tušíte. Víno může mít na zdraví spoustu pozitivních účinků . Může za to např. přírodní antioxidant resveratrol (který má mmj. vliv i na paměť) a další prospěšné látky.

Na druhou stranu i sebekvalitnější a sebelahodnější víno je stále alkohol.

Pokud se tak budete věnovat „degustování” každý den po dobu několika hodin, nepoděkují vám vaše játra ani mozek.

Poděkování si vysloužíte možná tak od tukových buněk a to si jistě nikdo nepřeje.

Pokud se však budete věnovat degustaci s rozumem a se vším, co k tomu patří, svému zdraví nejenže neuškodíte, ale s největší pravděpodobností i trošku prospějete.