Svatovavřinecké

Máte rádi Pinot Noir, ale občas vás přece jen popadne chuť na něco trošku silnějšího s plnější chutí? Svatovavřinecké – někdy přirovnávané k Pinotu, je přesně tou pravou volbou. Co všechno byste o něm měli vědět? Jako vždy nakoukneme trošku do historie, současnosti a nezapomeneme vám ani poradit, s čím si Svatovavřinecké vychutnat.

Původ a historie Svatovavřineckého

Jako mnoho dalších odrůd s dlouhou historií, i původ Svatovavřineckého je tak trochu obalen tajemstvím. S jistotou o něm dnes díky genetickému testování víme to, že*jedním z jeho předchůdců je milovaný * Pinot Noir a přestože pochází původem z francouzského Alsaska a svou velkou slávu si Svatovavřinecké vydobylo i v Rakousku (někdo Rakousko dokonce uvádí za oblast jeho původu), největšímu rozšíření se v dnešní době těší u nás, konkrétně v mělnické podoblasti, ale setkáme se s ním samozřejmě i na Moravě .

Za rozšířením Svatovavřineckého do světa stál v 19. století německý lékař (a samozřejmě vinař) Johann Philipp Bronner, který ji z Francie přivezl do Německa, odkud se pak rozšířila i do okolních zemí.

Dnes se tato původně francouzská odrůda ve Francii pěstuje minimálně a její oblíbenost klesla i v Rakousku, kde se těšila veliké oblibě. Dnes ji v Rakousku najdeme pouze na 400 hektarech. Přes lahodnou chuť Svatovavřineckého jeho obliba klesá i u nás. Dnes se Svatovavřinecké pěstuje na 1050 hektarech, což je oproti roku 2006, kdy byla rozšířená na 1630 ha značný pokles.

A kde se vzal název „Svatovavřinecké”? Ten pochází z doby zaměkání bobulí, které obvykle padá na 10. srpna, kdy slaví svátek (nejen svatý) Vavřinec.

A ještě jedna zajímavost. Svatovavřinecké je společně s Frankovkou přímým předkem oblíbeného Zweigeltrebe.

Jaké chutě můžete ve Svatovavřineckém nalézt?

Čím je pokles oblíbenosti způsoben? Možná za to může jeho citlivost na jarní mrazíky i na plíseň šedou, čímž se jeho pěstování poměrně komplikuje, protože jeho chutí to rozhodně nebude. Jaká je? Rozhodně vynikající, zvlášť pokud si potrpíte na lahodném plnějším těle s velmi jemnou tříslovinkou. V jeho chuti můžete cítit bobulovité ovoce, především maliny a ostružiny, najdou se zde také tóny švestek a peckovitého ovoce s náznakem čokolády a skořice. Obsah alkoholu se ve Svatovavřineckém pohybuje v rozmezí 11,5 až 13 %, řadí se tak k silnějším vínům a při servírování mu nejvíce vyhovuje teplota kolem 15 °C.

Párování Svatovavřineckého s jídlem

A s čím si tento lahodný nápoj nejvíc vychutnáte? Svatovavřinecké vás určitě nezklame v kombinaci s lososem či tuňákem, ale užijete si ho také s vepřovým masem či s drůbežím. Zajímavě se doplňuje také s houbovým rizotem.