2 základní kategorie vín v České republice: Jakostní a zemská vína

Každá země má svůj způsob kategorizace svých vín. A i když si nemyslíme, že k tomu, abyste si mohli naplno vychutnat své oblíbené víno není nutné je perfektně znát, je dobré mít alespoň základní přehled. V tomhle článku vám popíšeme jak funguje ten náš, český systém.

Jak to teda u nás funguje?

Oproti Francii nebo Itálii je u nás jeden zásadní rozdíl. My totiž určujeme kvalitu vína podle vyzrálosti hroznů. Francouzi a italové zase podle toho, odkud hrozny pocházejí. V rámci toho mají historicky vytipované regiony a mikroregiony pro které platí vždy jiná regulace. Ve Francii jde například o vína AOC a v Itálii zase o vína DOC nebo DOCG. V roce 2009 vznikla obdoba systému označování podle původu hroznů i u nás. Říká se mu VOC – Víno originální certifikace.

Jak se určuje vyzrálost hroznů?

Docela jednoduše. Existuje na to takové udělátko, kterému se říká normalizovaný moštoměr. Zjednodušeně řečeno – do moštoměru se kápne kapka čerstvé hroznové šťávy. Moštoměr pak ukáže tzv. cukernatost hroznu. To se měří ve stupních normalizovaného moštoměru:

Příklad
19 °NM → 19 kg přírodního cukru na 100 litrů moštu

Cukernatost se měří ve stupních normalizovaného moštoměru.

Nenáročná a ovocná vína na pohodu

Sem zapadají vína, kterým u nás říkáme zemáky a jakostky. V praxi jakostní vína dneska už moc nepotkáte. Proč? Stát výrazně znevýhodnil prodej sudového vína. A většina sudovek byla vína právě jakostní.

Kategorie zemských vín tady už je dlouho. V praxi se označení ale moc nepoužívalo. Tak trochu s nadsázkou zemáky vymysleli kluci Sedlákovic z Rodinného vinařství Sedlák. Kdysi za námi přišli se svěží a ovocnou řadou vín. Měli je v kategorii zemských vín, kterou do té doby skoro nikdo nepoužíval. Jejich vína byla fakt super. To byl pro celý trh takový objev a změna (správným směrem), že zemáky zažily obrovský úspěch. Dneska tak ta méně drahá vína jsou prostě zemská. Zemské Rulandské šedé od Sedláků je momentálně snad nejprodávanější lahvové víno v České republice.

Rulandské šedé zemské Sedlák

Jakostní víno

Z pohledu kvalitních vín jsou podle nás jakostky dneska okrajovou kategorií. Najdete je hlavně v supermarketech. My vždycky zásobovali vínem hlavně české restaurace a tam jakostky naprosto převálcovala zemská vína.

U jakostek musí být hrozny vyzrálé minimálně na 15 °NM. Hrozny musí pocházet z ČR a musí se jednat o některou z povolených odrůd (zapsána ve Státní odrůdové knize) nebo musí být povolena v některém ze států EU. Víno musí pocházet z jedné oblasti, kde musí být i vyrobeno. Výnos je omezen na 14 tun na hektar. To je docela dost. U kvalitnějších vín je výnosnost většinou okolo 10 tun na hektar.

Jakostní víno se ještě dál dělí na odrůdové a známkové. Odrůdové smí být maximálně ze tří odrůd. Známkové z více než třech.

Zemské víno

Oproti jakostkám musí být vyrobeno výhradně z našich odrůd (povolených Státní odrůdovou knihou). Cukernatost je minimálně 14 °NM. Vína se označují jako moravské zemské víno nebo české zemské víno. Na etiketách se označují odrůdou a někdy i ročníkem. V praxi podle nás ročník tak velkou roli nehraje. Vinaři vína umí vyrobit tak, aby rozdíly v ročnících byly relativně malé. Chuť a kvalita je tak velmi konzistentní.

Tak trochu s nadsázkou zemská vína vymysleli kluci Sedlákovic z Rodinného vinařství Sedlák. Kdysi za námi přišli se svěží a ovocnou řadou vín. Měli je v kategorii zemských vín. A byla fakt super.

Možná jste slyšeli, že zemská vína mohou ve skutečnosti být víny z vyšších kategorií (kabinet, pozdní sběr...). Ano, to je pravda. Vinaři občas záměrně víno "shodí" do nižší kategorie. V této kategorii tak velmi často najdete opravdové parády za příjemnou cenu. Zemská vína v naší nabídce tohle do puntíku plní. Sami je velmi často a rádi popíjíme.

Zemská vína mohou ve skutečnosti být víny z vyšších kategorií.

Pro přehlednost

Jakostní víno

  • Minimální cukernatost 15 °NM
  • Vyrobeno z povolených odrůd vedených ve Státní odrůdové knize a nebo z odrůd povolených v členských státech EU
  • Původ hroznů i samotná výroba musí probíhat ve stejném státě
  • Dělí se na odrůdová jakostní vína (maximálně 3 odrůdy) a známková vína (víc než tři odrůdy)

Zemská vína

  • Minimální cukernatost 14 °NM
  • Vyrobeno z povolených odrůd vedených ve Státní odrůdové knize ČR
  • Označují se odrůdou a někdy ročníkem
  • Dělí se na moravská zemská a česká zemská vína
  • Vinaři pro výrobu zemských vín často používají daleko vyzrálejší hrozny vyšších kategorií

Nebudeme to natahovat. V dalším článku si rozebereme naše topky. Přívlastková vína. Naše skvosty. Prostě to nejlepší, co naši vinaři umí.

Kategorizace vín