Párování vína se sýrem

Sýr a víno je snad tou nejtradičnější a nejlahodnější kombinací ve světě párování. Avšak stejně jako v ostatních případech, ani se sýrem to není jen tak. Nestačí vzít náhodné víno a k němu si nakrájet první sýr, který nám padne do oka. Chutnat to možná bude, ale skutečně gurmetského zážitku dosáhnete jen v určitých kombinacích. Jak je odhalit?

Základní principy vinného párování

Nejdůležitější věc, kterou musíte vědět o párování: Na správném výběru skutečně záleží. Pokud sáhnete po nevhodné kombinaci (třeba suché víno k dezertu), zamýšlený chuťový prožitek se promění v chuťovou noční můru.

A to píšeme z vlastní zkušenosti.

U párování je důležitá orientace v základních chutích pokrmů i vína a „tabulka” vhodných kombinací, která zkušeným degustátorům v hlavě při konkrétní chuti vyskočí už tak nějak automaticky. Tabulku a vhodné kombinace už jsme pro vás zpracovali. Dneska se podíváme na konkrétní příklady sýrů a vín, které vám vyčarují skutečně příjemný večer.

Staré sýry se hodí k plnému červenému vínu

Sýry stárnutím přicházejí o vodu a tím získávají plnější chuť. Současně se u nich zvedá také obsah tuku v sušině. Co to znamená? 

Že se skvěle hodí k plným červeným vínům, jako je například Bordeaux nebo Modrý Portugal. Vysoký obsah tuku v sýru funguje jako výborná „protichuť” výrazné tříslovince a kombinace je naprosto lahodná.

Silnější víno párujte se silnějším sýrem

Obsah alkoholu ve víně může být odrazovým můstkem pro perfektní párování. Zpravidla platí, že čím více alkoholu víno má (nad 14 %), tím výraznější sýr se k němu hodí a naopak 

Výrazné sýry jako je Maasdammer nebo Roquefort je ideální párovat s vínem s větším obsahem alkoholu, jako je například DE FALCO Bocca della Verità Primitivo Salento IGP.

Naopak jemnější sýr si vychutnáte s klasickým vínem, nebo dokonce s vínem se sníženým obsahem alkoholu.

Perlivé víno a jemný sýr = VSL <3

Bublinky jsou prostě láska. Ať jde o šampaňské nebo o Prosecco, jen málokdo jim odolá. A v létě to platí dvojnásobně. 

Máte chuť si bublinky zpříjemnit ještě troškou lahodného sýru? Určitě sáhněte po jemnějších chutích, jako je například hermelín, brie nebo camembert a budete se olizovat až za ušima. 

Smraďocha spárujte se slaďoučkým vínkem

Většina „smradlavých” sýrů, jako je Romadur, Olomoucké tvarůžky nebo Niva velmi svědčí sladká vína. Sladká chuť jim totiž dodává na krémovosti a excelentně vyváží jejich výrazné aroma a naopak. Otestovat to můžete například na naší výběrové Pálavě a domácí nivové pomazánce – stačí niva, trochu másla, křupavé pečivo a romantické zobání k romantickému filmu je na světě!

Stejný původ sýrů a vína bývá zárukou harmonie

Vedle obsahu alkoholu se můžete řídit ještě jednou obecnou poučkou, která vám pomůže nalézt harmonii chutí s minimálním úsilím.

Vína a sýry ze stejného regionu k sobě zpravidla chuťově velmi ladí a vytváří harmonické chutě, o kterých se vám bude zdát! 

S tvrdým sýrem neuděláte chybu nikdy

Pokud si přece jen při výběru nevíte rady, nebo jste snad zapomněli, co máte doma za víno, sáhněte po skutečně tvrdém sýru, jako je parmezán nebo pecorino. 

Ten bude ladit k jakékoliv lahvince! Udělejte si o decku lepší den a dopřejte si chuťový zážitek s přáteli či partnerem. 🍷🍇