Poznejte vinařské podoblasti jižní Moravy

Co si představíte, když se řekne víno? Pro někoho je spojené s Francií. Někomu možná zabloudí myšlenky ke slunečnému Španělsku. Dneska však nebudeme cestovat za hranice. Místo toho se podíváme na jižní Moravu. Ochutnáme společně Pálavu a navštívíme pár našich oblíbených vinařů.

Jižní Morava nabízí vinařům ty nejlepší podmínky

Proto právě zde najdete přes 95 % všech vinic, které jsou v ČR registrované. Ano, máme také Mělnickou a Litoměřickou oblast, ale tyto středočeské oblasti se s Moravou, minimálně co do rozlohy vinic, rozhodně nemohou rovnat.

Co za tím stojí? Samozřejmě především jedinečné jihomoravské klima, které je pro víno jako dělané. Na jižní Moravě je průměrná roční délka slunečního svitu 2244 hodin. To je oproti zbytku republiky o 644 hodin více. Vyšší je zde také celoroční průměr teploty, který dosahuje 9,42 °C (teplotní průměr v ČR se pohybuje kolem 5 až 9 °C). Příznivost podnebí se projevuje také na menším ročním úhrnu srážek.

Zkrátka a dobře, jižní Morava je ideálním místem nejen pro vinice, ale také všechny milovníky teplejšího počasí. 

Jihomoravské vinařské podoblasti

O vinařských podoblastech Čech a Moravy už jsme psali a o Moravských podoblastech v našem Vínocastu dokonce i mluvili.

Proto si je dnes připomeneme jen ve zkratce.

Morava se dělí do 4 vinařských podoblastí:

  • Slovácké,
  • Mikulovské,
  • Velkopavlovické,
  • Znojemské.

Vinařských obcí najdeme na jihu Moravy 312 a kdybychom vám chtěli představit každého pěstitele, strávili bychom spolu spoustu večerů a vypili spoustu lahví moravského vína – je jich tu totiž téměř 19 000. 

Jižní Morava je tak prostě destinací, kterou musí navštívit každý milovník vína a ať už si zde uděláte prodloužený víkend nebo dvoutýdenní dovolenou, budete mít stále co objevovat a ochutnávat.

Dovolená na jižní Moravě – vinné sklípky i jedinečná krajina

Jižní Morava je cílem firemních výjezdových zasedání, které mají obvykle za cíl právě důkladné prozkoumání alespoň jednoho z místních sklípků. Milovníci vína si samozřejmě nesmí nechat uniknout ani pravidelná vinobraní nebo burčákobraní, které obvykle probíhají začátkem září (v případě burčákobraní spíše koncem září až začátkem října).

Pokud však vyrážíte na vícedenní dovolenou na jih Moravy, určitě ji nechcete celou strávit pouze ochutnáváním tekutého pokladu zdejšího kraje. Sice bychom vás rozhodně nesoudili, ale byla by to i tak trochu škoda.

Jižní Morava toho má totiž vedle skvělého vína v repertoáru mnohem více. Co byste rozhodně při svých cestách tímto krajem neměli minout?

Kam na výlet?

Popisovat všechna místa, která stojí za to na jižní Moravě navštívit, to by bylo skoro jako snažit se mluvit o každém z místních vinařů. Určitě byste však neměli minout vodní dílo Nové Mlýny, kde si můžete v létě užít vodních sportů a koupání, ale už jen průjezd kolem tohoto jedinečného díla stojí za to. Chcete si užít výhled na Nové Mlýny „jako na dlani”? Rozhodně doporučujeme navštívit nejvyšší bod Pálavy, horu Děvín, ze které si užijete výhled na celou jižní Moravu a ještě dál. 

Jen necelé 2 km od nejvyššího bodu Pálavy se nachází zřícenina Dívčího hradu, ze kterého se nabízí opět nádherný výhled do krajiny. Dívčí hrad se nachází přímo nad Pavlovem, takže nezapomeňte navštívit ani místní unikátní archeologické muzeum.

A když už budete v Pavlově, zavítat do sklípku je samozřejmě přímo vaší povinností. 

Při cestování Pálavou by žádný milovník historie, architektury a nádherných zahrad rozhodně neměl minout Lednicko-Valtický areál. A v Hustopečích kromě návštěvy místních vinařů stojí za to také výlet mandloňovou stezkou na Mandloňovou rozhlednu. 

Zajímá vás historie antického Říma? O té se můžete více dozvědět v zaniklé obci Mušově, ve které podle nálezů trávili svůj čas vojáci císaře Marca Aurelia. A to je jen velmi krátký průlet jižní Moravou. Pokud plánujete poznat všechny její krásy jedna dovolená vám stačit rozhodně nebude. 

Chcete se místo vinného sklípku ubytovat v soukromí vlastní chaty nebo chalupy? Skvělý výběr soukromého ubytování naleznete zde.

Navštivte vinaře, jejichž víno můžete ochutnat i u nás

Chcete ochutnat vína od našich oblíbených vinařů přímo v prostředí, kde vznikají? Nenechte si ujít návštěvu jejich sklípků. 

Začít můžete třeba ve Velkých Bílovicích v Rodinném vinařství Sedlák a poté se přesunout o pár sklípků dál k Františkovi Mádlovi.

Na cestě mezi Mikulovem a Zlínem se nachází Svatobořice. A ve Svatobořicích najdete Vinařství Josef Dufek, které nepochybně patří ke světovým špičkám, což prozrazuje i množství ocenění, které tento vinař sbírá po celém světě.

Milujete víno, ale řídíte nebo si zkrátka nemůžete dopřát alkohol? V Rakvicích, které se nacházejí poblíž Velkých Bílovic, můžete navštívit Vinselekt Michlovský. Toto vinařství nabízí kromě exkluzivní „moravské klasiky” také to nejlepší nealkoholické víno, které je u nás k dostání.

A tím ani zdaleka nekončíme. Jen z těch, kteří patří ke skutečné špičce, tu je dále:

  • Sonberk (Popice)
  • Vinařství Stará Vinice (Znojmo)
  • Vladimír Tetur (Velké Bílovice)
  • Zbyněk Osička (Velké Bílovice).

A tím rozhodně neříkáme, že byste neměli poznávat a ochutnávat také víno méně známějších vinařů, které po cestě potkáte.

Jižní Moravu a její chutě si zkrátka zamilujete – a to nehledě na to, v jakém ročním období vyrazíte.