Německo: Vína z Mosely

Jak chutnají vína od našich německých sousedů? Tak přesně na to se dneska podíváme. Konkrétně na vína z jednoho z nejzajímavějších regionů – Mosely. Připravte si skleničku a jdeme na to!

Na začátek trochu čísel

Německo je největším výrobcem vína v EU hned za Francií, Španělskem a Itálií. V roce 2022 se mohou němečtí vinaři pochlubit 8, 94 miliony hektolitrů vína. A právě Mosela patří společně s Porýním, Dolním Falcem a Bádenskem k největším producentům našeho oblíbeného nápoje. Stejně jako u nás, i v Německu se daří především bílým odrůdám.

Kde se Mosela nachází, jaká vína se zde pěstují a čím je tato oblast specifická?

Moselská vinařská oblast

Vinařská oblast Mosel se nachází v údolí řeky Mosely a jedná se o nejstarší německou oblast pro pěstování vína zdejší podnebné podmínky pro pěstování révy využívali už keltové a římané před více než 2000 lety.

Moselská vinařská oblast se rozkládá mezi městy Trevír a Koblenz a dohromady má něco kolem 150 kilometrů. Jedno ze specifik této oblasti jsou vinice rozkládající se na strmých svazích podél stejnojmenné řeky. A vinic je tu přes 50! 

Moselské víno roste na půdě z červené a modré břidlice. Červená břidlice je bohatá na jíl a dodává moselskému vínu plnou chuť. Víno, které roste na modré břidlici, je naopak specifické aromatem a chutí květin.

Moselská vinařská oblast je skutečně jedinečná a rozhodně stojí za návštěvu – nejen proto, že se zdejší vína příliš nevyvážejí. 

Pamatujete si, jak jsme na začátku zmínili, že si i Němci potrpí na bílé? Tato oblast je toho jasným důkazem. Celých 91 % pěstovaných odrůd jsou právě odrůdy bílého vína. A jaké je to úplně nejpěstovanější? K tomu se dostaneme za chvilku.

Předtím vám ještě prozradíme, že se Moselská oblast skládá z šesti podoblastí:

  • Moseltor,
  • Horní Mosela,
  • Sársko,
  • Ruwertal,
  • Bernkastel,
  • Burg Cochem.

Dohromady se tu víno pěstuje na 8798 hektarech. Největší podoblastí je Bernkastel, kde vinice zabírají 5716 ha.

Domov (nejen) lahodného Ryzlinku

A teď už se konečně dostáváme k samotným moselským odrůdám. S přehledem nejpopulárnější a nejvíce zastoupenou odrůdou je, jak nadpis napovídá, Ryzlink Rýnský, který zastupuje přes 50 % všech zde pěstovaných odrůd (a právě Německo má na svědomí 60 % celosvětově vyprodukovaného Ryzlinku).

Přestože tato odrůda Moselské oblasti nepochybně kraluje, není jedinou, které se tu daří. 

Mezi další odrůdy pěstované v této oblasti patří:

  • Müller Thurgau,
  • Elbling,
  • Rulandské modré,
  • Dornfelder,
  • Bacchus,
  • Chardonnay.

Méně zastoupené jsou také odrůdy Sauvignon Blanc, Auxerre nebo Regent. Obecně však platí, že když se řekne moselské, pravděpodobně půjde právě o Ryzlink. 

Chutě Mosely

A jak zdejší vína chutnají? Pojďme se bavit o Ryzlinku, který zdejší oblast prezentuje ze všech odrůd nejvýrazněji. Mladý moselský Ryzlink je specifický svěží vůní limetky. Čím starší moselské víno je, tím více je v něm znatelné citrónovo-medové aroma a v těch nejkvalitnějších můžeme cítit i trochu nezvyklou vůni petroleje. Ta je specifická právě pro ten nejlepší moselský Ryzlink– a právě pro tuto trochu zvláštní chuť ho znalci dobrého vína milují. A co samotná chuť? Tu už jsme trošku nakousli. Připravte se na znatelnou kyselinku vyrovnanou příjemnou sladkostí.

Ryzlink z Mosely je ideální pro lidi, kteří neradi pocit opilosti – oproti ostatním vínům je v něm zpravidla menší obsah alkoholu. 

Ochutnejte Moselu v pohodlí domova

Moselská vinařská oblast rozhodně stojí za návštěvu nejen kvůli lahodným chutím, ale i pro jedinečnou krajinu. Pokud se vám do cestování nechce, můžete si vychutnat alespoň lahodné chutě zdejšího vína. Třeba v suchém Dr. L Riesling Dry – Mosel, ve kterém ucítíte vše, co můžete od toho nejlepšího Ryzlinku čekat, nebo Riesling 1648, ve kterém se skvěle doplňuje plné tělo s lahodnou kyselinkou.