Rioja – poklad Španělska

Výborné víno i vinařský region v severní části Španělska s rozlohou 5 045 km². To je La Rioja. Co všechno byste měli o tomto kraji a vínu vědět?

La Rioja – 7 údolí zasvěcených vínu

Oblast La Rioja si každý milovník vína spojí s Tempranillem (o kterém si můžete více přečíst v tomto našem článku). Dělí se do sedmi podoblastí se svými vlastními specifiky. V rychlosti se na ně podíváme a pak už dáme prostor samotnému vínu. 

Vinařské podoblasti La Rioja

Pokud budete La Riojou projíždět, můžete se kochat rozlehlými vinicemi v sedmi různých oblastech:

  • Údolí Cidacos,
  • údolí Alhama,
  • údolí Jubera,
  • údolí Iregua,
  • údolí Leza,
  • údolí Najerilla,
  • údolí Oja.

Ty se dále rozdělují podle regionů (a mikroklimatických podmínek), ve kterých se nachází. 

Rioja Alta se nachází v nejzápadnější části La Rioja a většina vinic se rozkládá jižně od řeky Ebro. Nachází se ve vyšších nadmořských výškách, díky tomu má místní víno příjemnou kyselinku. Zdejší víno je specifické také svou plnou barvou, které prospívá i půda se směsí jílu, železa a naplavenin a naopak menším množstvím vápence. 

Do tohoto regionu spadají údolí Oja, Najerilla, Iregua. Kromě zmíněného Tempranilla se zde skvěle daří odrůdám Graciano a Garnacha.

Druhým regionem je Rioja Alavesa. V tomto regionu převládá vlhčí a chladnější atlantické klima a stejně jako Rioja Alta se nachází ve vyšších nadmořských výškách, zdejší vína tak mají podobné vlastnosti.

Posledním regionem je Rioja Baja nebo také Rioja Oriental. Jedná se o suchou oblast a pěstuje se zde především odrůda Garnacha, které velmi svědčí zdejší vysoké teploty. Zdejší vína se dají popsat jako robustní a mají vyšší obsah alkoholu. Najdeme zde údolí Leza, Jubera, Cidacos a Alhama.

Každé údolí má kromě zmíněného klimatu a půdy svá další specifika, do kterých však nebudeme zabíhat. Místo toho konečně „ochutnáme” samotné víno Rioja.

Jak chutná Rioja?

Jak už jste asi poznali, je jen těžké říct „Rioja chutná tak a tak”, protože záleží na jejím původu, stáří i dalších faktorech, které chuť ovlivňují. Společnou mají červenou barvu a u toho podobnosti více méně končí.

Obecně se dá říct, že je Rioja víno z odrůdy Tempranillo, které dobře zraje a hodí se tak k archivaci. Mají většinou pikantní chuť s prachovým dozvukem. Jsou (převážně) suchá se švestkovým a třešňovým aroma. V některých najdete také náznak kopru, vanilky a kůže.

Pojďme se ještě podívat na rozdělení tohoto vína podle jeho stáří a jaké rozdíly můžete očekávat.

Rioja a její typy

Rioja se podle svého stáří rozděluje na pět typů:

  • Rioja,
  • Crianza,
  • Reserva,
  • Gran Reserva.

Rioja je mladé víno, ve kterém zůstává spoustu osvěžující ovocné chuti. Jedná se o základní španělské Tempranillo, kterému chybí chuť taninů, nedostatek struktury ale vynahrazuje svěžestí a jedná se o skvělé víno, ve kterém si plně vychutnáte vlastnosti Tempranilla.

 

    

Crianza v sudech zraje minimálně rok a několik dalších měsíců, minimálně půl roku, dozrává v lahvích.

Stejně jako v Rioja ani v Crianza se nedá hledat výrazná chuť dubových sudů, většinou se totiž nechává zrát v sudech po jiném vínu. Crianza je skvělá volba, pokud hledáte kvalitní plnější víno na takovou tu každodenní skleničku u večeře. 

 

Reserva je zlatý střed. Minimální doba zrání je 3 roky, z toho minimálně jeden v sudu. Často však zraje ještě déle a vinaři si při výrobě Reservy dávají velmi záležet i na výběru těch nejlepších hroznů. Pokud hledáte opravdu vymakané víno z oblasti La Rioja, právě reserva je tou pravou volbou pro váš stůl.

 

Gran Reserva je pro skutečné fajnšmekry. Toto víno zrálo v sudu MINIMÁLNĚ dva roky a další tři roky v lahvích, což jí dodává výraznou tanninovou strukturu, plné tělo a je naprosto dokonalá k archivaci, jako dárek nebo pro skutečně speciální příležitost. Vinaři pro výrobu Gran reservy vybírají ty naprosto nejlepší hrozny a dávají jim tolik času, kolik potřebují, to znamená, že na trhu pravděpodobně neuvidíte víno tohoto typu, kterému by bylo mladší deseti let.

 

Rioja – párování s jídlem

Při párování s jídlem se můžete řídit regionem, ze kterého vaše Rioja pochází. Pokud sáhnete po vínu z regionu Rioja Alta (nebo Alvesa, které jsou si vlastnostmi velmi podobné), nejlépe si je vychutnáte s rajčatovými pokrmy. Ano, taky myslíme na těstoviny. Právě kombinace obilovin, lehce kyselých rajčat, sýru a Rioji je naprosto dokonalá.

Pokud máte Rioju z Rioja Orient (Baja), sáhněte po kořeněném jídlu. V chladnějších měsících je dokonalá Rioja s chilli con carne nebo třeba zeleninovým kari s rýží.

Poklad španělska na vašem stole

Dopřejte si sklenku Rioji, která vás svou chutí přenese do slunečného Španělska. Užijte si chutě Reservy, Crianzi nebo dokonce Gran Reservy, ať už slavíte důležitý den svého života, nebo máte jednoduše chuť na příjemný večer s dokonalou chutí. 🙂