Jaké jsou skutečné rozdíly mezi levným a drahým vínem?

Cenové rozpětí vína je nekonečné. Můžete pořídit krabičák za 15 korun (tady je však otázka, jestli se ještě dá vůbec mluvit o vínu), stejně jako luxusní archivní láhev za vyšší (deseti)tisíce. Dnes se oběma těmto extrémům vyhneme. Místo toho se podíváme na rozdíl mezi takovou tou supermarketovou klasiku v ceně kolem stokoruny a lahodná vína od větších i menších vinařů, u kterých se ceny pohybují ve vyšších stovkách až tisícovky. 

Na čem stojí cenové rozdíly mezi jednotlivými víny?

Proč jedno víno stojí 120 korun a druhé 350,-? Je v tom opravdu takový rozdíl pro příjemný večer ve dvou nebo na párty, kde bude jedna sklenka střídat druhou?


Rozdílů mezi levným a o něco dražším vínem je skutečně hodně a začínají, jak jinak, už u samotné výroby. Levnější vína, která koupíte v supermarketu, jsou obvykle vyrobené na kvantitu a co nejvyšší zisk. 


Od levného vína nemůžete čekat:


  • dlouhé zrání,
  • ruční sběr hroznů,
  • výběr těch nejkvalitnějších hroznů,
  • zrání v dubových sudech.

Dražší vína nabízejí to všechno a ještě pár věcí navíc, třeba jistotu, že si kupujete skutečně jednoodrůdové víno, ve kterém nejsou přimíchané levnější varianty hroznů (samozřejmě pokud se nejedná o záměr, který jeho chuť vylepšuje). 


Vína z menších vinařstvích jsou také většinou z konkrétního regionu (to platí především u zahraničních značek, ale i u českých se občas můžeme setkat s jednoduchým označením “moravské” místo označení konkrétní oblasti, ze které hrozny a víno pocházejí).


To samozřejmě nemusí nutně znamenat, že je levnější víno hotová břečka, při které se vám bude křivit obličej hrůzou.


Takové ​​Connoisseur Gros Manseng Côtes de Gascogne si třeba u nás pořídíte pod 200 korun a jedná se o skutečnou lahůdku pro každého milovníka polosladkého vína s perfektně vyváženou chutí.


Poměrně levná a dokonalá je také Pálava od naší privátní značky Harmonia Vini Selection s chutí medu a čajové růže. A samozřejmě nezapomínáme ani na milovníky suchého, kteří si chtějí užít dokonalou chuť bez bankrotu. Dokazuje to například Rulandské šedé moravské zemské z Rodinného vinařství Sedlák, které je jasným důkazem toho, že skvělá chuť a kvalita dělaná srdcem vás nemusí stát veškeré rodinné úspory. 

Za všechna zmíněná vína bychom klidně dali ruku do ohně. Ale čím nižší cenovka, tím obezřetněji byste k nákupu i samotnému degustování vína měli přistupovat. 

Kvalita vína versus bolehlav

Proč? Odpověď je jednoduchá. Pokud sáhnete po náhodném vínu v supermarketu, ideálně za 60 korun, druhý den vás může i po jediné sklence čekat nepříjemný bolehlav. Výrobci, kteří jedou místo kvality na množství si totiž často pomáhají různými aditivy, které ne každý dobře snáší – a odtud může pocházet kocovina i z nepatrného množství alkoholu. 


Proč má levnější víno obvykle více zbytkového cukru?

Jedním z dalších viníků může být i vyšší množství zbytkového cukru, který je dominantou právě levnějšího vína. Samozřejmě, milovníci sladkého najdou zbytkový cukr i v dražším víně, o kterém se rozhodně nedá říct ani půl špatného slova. 


U levných vín však tento cukr často slouží primárně k vylepšení chuti nepříliš kvalitních hroznů. Cukr pak i takovému vínu dodává o něco plnější chuť, o kterou se v lepším vínu postarají samotné hrozny. 


Větší množství zbytkového cukru ve víně souvisí i s dalším bodem, na který se podíváme a to je jedna zajímavá studie, ve kterém porovnávali chutě levného a opravdu drahého vína odborníci i „obyčejní” lidé v dvojitě zaslepené studii…

Kdo ocení skutečně kvalitní víno? Výsledek výzkumu vás možná překvapí

Studie se zabývala chutí vína – konkrétně tím, zda je drahé skutečně chutnější. Výzkum probíhal na více než 6000 lidech a jednalo se o dvojitě zaslepenou studii, ve které tak nemohli tazatelé výsledky podvědomě ovlivňovat. 


Výsledek?


Ano, drahé víno chutná lépe. Ale jen lidem, kteří se ve vínu skutečně vyznají. Lidem, kteří si dají sem tam sklenku na chuť a neživí se sommeliérstvím, degustací nebo se nejedná o jejich zásadní hobby, ve skutečnosti více chutnalo levnější víno


Čím to? Pokud si můžeme dovolit hádat, tento výsledek bychom přikládali právě většímu množství zbytkového cukru v levnějším vínu a jeho výraznější chuti, na jejíž rozeznání nemusíte mít speciálně vycvičené chuťové buňky a automaticky se zdá na první ochutnání plnější. 


A co to všechno znamená pro vás?

To je otázka, na kterou si asi budete muset odpovědět primárně sami. Naše doporučení je jasné. Dobré a kvalitní víno od vinaře-srdcaře nemusí stát rovnou majlant. Můžete ho pořídit jen o pár desetikorun dráž než obyčejné supermarketové, ale na celkový prožitek romantického večera i následného rána to bude mít skutečně zásadní vliv. A to se podle nás zkrátka vyplatí. :-)