Párování vína s vánočními filmy

Do Vánoc už můžeme odpočítávat hodiny. Jestli je někdy ten pravý čas otevřít si sklenku vína, sáhnout po vanilkovém rohlíčku a dát si nohy na stůl u příjemného filmu je to právě dnes. Jak vína spárovat s vánočními filmy pro tu ideální pohodu?

Láska nebeská

Ať už si o tomhle filmu myslíme cokoliv, letos je tomu přesně 20 let, co se stal neodmyslitelnou součástí předvánočního času. Jedná se o klasickou romantickou komedii s vánoční atmosférou, která ale dovede krásně tnout i do náročnějších témat. 

Skvěle si ho vychutnáte například s Modrým Portugalem z vinařství Sedlák. Milovníkům bílého pak doporučíme polosladké Chardonnay STARÝ VRCH.

Grinch

Původní nebo nový – s žádnou verzí pohádky o nerudném Grinchovi, který nemůže vystát lidi a Vánoce ještě víc, neuděláte chybu. A už vůbec nebudete litovat, když si k této příjemně rozverné pohádce otevřete také nějakou tu dobrou láhev. Co třeba hezkou zelenou pálavu z přímo z našeho výběru toho nejlepšího, co moravští vinaři nabízejí? No anebo samozřejmě Veltlínské zelené, které ke Grinchovi už jen svým názvem ladí naprosto skvěle. 

Tři oříšky pro Popelku

Klasická pohádka, bez které by snad Vánoce už ani po všech těch letech nebyly Vánocemi. K Třem oříškům bychom rozhodně volili lahodné růžové Prosecco nebo klasické roséčko, třeba to ze Staré vinice. 

Chybu samozřejmě neuděláte ani s „vlašákem” od Mikrosu. Pokud máte doma láhev vínečka, kterou už nějaký ten pátek a šetříte si ji pro tu pravou příležitost, možná je čas přesně na ni, protože jaká lepší příležitost než oslava vánočních svátků se vám naskytne?

Pelíšky

Česká klasika všech klasik, která je ve většině rodin štědrovečerní stálicí. Stejně jako na štědrovečerní pohádku, i na Pelíšky koukáme většinou po vydatné večeři a s rozbalenými dárky. Chybou tak neuděláte trochu odlehčeným, snad by se dalo říct až dietním vínem, jako je například Profondo Frizzante Sur Lie, ale k Pelíškům se skvěle hodí i BETON od Mádla.

Štědrovečerní pohádka

Letos nas na Štědrý večer čeká tradičně nová česká pohádka. Tentokrát to bude Klíč svatého Petra. 

https://www.youtube.com/watch?v=z1PIli9IC9A

Jaká asi bude? To se zatím neodvažujeme ani hádat, stačí se zabalit do vlněného svetru a po náročném dni plném jídla si v rodinném kruhu otevřeme Rulandské šedé.

A co plánujete pít na Štědrý den vy? 😉