Vína z Nového Zélandu – Marlborough

Při pomyšlení na Nový Zéland si většina lidí vybaví filmového Pána prstenů, ovce, zátoky, ledovce i nádherné výhledy na oceán. Víno ve spojitosti s touto částí „Nového světa” napadne jen málokoho. Pokud patříte mezi znalce, možná si ve spojitosti se Zélandem vybavíte Sauvignon Blanc. Co dalšího byste měli o novozélandském vinařství vědět?

Novozélandské vinařské regiony

Na Novém Zélandu najdeme 10 různých regionů s vinařskou tradicí, které jsou tradičně pojmenovány po lokalitách, ve kterých se nacházejí:

  • Hawke's Bay (Bordeaux Blend, Chardonnay, Sauvignon Blanc),
  • Wairarapa (Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Pinot Gris)
  • Gisborn (Chardonnay, Pinot Gris),
  • Marlborough, (Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Chardonnay),
  • Nelson, (Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris),
  • Canterbury (Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling),
  • Central Otago (Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay),
  • Northland (Chardonnay, Pinot Gris),
  • Auckland (Bordeaux Blend, Chardonnay)
  • Waikato (Cabernet Sauvignon, Chardonnay).

Jak můžete vidět, s výjimkou Pinot Noir, Bordeaux Blend a Cabernetu Sauvignon, se kterým se však můžeme setkat jen v regionu Waikato, je novozélandské víno především bílé. 

K nejproslulejším novozélandským vínům patří rozhodně Sauvignon Blanc. Největším regionem, kde se pěstuje a vyrábí přibližně 70 % veškerého novozélandského vína je Marlborough, a právě na vína z Marlborough se dnes podíváme. 

Dopřejte si ke čtení skleničku pravého novozélandského SILENI ESTATE Sauvignon Blanc Marlborough Cellar Selection.

Troška té vinařské historie 🍇

První víno zde vypěstoval v roce 1873 David Herd, ale jeho syn o 58 let později sklidil poslední hrozny a až do roku 1973 se tu víno nepěstovalo – alespoň ne v takovém množství, aby se o tom svět dozvěděl. 

A co se stalo v 70. letech minulého století, že se situace změnila?

Hned dvě věci. V roce 1973 se tehdy největší novozélandský výrobce vín, společnost Montana Wines, rozhodla proměnit Marlborough v jednu velkou vinici. A o dva roky později na Nový Zéland emigroval Daniel Le Brun – vinař s vášní pro šampaňské, který sem přinesl výrobu šampaňského tradičním způsobem

Podmínky v regionu Marlborough a jejich vliv na zdejší vína

Marlborough patří společně s regionem Wairarapa a Nelson k chladnějším regionům Nového Zélandu. Nejvyšší průměrné teploty zde v lednu a únorů dosahují 24 stupňů, po většinu roku se však rtuť teploměru nepřekročí 20 °C. 

Se svými 27,808 hektary je tou největší novozélandskou vinařskou oblastí. Nejpěstovanější odrůdou je tu samozřejmě už zmíněný Sauvignon Blanc, který je charakteristický pro celý Zéland a pro Marlborough speciálně.

Zdejší víno má především díky chladnějšímu podnebí výraznou chuť mučenky, angreštu a citronové trávy.

Víno se zde pěstuje ve třech údolích (Wairau Valley, Southern Valleys, Awatere Valley). Všechny tři údolí mají výborný terroir právě pro pěstování Sauvignonu. Terroir Marlborough (a s ním i výslednou chuť vína) ovlivňují chladné arktické proudy, což zdejšímu vínu dodává výbornou kyselinu a svěží chuť. Právě proto novozélandské vinice často nakupují vinaři až z Evropy. 

Vína z Marlborough by měla být spíše suchá (někteří vinaři je dělají sladší, ale Sauvignon Blanc odsud by neměl mít víc než 3 gramy cukru na litr vína).

Co se ale o jedinečném novozélandském Sauvignonu Blanc, který dokonce někteří prohlašují za ten nejlepší na světě, dlouze rozepisovat? Nejlepší je udělat si o decku lepší den a Nový Zéland rovnou ve skleničce ochutnat. :-)

OdrůdyRegiony