Jaká vína se nejlépe hodí k tradiční české štědrovečerní večeři?

Vánoce se už opravdu blíží. To je fofr, viďte? Doufáme, že nákupy vánočních dárků už máte zdárně za sebou. Protože pokud ano, tak se vítězoslavně usaďte a čtěte dál. Poradíme vám totiž jaká vína se hodí k jednotlivým štědrovečerním chodům.

Ať už na Vánoce jíte kapra nebo řízek, tak se určitě shodneme na tom, že jde o tučné jídlo. Dozlatova usmažené v klasickém trojobalu. Tomu předchází polévka. Opět buď rybí nebo klasický dobrý vývar. I tady bychom se měli shodnout, že jde o tučnou polévku. A když tohle všechno skončí a my tu nálož přežijeme, pustíme se do vánočního cukroví…

A přesně k těmto jídlům vám v tomhle článku vybereme ta nejvhodnější vína.

Přípitek

Před samotným vánočním hodováním je na místě přípitek. A co lepšího si dopřát než opravdu dobré prosecco? Ideální k vánočnímu přípitku bude poměrně výrazné a komplexní Prosecco Conti Riccati Brut, které patří v této kategorii k těm nejlepším – a kdy jindy si takovou pochoutku otevřít než právě u štědrovečerního stolu? Světově uznávaný kritik James Suckling tohle Prosecco ocenil 91 body (ze 100).

Líbí se vám náš výběr? Objednejte si náš výběr vín ke štědrovečerní večeři na jedno kliknutí. Pěkně pohromadě.

Polévka

Že byste si měli dát víno k polévce? Pokud se vám to zdá trochu zvláštní, tak o to spíš byste měli tuhle kombinaci vyzkoušet. Velmi pravděpodobně budete v úžasu. A to teda ve velkém úžasu.

Vánoční polévka je prostě tučná. A když na výběr vína jdete správně, dokážete tučnou chuť krásně vyvážit. A to tak, že vhodnou kombinací můžete i krásně zjemnit chuť vína.

Jaký tip vína mám vybrat?

  • bílé víno
  • suché víno
  • spíš jemnější odrůdu – vynechali bychom Pálavy, Tramíny, Muškáty atd.

Opravdu hledejte bílé a suché víno. Důležitým faktorem je taky mineralita vína. Mineralita totiž má tu sílu zjemnit v jídle tučnost. A protože jde o polévku, takže začátek večeře, tak vybírejte spíš lehčí typ vína. To chuťově plnější si nechte na hlavní chod.

My máme výborné zkušenosti s Veltlínským zeleným a Ryzlinkem vlašským. Pokud chcete hledat na Moravě, tak jsou skvělé veltlíny z Velkých Bílovic a vlašáky zase z Pálavy nebo ze Slovácka.

Proč? Protože veltlíny ve Velkých Bílovicích jsou velmi autentické, jemně pepřové. A vlašáky z Pálavy a ze Slovácka jsou prostě krásně minerální. Díky vysokému obsahu vápníku v půdě.

Naším letošním favoritem je Veltínské zelené Beton od vinařství Mádl, které zraje v betonových tancích, kde jeho mineralitu povzbuzuje kontakt s kyslíkem, kterého se mu při zrání díky betonu dostává.

Hledat můžete i za hranicemi. Snad jakýkoliv Grüner Veltliner z Rakouska je perfektní volbou. Super je také Riesling z Německa.

Hlavní chod

Naše české Vánoce jsou plné smaženého kapra, řízku nebo klobásy. A k tomu všichni v rodině soutěžíme, kdo má lepší bramborový salát. Na konci dne je tohle všechno ale úplně jedno. Důležité je, že úplně všichni z nás na talíři mají prostě tučné jídlo.

Možná byste si mysleli, že se ke smaženému nejlíp hodí pivo. A ono se taky hodí. Když ale dáte na nás a vyberete si správné víno, tak uvidíte, že to bude daleko větší hitparáda. A věřte, že to není žádná velká věda. Funguje to totiž skoro stejně jako u té polévky. Jen jde celkově s tím salátem o trochu výraznější jídlo. Proto můžete zvolit lehce výraznější víno.

Výraznější víno snadno poznáte jednoduše tak, že je trochu dražší, než to k té polévce. Dražší ne vždy je lepší. Téměř vždy ale jde o chuťově komplexnější víno.

Když bychom měli zůstat u těch vlašáků, tak Mikrosvín Mikulov je umí fakt skvěle. Ten z řady Flower Line je dokonalá volba. Klidně zkuste i ten od Sedláka. Nepochází sice z Pálavy, takže jeho mineralita je méně výrazná. Nicméně bude taky skvěle fungovat. A pokud holdujete Ryzlinkům (těm rýnským), tak zkuste Německo. Například u Bambergera najdete skvělý kompromis mezi mineráním a lehce petrolejovým Rieslingem.

Chybu neuděláte ani s rakouským rieslingem. Riesling Langenlois Kamptal DAC je skutečně perfektní volbou, která vás u slavnostního stolu rozhodně nezklame.

Sladká tečka

Taky se celou večeři prostě těšíte na závěr? Abyste si mohli konečně dát to cukroví? Nejste v tom sami. My taky. A ještě se přiznáme, že nejsme fandové sladkých vín. Je tady ale jedno velké ALE.

Když totiž dojde na nějaký ten dortík (nebo cukroví), tak prostě potřebujete sladké víno. A to teda opravdu pořádně sladké.

Protože se stane taková věc, které (pokud jste to ještě nezkoušeli) budete těžko věřit. Prostě z toho sladkého vína bude krásně pitelné “suché víno”. A když k dortíku nezvolíte dostatečně sladké víno, bude dokonce chutnat kysele.

Kombinování je hodně o tom, jak sladké vaše cukroví je. Tak volte podle svého citu. Pokud víte, že pečete cukroví trochu sladší než ostatní, tak si klidně vyberte ještě víc sladké víno. A věřte, že si na nás na Štědrý den vzpomenete (snad v dobrém).

A pokud máte rádi spíš čokoládové cukroví a dortíky, tak byste neměli opomenout klasický tokajský výběr. To není ten Tokaj, který jste viděli v supermarketu za podezřele nízkou cenu. Tokajský výběr je naprosto unikátní víno, které lze vytvořit jen v oblasti Tokaj (v Maďarsku a na Slovensku), díky naprosto specifickým klimatickým podmínkám. Víno je totiž dost sladké. Zároveň má vysokou kyselinu. A proto se jako jedno z mála vín hodí k čokoládě. Pokud chcete skutečnou specialitku, rozhodně byste měli otevřít Tokajský výběr 5 putňový , který je oproti klasickým tokajským vínům o něco sladší, ale s cukrovím – zvlášť tím čokoládovým – se doplňuje opravdu dokonale.

Náš tip na závěr: Zkuste naše sady speciálně ke štědrovečerní večeři

Abychom vám výběr a nákup trochu usnadnili, nabízíme vína ke štědrovečernímu stolu pěkně pohromadě v jedné sadě , kde naleznete to nejlepší nejen k večeři, ale také k vánočním přípitkům s přáteli i k pohodové přípravě cukroví.

Tak tedy krásné Vánoce, hodně dobrého jídla (a vína)

Vinné tipy