Jaké víno si otevřít na Valentýna?

Možná si řeknete, že Valentýn je nějaký americký výmysl. Ono to tak ve skutečnosti vlastně asi je. Co je ale důležité, že se okolo tohoto dne formují trendy. I ve víně. A to už za pozornost stojí. Ať už tenhle den slavíte nebo ne. A na ty trendy se právě mrkneme. Protože ta vína jsou opravdu fantastická!

Letos jsou plány na 14. února asi jasné. Restaurace a bistra mají stále otevřené maximálně výdejní okénko. S největší pravděpodobností tak budeme všichni muset zůstat doma. To ale vůbec nevadí. Společně si můžete užít parádní večer. Můžeme si něco dobrého uvařit a nebo si objednat večeři z naší oblíbené restaurace. Trochu je tím podpořit a k tomu se dobře najíst.

A k tomu popíjet skvělá vína.

My doporučujeme zapomenout na to, co pijete nejčastěji. Tenhle den je ideálním k překvapením. O tom ten den přeci je.

Ve stylu prosecca, ale oranžově

K Valentýnu se výborně hodí růžová a nebo oranžová vína. Už jen tou barvou…Ale i chutí. A bubliny jsou skvělým způsobem jak odstartovat večer. Naším tipem je suché a skvěle osvěžující Grigo Pinot Grigio. Jeho mandarinkové tóny vás dostanou.

Charakteristika Grigo Pinot Grigio

K čemu se hodí

Bubliny si vychutnejte jen tak. A nastartujte tak svůj výborný večer.

Osvěžující Provence Rosé

Provence a růžové víno. Tohle spojení se nedá oddělit. A ani by nemělo. Obecně je ve Francii růžové víno o mnoho oblíbenější než u nás. V Provence je vedro a hodně sluníčka. Proto je provensálské rosé neuvěřitelně osvěžující. Musí být, aby tam místní mohli vůbec přežít. Typicky má velmi jemnou barvu. Někdy dokonce slýchám, že to přeci snad ani není rosé. Ve výsledku jde o úžasná vína plná ovoce s lehkým nádechem růže. V chuti se víno projevuje takovým chladivým efektem. Opravdu úžasné.

Dokonce tak moc, že jedeno náše oblíbené toskánské vinařství Tenuta Montecchiesi začalo tvořit vína ve stejném stylu. Miralý Rosé. Jde to, protože Toskánsko má relativně podobné klima jako panuje v Provence.

Teď v únoru to asi není téma, ale v létě si do skleničky klidně můžete dát kostku ledu.

Charakteristika Miralý Rosé Tenuta Montecchiesi

K čemu se hodí

Připravte si parádní lehké těstoviny. Nalaďte se na příchod jara.

Sladší Cotes de Gascogne Gros Manseng

Už jste po večeři a chcete si v klidu sednout? Perfektní je Moscato d’Asti anebo Gros Manseng. Obě to jsou vína, která mají okolo 40 gramů zbytkového cukru. Ale nechutnají sladce. Mají totiž výraznou kyselinku. A skvěle se hodí k sýrům.

Gros Manseng je odrůda a víno bylo lisováno pomocí tekutého dusíku. Díky tomu ve víně zůstala nádherná vůně tropického ovoce.

Charakteristika Gros Manseng Cotes de Gascogne

K čemu se hodí

Výborné až po večeři. Připravte si sýry. Klidně i výraznější. To spojení je boží.

S těmito víny bude váš večer prostě jedna velká pohoda. A to je nejdůležitější. Valentýnských vín jsme vybrali o trochu víc. Na všechny se můžete podívat tadyTIP: Připravte na Valentýna překvapení pro svou drahou polovičku a pošlete jí kytku kurýrem.

Vinné tipy