Toskánská vína

Toskánsko je jeden z nejkrásnějších regionů v Itálii. A to se nemusíme bavit jenom o víně. Nádherná a velmi kopcovitá krajina. Nádech středověku. A do toho opravdu boží vína. Dneska se mrkneme na tzv. super-toskanu. Tři vlajková toskánská vína, která jsou zároveň považována za jedna z nejlepších vín na světě.

Toskánsko je Sangiovese

Ano, okolo této odrůdy se v Toskánsku točí skoro všechno. V pátém největším regionu Itálie, naprosto jasně dominuje odrůda Sangiovese. Ta je základním pilířem všech tří vín, kterými se dneska budeme zabývat. A těmi jsou Chianti, Vino Nobile di Montepulciano a Brunello di Montalcino. Jsou to červené pecky, kde se nedá říct, která je nejlepší. Každé víno je pro jinou příležitost. Všechny si ale zamilujete (alespoň si to myslíme).

Jak je to s označováním toskánských vín?

Všimněte si této mapy. Pokud hrozny pochází z několika různých toskánských mikroregionů, víno nesmí být označeno například jako Chianti. Pokud jde o čisté odrůdové Sangiovese, označí se jako Toscana IGT. Naproti tomu, pokud hrozny jsou z mikroregionu např. Chianti Classico, víno se označí jako DOCG. Což je nejvyšší možná kategorie italských vín. Ještě tady je označení DOC, které je někde mezi IGT a DOCG.

Jinými slovy, každé DOCG víno podléhá velmi přísným pravidlům. Tím pádem si můžete být jisti, že si kupujete opravdu špičkové víno.

Mapa toskánska

Odrůda Sangiovese

Sangiovese je obecně v Itálii nevysazovanější odrůda. Proto je vlastně docela těžké říct jaká je, protože ve většině případů vystihuje právě to odkud pochází.

Je ale základním pilířem vína Chianti, kde musí Sangiovese mít alespoň 70% zastoupení (tohle pravidlo se v historii občas měnilo – je to ale vždy mezi 70 a 80%).

Zajímavé je, že Sangiovese má přirozeně výraznou kyselinu. I přesto, že Toskánsko je velmi osluněný region. A to je na tom skvělé. Víno má parádní strukturu, skvěle se pije a výborně se kombinuje s jídlem. Zejména s pizzou a nebo těstovinami, kde dominují rajčata (boloňská omáčka, lasagne?).

Oproti Chianti je odrůdové Sangiovese většinou dost jiné. Buď nezraje na sudu vůbec a nebo jenom lehce. Proto je struktura chuti jednodušší a taková příjemnější například na letní popíjení (ano, díky té kyselince).

 Sangiovese a parmazán

Chianti: Chlouba Toskánska

Toskánská klasika. Nebo vlajková loď? Spíš obojí. Chianti ze 70 % stojí na odrůdě Sangiovese. Zbylých 30 % může být tvořeno z mnoha dalších odrůd, které jsou definovány přísnými DOCG pravidly. Jednotlivá pravidla se lehce liší pro jednotlivé Chianti podregiony, kterých je dohromady 8.

  • Colli Senesi: zraje 6 měsíců
  • Colline Pisane: zraje 6 měsíců
  • Colli Aretini: zraje 6 měsíců
  • Montalbano: zraje 6 měsíců
  • Montespertoli: zraje minimálně 9 měsíců
  • Classico: zraje minimálně 12 měsíců
  • Rufina: zraje minimálně 12 měsíců
  • Colli Fiorentini: zraje minimálně 12 měsíců

Kvalitativně pravděpodobně nejlepším je právě Classico. Jde o to původní Chianti. Region, kde Chianti historicky vzniklo. Je to ve středu Toskánska v okolí měst Castellina a Greve. Až časem začaly přibývat další podregiony a tím se Chianti oblast rozšířila.

Chianti občas můžete vidět označeno jako Riserva, anebo Gran Selezione. Riserva musí zrát minimálně 2 roky a Gran Selezione dokonce 2.5 roku.

Klasifikace Chianti

Chianti vs. Sangiovese

Oproti Sangiovese je Chianti docela jiný zážitek. Nucené zrání vína mu dává úplně jinou strukturu. Kyselina je méně kousavá, chuť je více komplexní a tělo o mnoho výraznější. V Chianti objevíte tóny kůže a nebo tabáku. Odrůdové Sangiovese je více ovocné.

I u Chianti ale platí, že se skvěle hodí k pizze a všemu, kde je hodně rajčat. Chianti je prostě jako itálie v tom pravém smyslu slova.

A naprosto nezapomenutelná je kombinace parmazánu a Chianti. Naučili nás to sami italové, takže nám věřte.

Vino Nobile di Montepulciano

Všimněte si toho jména. Nobile. Jméno získalo v 17. století díky tomu, že si víno oblíbila italská šlechta. Když se podíváte zpět nahoru na mapu, tak si najděte malý region jménem Montepulciano. Je to na jihovýchodě. Motepulciano je středověké městečko (samozřejmě na kopci) okolo kterého jsou vinice plné odrůdy Sangiovese. Základ tohoto noblesního vína.

Vino Nobile musí stát na odrůdě Sangiovese alespoň z 80 %. Nicméně oproti Chianti se ve Vino Nobile používá trochu jiný klon Sangiovese (jiný typ). Zbylých 20 % se tradičně skládá z odrůd Canaiolo nebo Mammolo (správně, ty u nás nikdo nezná a asi ani nepěstuje). Nicméně vinaři začali experimentovat i s Cabernetem Sauvignon a nebo Merlotem. Vino Nobile tak může charakterem být i někde mezi tradičním Bordeaux a Chianti.

I Vino Nobile má status DOCG. Získalo ho krátce po Brunellu v 80. letech minulého století (Brunello di Montalcino bylo první).

Další zajímavostí je, že Vino Nobile di Montepulciano nemá vůbec nic společného s odrůdou Montepulciano. To je docela jiné víno. Chuťově méně strukturované, přesto docela výrazné. Většinou je označené jako Motepulciano d’Abruzzo.

Vino Nobile vs. Chianti

Vino Nobile musí zrát minimálně 2 roky. Méně uznávané pod-regiony Chianti pouze 6 měsíců. Tradiční a kvalitou nejlepší Chianti Classico zraje jeden rok. Je tady tam minimálně roční rozdíl. A ten je znát. V chuti není moc znát kyselina. Naopak je víno ještě robustnější a v chuti zároveň opravdu velmi uhlazené. Ta chuť je opravdu Nobile.

Vino Nobile si ale jen tak večer neotevřeme. Podle nás se spíš hodí k lepší příležitosti a skvělému jídlu. K pizze se už tolik nehodí (chybí mu ta kyselinka). Naopak hledejte tučná jídla. Parádní hovězí steak a nebo italské prosciutto, pancetta nebo bresaola.

A nebo už zmíněný parmazán.

Brunello di Montalcino

Opět pojďme k té mapě. Montalcino najdete na jihozápadě. Okolo města Montalcino. Brunello je prostě TOP. Opravdová vlajková loď Toskánska. Vlastně celé Itálie. Rovnat se snad může už jen s Barolem (Piemonte).

Oproti Chianti a Vino Nobile je tady jeden podstatný rozdíl. Brunello je 100 % Sangiovese. Všímáte si jak stále mluvíme o jedné odrůdě a jak se charakter a chuť víno stále mění? To nás na víně opravdu baví. Konec rozjímání, jdeme dál.

Brunello musí zrát minimálně 4 roky. Nicméně je obecně lepší vínu dát čas ještě dalších 6 let. Ano, Brunello je dobré pít minimálně 10 leté. I to je někdy málo. Když dneska narazíte na ročník 2010, berte všemi deseti.

Mimochodem Brunello di Montalcino je první italské DOCG víno.

Brunello vs. Vino Nobile

Jestliže máte rádi opravdu výrazná a extrémně bohatá vína (jako je třeba Vino Nobile), tak Brunello vás vystřelí do vesmíru. Tělo je tak výrazné, že potřebuje čas, aby se uhladilo. Stejně to je s tříslovinami. Když ale nastane ta správná chvíle, vše do sebe zapadne a vy si tak můžete užít neskutečně bohaté víno, které je zároveň krásně hladké.

Co má s Vino Nobile společné je jídlo. Brunello si můžete užít s čímkoliv tučným.

Ano, v Toskánsku je i bílé (a růžové)

Z řádků výše to možná vypadá, že v Toskánsku zapomněli na bílé. Není to úplně pravda. V regionu převládá středozemské klima. V pobřežní oblasti vane středozemský vítr díky kterému se ve víně tvoří krásné kyseliny. Můžete si tak užít krásný, osvěžující a ovocná vína jako je třeba náš blend Vermentino Chardonnay z Tenuta Montecchiesi. Milujeme rakouský tip vín. A tohle bychom se k nim nebáli přirovnat.

Středozemní mikroklima z Toskánska dělá také podobný region známému francouzskému Provence. Naše naprosto fenomenální Miralý také z Tenuta Montecchiesi byste na slepé degustaci pravděpodobně zaměnili se slavným Cotes de Provence (alespoň my ano).

Tohle je jen potvrzením toho jakým regionem Toskánsko je. Ve světě se primárně mluví o hutných červených vínech (která všichni právem milují). Ve skutečnosti tam je úplně vše. A k tomu nádherné výhledy a kus historie.

Poděkování

Ze srdce děkujeme Winefolly.com. To co oni tvoří nás neskutečně baví. A taky obohacuje. Díky jejich mapám a infografikám jsme o hodně chytřejší. Sice si to tady nikdy nepřečtou, ale i tak je máme rádi.

OdrůdyRegiony