Jak párovat víno s kořením a bylinkami?

Párování vína s masem, se sladkým, s jídlem jako takovým, to všechno už jsme se naučili. Ale co jít ještě trochu hlouběji a naučit se párovat víno s bylinkami? No jasně! Jdeme na to!

Bylinky a víno – symbióza chutí

Co je základem každého dobrého pokrmu? Někdo řekne kvalitní maso, někdo raději luštěniny nebo zeleninu. Jiní by zase přísahali na zlaté ruce kuchaře a „špetku lásky”. To všechno v sobě má kousek pravdy. Ale jak by nejlahodnější kus tofu, panenky nebo steaku chutnal bez koření či bylinek? S přivřeným okem by se taková chuť dala nazvat „plytkou” a skoro i my bychom se vsadili, že by ji už ani to nejlepší víno nezachránilo.

Protiklady se přitahují? U vína to tak úplně neplatí

Pokud jste četli náš článek o párování vína se sladkostmi, už víte, že protiklady v chutích nejsou vždy tou správnou cestou. U párování s bylinkami je to trochu podobné. 

Co to znamená? 

Některá vína v sobě mají aroma koření či bylinek. V takovém případě je nejlepší párovat je s pokrmem, které právě tyto bylinky či koření obsahuje. Právě tak dochází k dokonalé a lahodné symbióze chutí, která z obyčejné večeře vyčaruje zážitek.

Konkrétní příklady párování vína s kořením a bylinkami

Třeba taková Pálava od Sonberku v sobě má nádech perníkového koření (mimo jiné v ní najdete skořice, badyán a muškátový oříšek). To znamená, že se (kromě perníčků) hodí například k pečenému masu nebo k červenému zelí, do kterého se tato chuťová kombinace koření často používá.

Pokud si rádi pochutnáte na mozzarele s rajčaty a bazalkou, skvělou volbou je v podstatě jakýkoliv Sauvignon Blanc nebo Rulandské šedé – například SAN GIORGIO Lēvigo Pinot Grigi.

K pepřové omáčce nebo jinému jinému, pořádně peprnému jídlu, si skvěle vychutnáte jakýkoliv Syrah. K jídlu s výraznou rozmarýnovou chutí je zase lahodné Primitivo.

Přestože jsme se pustili do podrobnějšího provázení párování i s konkrétními příklady, stále si stojíme za tím, že je nejlepší naučit se „vědu” za párováním vlastním experimentováním.

Tak, abyste už nikdy nemuseli hledat „jaké víno se hodí k hovězímu” nebo „jak párovat víno se sýrem,” ale abyste už vždy sami dobře věděli, po jaké láhvi k vaší romantické večeři sáhnout.