Párování vína se sladkým

Správné párování vína s jídlem dovede skvělý gurmánský zážitek proměnit v dokonalou slast. Víno se nejčastěji páruje se steakem, sýrem nebo třeba omáčkou. Prostě s tradiční dobrou večeří nebo večerním „zobem”. Věděli jste však, že decka dobrého vínečka může skvěle ladit i k sladké tečce?

Suché se sladkým? Tudy cesta nevede

Na první pohled to možná trochu svádí. Suché víno se přece musí skvěle doplnit se slaďoučkým dortíčkem, nebo ne? 

Správná odpověď je ta druhá. 

Přestože je suché víno stejně lahodné jako slaďoučký dortík, společně vám chuťový orgasmus nepřinesou. Sladká chuť dezertu může způsobit, že vám suché víno na jazyku nepříjemně zkysne

Čím sladší víno, tím lepší!

U párování vína se zákuskem tak platí přesný opak toho, co byste čekali. Dezertní víno není dezertní jen pro svou sladkou chuť, ale i pro tu vlastnost, že si jeho chuť se sladkou tečkou vychutnáte ještě o kousek víc.

Jak je to možné? Kombinace sladkého se sladkým vede k potlačení cukrů a ke vzniku naprosto nové, svěží chuti dezertu i vína. 

Párování vína s čokoládou aneb výjimka potvrzuje pravidlo

Čokoláda je obecně považovaná za sladkost. Ale přitom… ano. Naše nejoblíbenější kombinace je suché víno s čokoládou. Možná to popírá vše, co jsme doposud napsali, ale tohle prostě musíte ochutnat. Montepulciano d'Abruzzo DOC stejně jako Falco Nero Riserva Salice Salentino DOP jsou vína charakteristická pro své plné tělo a chuť plnou tříslovin. 

Společné mají ještě dvě věci: 

  • minimum zbytkového cukru,
  • a dokonalou chuť v kombinaci s dokonalou čokoládou.

Proto jsme je dali dohromady s čokoládou Lidka a vy si můžete jedno, druhé nebo třeba i obě dvě vychutnat v dokonalém dárkovém balení, které vám bude líto komukoliv darovat.

Čokoláda a červené víno k sobě prostě patří. A to jak k suchému, které skvěle doplní, ale i ke sladkému, se kterým vytvoří dokonalou harmonii.

Moscato d’Asti s ovocným dortíkem – ideální dvojka na letní odpoledne

Máte chuť na ovocný dezert a současně byste si dali i bílé víno? Muškát z italského Piemontu je pro tento případ tou pravou volbou. Moscato d’Asti je perfektní. Bílé, polosladké a jednoduše dokonalé. Se přibližně 100 gramy cukru na litr vína jde o skutečnou slaďoučkou pochoutku, kterou může vylepšit právě už jen skvělý dortík. Moscato d’Asti má jen 5,5 % alkoholu, decku si tak můžete vychutnat bez výčitek klidně už po obědě. 

Čokoládový dezert a tokaj = VSL

Čas od času se to stane. Člověk narazí na samotnou dokonalost. Perfektní víno nebo možná perfektní dort, u kterého vás přepadne pocit, že tuhle chuť už prostě nejde vylepšit. Ale to si myslíte jen proto, že jste ten perfektní čokoládový dort nezkusili s tokajským vínem.

Ať už sáhnete po furmintu, lipovině nebo muškátu, s čokoládovým dortíkem jde o kombinaci, která vám nedá spát. 

Nebraňte se experimentům

Párování vína s jídlem má sice svá specifika, která je vhodné dodržet (přečtěte si, jak se párování naučit), nakonec ale platí, že všichni máme chutě trochu jiné. A jak jste si mohli všimnou hned na začátku našeho článku, snad každé chuťové pravidlo najde svou výjimku.

Láká vás zkusit vaše oblíbené suché s tím nejsladším dezertem, který jste kdy ochutnali? Teď už víte, co vás čeká – ale kdo ví, třeba právě vám tato kombinace zachutná!

Testujte. Ochutnávejte. A hlavně si každou decku naplno užívejte. 🙂