Jak si vybrat sladké víno?

K něčemu se vám přiznáme. Nejsme největšími fandy sladkých vín na světě. Nejčastěji saháme po suchých vínech typu Veltlínské zelené, Riesling nebo Sauvignon. Možná vás ale překvapí, že možnosti sladkých vín jsou snad několikanásobně širší. Patří sem oblíbená ledová a slámová vína. A taky tokajské výběry, portské a mnoho dalších. V tomhle článku vám poradíme, jak si vždy správně vybrat.

Pro upřesnění. V České republice označujeme jako sladká vína ta, která mají minimálně 45 gramů zbytkového cukru (na litr vína). To je samo o sobě docela hodně cukru. Na této hranici nicméně vína někdy chutnají docela normálně. Je to dáno množstvím kyselin ve víně. Pokud víno má okolo 9 gramů kyselin, víno může chutnat vyváženě a stále svěže. Typicky se s takovými víny setkáte u Pálavy a někdy taky Tramínu červeného. Vína s tímto množství zbytkového cukru se hezky kombinují třeba s ovocem nebo saláty, kde je sladší (třeba medová) zálivka.

Kdy pít sladké víno?

Opravdu jsou chvíle, kdy se sladké víno doslova hodí. A pochutnáte si na něm i v případě, že sladká vína tolik nemusíte. Představte si, že jste v nějaké fajn restauraci. A super večeře se přeci nabízí zakončit nějakým sladkým dortíkem. Jenomže je večer a třeba před spaním kafe už pít nechcete. Přesně pro tyhle momenty tady máme sladká vína.

Dortíky samy o sobě obsahují hodně cukru. Stejně tak sladká vína. Ta mají klidně i 100, 200 a někdy i 250 gramů zbytkového cukru (vždy se tahle míra počítá na litr vína). To znamená, že víno je tak sladké, že pít ho samotné není moc příjemné.

V kombinaci se sladkým dortíkem se sladkost jak dortíku, tak vína v podstatě vytratí. Dortík tak chutná míň sladce a víno chutná (s lehkou dávkou nadsázky) jako kdyby bylo suché. Věřte, že tahle kombinace je dokonalá. Dostane vás a pravděpodobně ji propadnete.

Jaké sladké víno si mám vybrat?

Nejdříve si řekněme z čeho budete nejčastěji vybírat:

Ledová, slámová vína a tokajské výběry mají relativně nízký obsah alkoholu. Někde mezi 9 a 11 %. Díky cukru působí medovějším dojmem. Stále jsou ale lehčího typu Oproti tomu fortifikovaná vína, jehož nejznámnějším zástupcem je portské víno, jsou vína dolihovaná čistým vinným destilátem. Díky tomu mají od 15 klidně až do 20 % alkoholu. Díky tomu působí robustnějším a plnějším dojmem.

Chcete vědět jak se sladká vína vyrábí? Přečtěte si článek o výrobě ledových, slámových, tokajských a fortifikovaných vín

Jaké víno si můžu dát k čokoládě?

Tohle je otázka za zlatého bludišťáka a nemá jednoduchou odpověď. Obecně se totiž víno k čokoládě moc nehodí. Takže je to spíš o experimentování. Jak na straně čokolády, tak vína. Nicméně jde to. Například tokajské výběry mají díky své unikátní metodě výroby v kombinaci s původem hroznů jedinečný charakter, který se k čokoládě hodí. Víno má vysoký zbytkový cukr, ale taky výrazné kyseliny. Tyhle dvě vlastnosti dávají vzniknout víno, které můžete kombinovat s kvalitní hořkou čokoládou. Zkuste to!

Jsem milovníkem sýrů

Další skvělou zprávou je, že sladká vína se skvěle hodí k sýrům. K sýrům se obecně hodí výrazná vína. Suchá, bílá i červená. Musí ale být výrazná. Sladká vína jsou výrazná sama o sobě a tak se k sýrům hodí už jen z podstaty věci.

Ke sladkým vínům se lépe hodí zrající měkké sýry. Čím chuťově výraznější (a někdy čím vín zapáchající), tím lépe. A opět můžete zkoušet. K sýrům se hodí všechny typy sladkých vín, které jsme popsali výše.

Vinné tipy