Je to zase tady! Mlha, šero, chlad… prostě čas na svařák! Ale jak takový svařák udělat? Možná se to na první pohled nezdá, ale pokud chcete ten opravdu nejlepší, je to trochu věda.
A když vezmeme v úvahu, že ten „jediný správný” vlastně ani neexistuje, můžete si z hledání toho vašeho TOP udělat zábavnou hru na dlouhé zimní měsíce. Dnes pro vás máme pár tipů (a jeden recept), od kterých se můžete při svém hledání odrazit.
Je u svařáku důležitá kvalita vína?
Rok co rok se nemůžu dočkat vánočních trhů. Vůně pečených kaštanů, „tradičního” trdelníku, koledy, vánoční světla… a samozřejmě také vůně milovaného a hřejivého svařáčku. Podlehnu a za ty „těžké peníze” si ho pokaždé koupím a pak, tradičně, lituju.
Svařák na vánočních trzích je na jednu stranu nutnost, ale pravda je, že většina trhovců se na něm snaží trhnout a na kvalitu moc nehledí.
Levné víno, hodně cukru, pochybná směs koření a je vyděláno.
Levné víno ze supermarketu (dej tam krabičák!) se vžilo jako ideál na svařák i mezi lidmi.
Proč utrácet za kvalitu, když chuť vína beztak přebije koření? Kvalita vína je pro výslednou chuť svařáku zásadní.
To však na druhou stranu neznamená, že musíte hned sáhnout po tom nejdražším. Stačí si dát při výběru záležet.
Jaké vlastnosti má ideální víno na svařák?
Pro skvělý svařák se nemusíte omezovat barvou. Skvělé je červené i bílé – záleží jen na vašich chutích a preferencích.
Na co byste se ale měli zaměřit jsou vlastnosti vína.
- Sáhněte po víně s bohatou ovocnou chutí.
- Naopak se vyhněte výrazným kyselinám i tříslovinám.
Nejoblíbenější „svařákové” odrůdy jsou Merlot, Pinot Noir, ale také milovaná Frankovka.
Skvělou volbou je například:
- VILLA CORNARO Merlot IGT,
- Frankovka od Dufka (ty si raději vezměte rovnou dvě, protože je to naprostá lahoda),
- Pinot Noir přímo z našeho výběru HARMONIA VINI SELECTION Rulandské modré.
Na svařák rozhodně doporučujeme sáhnout po výhodných vínech bag-in-box, které v sobě spojují špičkovou kvalitu, příjemnou cenu a po otevření vám vydrží i několik týdnů.
Vybírat můžete na naší speciální stránce Svařené víno, kde máme výběr všech, které se na svařák výborně hodí. Sáhnout tu můžete dokonce už po ochuceném vínu, které stačí jen zahřát!
Jak připravit svařák? Hlavně nic nevařit!
Výběr kvalitního vína máme za sebou, ale ještě než se koukneme na různé varianty svařáku, mrkneme na správnou techniku.
- Víno nevařte! Maximální teplota zahřátého vína by neměla překročit 75 °C.
- Sáhněte po čerstvém koření.
- Nejprve koření svařte a poté ho přidejte do zahřátého vína.
A jak na to?
Recept na ten nejlepší svařák podle Bodláků
Receptů na svařák je spoustu. Do některých se dává citron, jinde najdete pomerančovou chuť… Největší zábava na vaření domácího svařáku je objevování nových chutí a vynalézání těch pravých rodinných receptů, na které další generace nedají dopustit.
My dneska zůstaneme u ověřené klasiky.
Tradiční svařák plný chutí
Na svařák z 0,7 litru vína potřebujte:
- Dobré víno (třeba Modrý portugal od Petra Bžunži splňuje vše, co svařákové víno splňovat má, ale vedle nesáhnete ani s Merlotem VILLA TERESA.)
- 1 pomeranč a 1 citron nakrájené na kousky
- Kvalitní celé koření
- cca 5 kousků hřebíčku
- celou skořici
- 10 bobulí jalovce
- 1 hvězdičku badyánu
- 1 bobkový list
- 100 gramů cukru (můžete upravit podle vlastních chutí a sladkosti vína)
Vhod vám může přijít také sáček na čaj (100 kusů za 50 Kč můžete koupit třeba v drogerii DM), nebo jiný sáček (může být silonka), ve kterém koření pohodlně svaříte a nebudete ho muset později z hrnce lovit.
Postup:
V hrnci začněte vařit trochu vody (stačí kolem 100 ml) s cukrem, který necháte zkaramelizovat. Až bude pěkně hnědý a voňavý (pozor na připálení, vařte pomaleji), přilijte láhev vína a nechte jej s karamelem dokonale spojit.
Přidejte koření a nechte 10 až 15 minut společně zahřívat. Ale pozor, nevařit! Víno by nemělo překročit 70 °C, aby neztratilo své aroma a nevyvařil se z něj alkohol.
Poté můžete koření vyndat a náš tradiční svařák podávat ve vánočním hrnku s citronem a pomerančem. Ideálně s Harrym Potterem nebo jiným oblíbeným podzimním filmem. 😊
Nechce se vám svařák připravovat? Sáhněte po našem lahodném svařeném vínu, které stačí zahřát a vychutnat
Domácí svařák má své kouzlo a už jeho příprava může být radost. Ale na to není vždy čas ani chuť. Chcete si vychutnat svařák o něco rychleji a bez práce?
V nabídce máme opravdu výborné BIB. Sáhnout můžete po pětilitrovém Královském svařáku od Vineco, nebo po svařeném vínu z vinařství Rakvice.