Co je to terroir a jak ovlivňuje chuť vína?

V článcích a popisech vína často zmiňujeme terroir. Co to ale vlastně je a hlavně – jak ovlivňuje chuť vína? 

Co přesně znamená terroir a proč se o něm pořád mluví?

Terroir je vliv terénu, regionu a podnebí na chuť vína. To je alespoň ta nejkratší možná definice slova, které milovníci vína tak často skloňují. 

Terroir by se dal nazvat také jako genius loci konkrétního místa, ale v tomto případě nejde o pouhou atmosféru a pocit, ale o specifickou kombinaci podmínek, které přímo ovlivňují výslednou chuť hroznů. 

Slovo terroir má poměrně zajímavou historii a dnes se jeho význam trochu zaměňuje. Zvlášť u vína z „Nového světa” se můžeme se slovem terroir setkat jako s pouhým označením regionu, ze kterého pochází. 

Z čeho se terroir skládá?

Ten pravý terroir čtyři základní vlastnosti, které ho definují.

Jedná se o:

  • klima,
  • charakteristiku půdy,
  • terén, na kterém hrozny rostou,
  • a v určitých případech také o tradici regionu.

Jaký vliv má na terroir klima?

Vinařské regiony se dělí na teplejší a chladnější. Největší rozdíl je v množství zbytkového cukru. 

Čím teplejší klima hrozny mají, tím více cukru obsahují a naopak. To znamená, že víno z teplejšího regionu obsahuje více alkoholu a může mít vyšší obsah zbytkového cukru. Teplejší klima se pojí často také s plnou chutí s nádechem tropického ovoce. Například červené z podpatku Itálie Primitivo di Manduria či Peccorino.

Naopak vína ze studenějších oblastí jsou specifická vyšší kyselinkou a menší cukernatostí. Studené regiony tak produkují ta nejlepší suchá vína. Obvykle jsou svěží, minerální a v jejich chuti jsou specifické citrusové tóny. Ochutnejte například německý riesling z oblasti Mosel.

Složení půdy a jeho vliv na chuť vína

Pokud se ve vínu vyznáte trošku víc a slovo terroir už jste v minulosti slyšeli, možná si ho spojujete právě s půdou. A vlastně máte pravdu.

Nejen každá země, ale i každý region má specifické složení půdy. Různých druhů zeminy jsou na světě stovky.

Složení půdy a chuť vína ovlivňuje spousta faktorů:

  • Hornina, ze které půda vznikla,
  • textura a provzdušnění půdy,
  • obsah organických složek,
  • pH půdy, 
  • ale také její ovlivňování člověkem.

Spojení všech těchto vlivů určuje, jak réva přijímá vodu a jaké živiny se do hroznů dostanou. Proto je půda velmi důležitou a výraznou vlastností terroiru.

Výslednou chuť ovlivňuje také sklon a nadmořská výška

Dalším faktorem, který ovlivňuje terroir je sklon a orientace vinice, včetně nadmořské výšky.

Terén ovlivňuje zadržování vody. Vinice, které se nacházejí na svazích s lepším odvodněním produkují komplexnější vína, z rovinatých vinic můžete očekávat víno jemnějších chutí.

Co má tradice společného s chutí?

Terroir a tradice spolu úzce souvisí především v případě biovína a dalších typů, které se pěstují a vyrábí v souladu s tradicí a terénem.

U pěstování tradičním způsobem dochází k minimálním zásahům do půdy. Při samotné výrobě jsou pak velké rozdíly například v procesu fermentace, zrání vína a dalších faktorů. Tedy i přístup vinařství má na terroir vína vliv. 

Mikroorganismy a bakterie

Podle posledních studií mají na terroir vína vliv také mikroorganismy, které se v půdě nachází. Druh mikroorganismů, které vínu dodávají jeho chuť, ovlivňují v podstatě podobné faktory. Především klima, ale navíc odrůda vína a jeho stáří (ročník). 

Ochutnejte vína s typickým moravským terroirem

Nejrozeznatelnější terroir mají nepochybně vína „Starého světa”. Ta moravská nevyjímaje. Poznejte rozdíly v terroiru moravských vín sami.

Třeba ve vínu Veltlínské zelené Terroir Kukvička z vinařství Čapka nebo Ryzlink rýnský Terroir Podkovné a také pálava.