Veltlínské zelené

Nám je tahle odrůda víc než dobře známá. Pěstuje se totiž téměř pouze v Rakousku. A u nás na Moravě. U nás jde dokonce o nejpěstovanější odrůdu. Víno s tóny zeleného pepře a limetky dělá z veltlínu alternativu k Sauvignonu. Veltlin byla v 16. století oblast v Dolních Alpách. Dnes je oblast součástí oblasti Valtellina v Itálii.

Chuť Veltlínského zeleného

Primární ovocné chutě Veltlínského zeleného jsou zejména limetka, citron a grep. Dále se v chuti objevuje jistá bylinná chuť. Přesně tu nejčastěji přirovnáváme k bílému pepři. Snad nejtypičtější charakteristice Veltlínského zeleného. A k tomu řízná kyselinka, která příjemně zavalí celé vaše patro. Levnější veltlíny v chuti kyselinku rychle ztrácí. Ty sofistikovanější lahve si ji naopak drží velmi dlouho.

Je Veltlínské zelené suché víno?

Ano. Naprostá většina se vyrábí v suchém stylu. Pokud někdy někde uvidíte polosladký veltlín, zbystřete! Někteří vinaři ve víně občas nechají pár gramů zbytkového cukru. Ale jen aby dokázali příjemně vyvážit zmíněnou vyšší kyselinu.

Odkud pochází Veltlínské zelené?

Na světě je vysazeno zhruba 20 000 hektarů veltlínu. Z toho celých 75 % v Rakousku (ano, v Rakousku jde o národní odrůdu). U nás je Veltlínské zelené vůbec nejpěstovanější odrůdou. Zabírá zhruba 14 % plochy našich vinic. Jinými slovy tady v Čechách a na Moravě máme zhruba 1 600 hektarů veltlínu.

Původ Veltlínského zeleného

Tahle odrůda by u nás mohla být stejně významná jako je v Rakousku. Klimatické podmínky tady na to máme. Ale není. Bohužel pro to nikdo moc nedělá. Přitom například Veltínské zelené ze znojemska nebo Velkých Bílovic je naprosto fantastický zážitek. V Rakousku zabírá 32 % vinic, což je nějakých 14 000 hektarů. Celkem je v Rakousku zhruba 45 000 hektarů vinic.

Styly Veltlínského zeleného

Lehký a šťavnatý

V tomhle stylu je provedena naprostá většina veltlínů. A vůbec to nevadí. Vždyť přece rádi pijeme příjemně pitelná a šťavnatá vína. Barva těchto vín je lehce nazelenalá. Určitě s tímto vínem neztrácejte moc čas a pijte je spíš mladá. Ideálně do jednoho až dvou let. Někdy vás veltlín tohoto stylu jemně pošimrá na jazyku. Což je buď mineralita nebo velmi malé množství CO2 nebo kombinace obojího. Někteří vinaři CO2 přidávají při lahvování a naopak někteří ho ve víně mají dostatek z výroby.

V chuti očekávejte osvěžující kyselinku, bílý pepř a limetkovou kůru. A určitě si láhev takového veltlínu pořádně vychlaďte a ideálně užijte během horkého dne.

Pokud budete svou láhev hledat ve Wachau, tak vybírejte buď Steinfeder® nebo Federspiel®. Mimo Wachau by výše popsaný styl měl splnit každý veltlín, který má do 12.5% alkoholu. Vína v dobré a poctivé kvalitě se většinou pohybují od 200 Kč za lahev.

Výrazný a oříškový

Přesně takový je ten druhý styl Veltlínského zeleného. V chuti je daleko výraznější. Přesto si ale udržuje svou typickou kyselinku. Představte si to tak, že si spojíte chutě citronu, medu, oříšků a jemné krémovosti. Aby toho vinař mohl dosáhnout, musí pracovat jen se svými nejlepšími hrozny. Ve Wachau jsou vína označovány jako Smaragd®. Obecně je poznáte tak, že mají spíš 13 % alkoholu nebo dokonce i víc. Mužete si s nimi dát i trochu načas. Vydrží totiž klidně 3 až 6 let. Zároveň si za ně výrazně připlatíte. Cena kolem 400 Kč není výjimkou. Ale vyplatí se to. Musíme si přece občas dát pěkný dárek, ne?

Ochutnejte několik různých Veltlínů

Veltlínské zelené z rakouského Kamptal

Stylem někde mezi Wachau a Weinviertel. Lehce minerální a lehce ovocný. Naprosto typický od rodinného vinařství Nastl. Víno zdůrazňuje terroir Langenlois, což je největší městečko v regionu Kamptal.

Ochutnat tady 

Veltlínské zelené Federspiel® z Wachau

V celém Rakousku je Wachau TEN region. Nejdražší a nejikoničtější. Veltlíny jsou typicky oproti ostatním výrazně minerálnější. Mineralita trochu převyšuje ovocnou linku. Takže čekejte více pepřovosti a méně limetkovosti.

Ochutnat tady 

Veltlínské zelené z Velkých Bílovic

Přesvěčte se, že ty Velkobílovické veltlíny jsou opravdu naše špička. Mají všechno co mají mít. Mineralitu, pepřovost i limetkovost a bohatost, kterou získávají i díky stáří vinic. Z Velkých Bílovic doporučujeme veltlín od Sedláka nebo Vladimíra Tetura.

Veltlín od Sedláka tady 
Veltlín od Tetura tady 

Odrůdy