Klasifikace francouzských vín

Ve Francii klasifikace funguje úplně jinak než u nás. Francouzi kladou důraz na tradici a kvalitu daného mikroregionu. Každá apelace je úplně odlišná. Jak odrůdami tak přístupem k pěstování i výrobě vína. Proto vám etikety slavných francouzských vín neřeknou odrůdu. Zdá se vám francouzský způsob kategorizace složitý? Možná. Ale věřte, že ho pochopíte snadno. A ještě díky tomu dokážete pít lepší víno.

To co jsem napsal výše myslím opravdu vážně. Není se čeho bát. Vím to z vlastní zkušenosti. Nás Bodláky živí víno už skoro 20 let. Měl jsem sommeliérský kurz ještě dřív než maturitu (už mi bylo 18, nebojte). A apelačním systémům jsem nerozuměl. Zpětně si ale myslím, že to bylo pouze tím, že jsem se toho bál. Myšlenka je naprosto jednoduchá.

Apelační systém rozděluje vína podle původu. Jako příklad si vezmeme třeba údolí řeky Loiry. To je jedna velká oblast. Vinař ale může vyrobit víno z hroznů, které nejsou z Loiry. V praxi se to stane třeba tak, že vinař nemá dostatek svých hroznů a tak je nakoupí od pěstitelů. A ti mohou být z celé Francie. Přesně tohle víno je kategorie Vin de France.

V dalším případě má vinař buď svoje vinice a nebo zase nakupuje. Původ hroznů je ale kdekoliv z Loiry. V takovém případě mluvíme o víně IGP. Vidíte jak se nám geograficky zmenšuje prostor, ze kterého můžeme brát hrozny pro naše víno? To nám zvyšuje nároky na kvalitu hroznů. Zároveň výsledné víno začíná svým charakterem a chutí více vyjadřovat svůj původ, tzv. terroir

A když půjdeme ještě o krok dál, dostaneme se na vína AOC. To jsou vína, kde hrozny smí pocházet jen z těch nelepších poloh. Apelací, které jsou přesně vymezené zákonem. Tyhle pravidla také určují jak vinař ve vinohradě smí s hrozny zacházet. Určují jaké smí pěstovat odrůdy. Jednou z nejznámějších apelací už zmíněné Loiry je třeba Sancerre. Malá apelace, kde se pěstuje hlavně odrůda Sauvignon Blanc. Název odrůdy byste na etiketě ale hledali marně. Sancerre je totiž skoro vždy Sauvignon Blanc.

Klasifikace francouzských vín

Co je to víno AOC?

AOC jako takové na etiketách většinou nenajdete. Místo toho tam pravděpodobně bude napsáno Appellation Sancerre Contrôlée.

AOC znamená Appellation d’Origine Contrôlée. Dá se v podstatě říct, že jde o set pravidel, která určují způsob práce s vínem ve Francii. AOC apelací je ve Francii 363 (pro vína a destiláty) a určují to, jakým způsobem jsou hrozny pěstovány a taky jaké hrozny jsou pěstovány (odrůdy).

Občas si podobných označení můžete všimnout u regionálních potravin. Třeba klasický italský parmezán Parmigiano-Reggiano. Tohle upravuje jednotná legislativa Evropské unie jejíž součástí je samozřejmě i AOC.

Ve Francii je tzv. INAO (Institut National de l’Origine et de la Qualité). Instituce francouzského ministerstva zemědělství, která má pod svou patronací kvalitu vína, sýrů a dalších potravin.

Specifikace AOC vín

I v rámci těch nejlepších je vždy někdo, kdo je ještě lepší. A tak to funguje i u AOC. Pro se AOC dál dělí. V rámci apelací systém určuje jednotlivé podregiony. V podregionech se nachází obce/vesnice. A rámci některých vesnic najdete špičkové a světově vyhlášené vinice. Tzv. Grand Cru. A přesně to cru je špička ledovce. Nenajdete je všude. Francouzi moc dobře vědí, které vinice si tenhle status zaslouží.

Klasifikace vín AOC ve Francii

Regionální: AOC ve svém nejširším smyslu. Například Bordeaux nebo Bourgogne. Můžete tak mít Bordeaux AOC víno. Hrozny ale mohou být odkudkoliv v rámci celého Bordeaux.

Podregionální: V rámci regionů mohou být vytipovány menší podregiony. Taková vína lépe vystihují svým charakterem danou lokalitu a tzv. terroir. Například v Bordeaux je známý podregion Médoc. V Burgundsku to je zase Chablis.

Obec (Commune/Village): V rámci Médocu nebo Chablis jsou další, opět menší zóny. Výsledná vína ještě více vystihují danou lokalitu. V Médocu je to třeba Pauillac nebo Côtes d’Auxerre v Chablis.

Speciální klasifikace (crus): V rámci obcí jsou vytipovány přímo vinice. Ty nejlepší vinice a těm se říká Cru. Pod vínem označeném jako Cru si prostě představte jen to nejlepší z nejlepších. Víno naprosto jednoznačně vystihuje svůj původ.

Znáte první AOC víno?

Znáte. Je jím Chateauneuf-du-Pape. Známé víno z oblasti Rhone Valley, tedy Údolí Rhony. Už zmíněná organizace INAO vznikla v roce 1935. Velký podíl na tom měl vinař Baron Pierre Le Roy. A to právě vedlo k prvnímu AOC.

Už v roce 1937 vznikla AOC pro velmi tradiční regiony: Burgundsko, Bourdeaux a Champagne. Pravidla a standardy, které se tenkrát schválily jsou platné dodnes. Jak takový standard můžu vypadat? Tak třeba Champagne: Každá lahev šampaňského musí být šumivé víno vyrobené klasickou metodou kvašením přímo v lahvi. Víno musí pocházet z regionu Champagne a musí být vyrobeno z odrůd Chardonnay, Pinot Meunier a/nebo Pinot Noir.

Co je to IGP víno

Ta tři písmenka značí Indication Géographique Protégée. Nebo se taky někdy píše Vin de Pays. To je něco jako u nás zemská vína. U nás rozdělujeme moravská zemská a česká zemská.

Možná se ptáte, proč by vinaři měli tuhle kategorie využívat, když jejich víno může být kategorizováno jako AOC? IGP nepodléhá tak striktně nastaveným standardům. Vinař má v rámci IGP volnější ruce. Může víc experimentovat. IGP vína sice možná méně reprezentují svůj původ, mohou ale ve výsledku být zábavnější a kreativnější.

Ve Francii najdete 74 geografických zón a 150 unikátních designací. Například Pays d’Oc, Comté-Tolosan, and Val de Loire.

Jaký je rozdíl mezi AOC a IGP?

Zkusím to říct jednoduše. Vína AOC jsou vytvářena pod velmi přísným setem pravidel a standardů. Vína IGP tyhle pravidla rozšiřují. Víno tak může pocházet z více poloh. Vinař může taky používat více odrůd. A tím pádem může být kreativnější. Takže pamatujte. IGP neznačí horší víno. Pravidla AOC jsou prostě přísnější. AOC víno vystihuje spíš region a terroir. IGP víc vinařův rukopis.

Co je to Vin de France?

Technicky řečeno je Vin de France víno nejnižší kvality v rámci Francie. Protože jedinou garanci, kterou jako spotřebitel máte je to, že hrozny byly vypěstovány ve Francii. Mohou ale pocházet z několika různých oblastí a pravidla jakými s vinaři musí řídit jsou nejméně přísná. Vinař vlastně ani na etiketě nesmí uvádět z jaké části Francie hrozny pochází. Původ je nám konzumentům utajen. Ve většině případů se opravdu jedná o základní francouzská vína.

Tak co? Už se v tom orientujete trochu lépe? Už nám věříte, že to s tou Francií není tak složité? Tyhle standardy, které Francie už skoro 100 let respektuje ji dovedly na vrchol. Ve světe je vnímána jako země produkující vína velmi stabilní a hlavně nadstandardní kvality.

Kategorizace vín